Tipuri de medicamente care-┼úi ┼čubrezesc imunitatea

1 2 jpg jpeg

Antiacidele

Arsurile stomacale te pot face s─â recurgi la medicamente care alung─â aceste nepl─âceri, ├«ns─â exist─â riscurile de a influen┼úa negativ flora intestinal─â ┼či de a reduce imunitatea. Medicamentele antiacide scad nivelul de aciditate stomacal─â, de aceea alimentele nu mai pot fi sterilizate ├«n mod corespunz─âtor. Prin urmare, sistemul imunitar ajunge s─â lucreze ├«n plus pentru a combate bacteriile ┼či virusurile patogene care pot duce la infec┼úii.

├Äntr-un mediu cu o aciditate sc─âzut─â, unele elemente nutritive nu pot fi absorbite bine de organism, ceea ce conduce ┼či la caren┼úe de vitamina C sau de fier. Pe termen lung, aceste lipsuri afecteaz─â imunitatea.

Analgezicele

Medicamentele care reduc intensitatea durerilor este posibil s─â provoace sindrom de intestin iritabil sau apari┼úia unor infec┼úii, ca urmare a cre┼čterii permeabilit─â┼úii intestinale. Folosirea ocazional─â a medicamentelor cu efect analgezic nu afecteaz─â s─ân─âtatea.

Atenţie!

Folosirea frecvent─â a analgezicelor, mai precis de c├óteva ori pe s─âpt─âm├ón─â ├«┼úi sl─âbe┼čte sistemul imunitar ┼či-┼úi spore┼čte riscul de a suferi de diverse boli, ├«ndeosebi respiratorii ┼či digestive.

Antibioticele

Contribuie la ┼čubrezirea sistemului imunitar ┼či administrarea de antibiotice ├«n mod repetat ├«ntr-o perioad─â scurt─â de timp. Riscul este mai mare cu c├ót tratamentul este luat ÔÇ×dup─â urecheÔÇŁ, deci f─âr─â recomandarea medicului, ┼či numai pe durata de manifestare a simptomelor.

Femeile care sunt nevoite s─â urmeze tratament cu antibiotice contra infec┼úiilor urinare de mai multe ori pe lun─â, chiar ┼či 5-6 zile la fiecare 2 s─âpt─âm├óni, pot avea de suferit ca urmare a dezechilibrului florei intestinale. ├Än cazul ├«n care bacteriile bune dispar de la nivel intestinal din cauza antibioticelor, este sl─âbit─â bariera care stopeaz─â absorb┼úia toxinelor, iar sistemul imunitar func┼úioneaz─â la o capacitate redus─â. Pentru ca aceste efecte negative s─â nu se produc─â, ajut─â o alternare a antibioticelor, administrarea probioticelor ┼či a unor suplimente de vitamina C.

Ce alţi factori îţi pot afecta capacitatea de apărare a organismului

Curele de sl─âbit

Dietele de detoxificare ┼úinute frecvent, bazate numai pe sucuri, sau regimurile de sl─âbit s─ârace ├«n carbohidra┼úi ┼či calorii te popt face s─â te ├«mboln─âve┼čti adesea. Acestea te lipsesc de vitamine ┼či minerale importante: magneziu, zinc, seleniu. O alimenta┼úie variat─â ├«┼úi asigur─â aceste elemente nutritive ┼či te protejeaz─â de boli.

Singur─âtatea

Izolarea de amici pe o perioad─â lung─â poate s─â-┼úi sl─âbeasc─â sistemul imunitar, s─â creasc─â riscul apari┼úiei de inflama┼úii sau infec┼úii virale. Interac┼úiunea cu persoane dragi ┼či ├«mp─ârt─â┼čirea de bucurii ┼či necazuri cu acestea ├«┼úi asigur─â o stare bun─â de s─ân─âtate.