VIDEO: De ce apare hernia de disc şi cum se tratează

1 2 jpg jpeg

Hernia de disc este o afecţiune degenerativă a coloanei vertebrale, iar primele simptome apar la nivelul discurilor aflate între vertebrele coloanei. Luând în considerare numărul mare de cazuri şi intensitatea suferinţei, hernia de disc reprezintă una din cele mai însemnate boli de natură neurologică. Sedentarismul, principala cauză de apariţie a herniei

De ce apare hernia de disc, ne-a explicat neurochirurgul Mihail Dăncescu. Cel mai adesea, boala este cauzată de predispoziţia generală a oamenilor către sedentarism şi limitarea efortului fizic, traumatizarea discului în urma tensionării puternice sau din cauza presiunii crescute la nivel lombar.

În urma unor astfel de traumatisme sau chiar şi din cauza procesului natural de îmbătrânire, discul intervertebral îşi modifică poziţia obişnuită, acesta având rolul fundamental de a absorbi şocurile la care este supusă coloana vertebrală şi de a asigura protecţia acesteia.

De aceea, debutul herniei de disc este adesea marcat de instalarea lombalgiei, sau a altfel numitelor dureri de spate. În funcţie de zona afectată, senzaţia de durere se manifestă diferit. Dacă este vorba de un disc intervertebral poziţionat la nivel lombar, durerea va radia în zona feselor, coapselor şi picioarelor, în special sub genunchi.

Dacă discul se află în partea superioară a coloanei vertebrale, în zona gâtului, senzaţia de durere se va manifesta la nivelul umerilor şi braţelor. Mai mult, aceste dureri cresc progresiv în intensitate şi sunt adesea însoţite de senzaţii de amorţeală, furnicături sau slăbiciune.

În funcţie de stadiul de evoluţie şi complexitatea simptomelor, indicaţiile terapeutice pentru hernia de disc încep în prima fază cu tratamentul medicamentos, bazat pe antiinflamatoare sau miorelaxante şi progresează în majoritatea cazurilor cu intervenţiile neurochirurgicale.

2 jpg jpeg

Multă vreme procedurile neurochirurgicale au fost privite cu reticenţă, motiv pentru care medicii au evitat efectuarea lor.

2 jpg jpeg

De când a apărut

, conceptul de chirurgie spinală minim-invazivă, lucrurile s-au schimbat. Nucleoplastia este o procedură minim-invazivă, care are ca misiune principală tratamentul herniilor de disc.

2 jpg jpeg

Ce spune specialistul

Dr. Mihail Dăncescu

medic primar neurochirurg în cadrul Secţiei de Neurochirurgie

Spitalul Sf. Constantin din Braşov

Nu se efectuează nicio incizie

Avantajul acestei metode de tratament numită nucleoplastie este că micşorează presiunea la nivelul discului intervertebral degenerat şi scade tensiunea la care sunt supuse elementele nervoase din canalul rahidian, toate acestea fără ca pacientul să sufere vreo incizie. Acest lucru înseamnă dispariţia senzaţiilor de durere şi în acelaşi timp diminuarea semnificativă a posibilităţii apariţiei problemelor neurologice mai grave precum pareza sau tulburările de sensibilitate. Procedura de nucleoplastie durează aproximativ 20 de minute, iar perioada de spitalizare este de o zi, timp în care pacientul se poate odihni în salon, după care poate pleca acasă.