Topul celor mai eficiente plante antiinflamatoare

1 2 jpg jpeg

O inflamaţie este însoţită adesea de o senzaţie de cald, de dureri şi roşeaţă în zona afectată. De obicei, apare în urma unor leziuni sau infecţii şi face parte din procesul de vindecare. De ajutor sunt plantele cu acţiune antiinflamatoare, care stimulează procesul de vindecare.

Alină durerile reumatice cu gheara-diavolului

Planta este adesea recomandată în ameliorarea durerilor reumatice, deoarece conţine substanţe cu proprietăţi analgezice şi puternic antiinflamatoare. La nevoie, se fac masaje cu unguent de gheara-diavolului sau se ia câte 1 capsulă cu pulbere din plantă, de 3 ori pe zi, înainte de masă, cel puţin 2-3 săptămâni. Aceste remedii calmează durerile şi îmbunătăţesc flexibilitatea articulaţiilor.

Bine de ştiut!Femeile însărcinate trebuie să evite preparatele cu gheara-diavolului, pentru că pot provoca apariţia contracţiilor.

Aspirină? Nu, salcie!

Numită şi „aspirină vegetală“, salcia este folosită încă din timpuri străvechi pentru combaterea durerilor reumatice sau de altă natură, planta fiind, de asemenea, utilă, şi pentru scăderea febrei. Scoarţa ei conţine derivaţi de acid salicilic, cu efecte asemănătoare aspirinei, fără efectele secundare ale acesteia (precum iritarea mucoasei gastrice). Poate fi consumată ca infuzie, pe care o prepari din 2 linguriţe de scoarţă de salcie uscată (o găseşti la magazinele naturiste) la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă amestecul la infuzat aproximativ 10 minute, apoi se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici. Pentru a beneficia la maximum de efectele antireumatice, sedative şi antiinflamatoare, se recomandă consumul a câte 2 căni de infuzie pe zi, cel puţin 21 de zile.

Busuiocul este eficient în bolile articulare

De ajutor în caz de inflamaţii este şi busuiocul, planta aromatică folosită des la preparatele culinare. Aceasta conţine substanţe active care încetinesc evoluţia procesului inflamator şi grăbesc vindecarea. Frunzele de busuioc aduc beneficii şi celor care suferă de boli digestive precum gastritele şi enterocolitele, sunt eficiente în bolile urinare şi ameliorează simptomele care însoţesc afecţiunile articulaţiilor. Pentru prepararea ceaiului din busuioc sunt necesare 3-4 frunze proaspete şi 250 ml apă fierbinte. Amestecul se lasă deoparte în jur de 10 minute, apoi se filtrează. Se recomandă 1 cană cu ceai pe zi. Ca să beneficiezi de proprietăţile busuiocului, consumă frunzele cât sunt proaspete.

Bine de ştiut! Este foarte important să întrebi medicul dacă poţi lua preparate cu busuioc în caz că urmezi un tratament alopat. Acestea pot interfera cu acţiunea unor medicamente.

Coacăzul-negru are acţiune calmantă

Un alt remediu eficient în tratamentul inflamaţiilor este coacăzul-negru. Frunzele lui conţin principii active cu acţiune diuretică, eliminând excesul de acid uric din corp, compus care întreţine şi agravează inflamaţiile. Pentru a beneficia de proprietăţile antiinflamatoare ale frunzelor de coacăz-negru, se recomandă infuzia din 2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită la 1 cană cu apă clocotită, care se lasă deoparte în jur de 10 minute. Se beau 2 căni cu amestec pe zi, în cure de aproximativ 3 săptămâni.

Uleiul de lavandă combate procesul inflamator

Lavanda este o altă plantă cu efecte benefice în scăderea inflamaţiei. Uleiul esenţial tratează acneea, arsurile solare şi înţepăturile de insecte. De asemenea, aduce beneficii şi în tratamentul durerilor musculare, de articulaţii şi de dinţi. Se poate administra pe cale orală (3-5 picături cu 1 lingură de miere, de 3 ori pe zi) sau extern, de 3 ori pe zi, 15 picături diluate cu apă se aplică pe suprafaţa cu probleme. Pentru a se absoarbe în piele şi a se facilita vindecarea, se masează uşor, cu mişcări circulare, zona afectată, până când uleiul intră complet în piele. Sunt de ajutor şi băile cu ulei de lavandă, în care se pun 15-20 de picături. E bine să stai în apa-tratament cel puţin 20 de minute pe seară, până dispar durerile şi inflamaţia.

Ghimbirul, remediu natural în caz de inflamaţii

În Asia, ghimbirul este cel mai utilizat medicament natural în caz de inflamaţii. Acesta poate fi administrat ca atare, sub formă de ceaiuri sau pulbere. Fitoterapeuţii spun că ghimbirul poate fi o alternativă eficientă la medicamentele antiinflamatoare precum ibuprofenul.