Scapă de insomnie cu lapte şi miere

1 2 jpg jpeg

Grijile şi stresul sunt primele cauze ale insomniei, spune psihologul Mihaela Vintilă. “Anxietatea, depresia, melancolia, nemulţumirile legate de performanţa din carieră sau din viaţa personală, problemele nerezolvate, toate acestea vă pot ţine treaz, noaptea. Acum, depinde de la om la om. Sunt persoane care prezintă un grad sporit de sensibilitate, care gestionează mai greu o situaţie dificilă, un necaz”, ne-a explicat specialistul.

Persoanele care au probleme cu tiroida sau prezintă hipertensiune sunt, de asemenea, predispuse la insomnii. Alţii nu pot dormi pentru simplul fapt că nu fac mişcare şi nu sunt suficient de obosiţi.

Nu apelaţi la somnifere fără să vă fi consultat, în prealabil, cu medicul de familie. Acesta vă poate indica analizele pe care trebuie să le faceţi pentru a depista cauza.

Durata de somn necesară variază de la persoană la persoană. Unora le sunt suficiente 7 ore, altora le trebuie 9 ore pentru a se odihni. Tinerii dorm mai mult decât adulţii şi, pe măsură ce înaintăm în vârstă, durata de somn necesară organismului scade.

7 trucuri simple

- respectaţi ora de somn, atât la culcare, cât şi la trezire, pentru a vă forma un reflex

- camera trebuie să fie bine aerisită. Lipsa de oxigen poate fi o cauză a insomniei

- faceţi sport, mişcare, în timpul zilei, sau măcar o plimbare în parc

- consumaţi fructe, lapte cald cu miere, ceai de tei sau de sunătoare. La plafar există şi tablete de sunătoare care au efect de calmare. O cană de vin fiert, de preferat alb, induce, de asemenea, somnul.

- evitaţi consumul de alimente după ora 18.00

- evitaţi excitantele de genul ciocolatei sau cafelei

- gândiţi-vă la situaţii plăcute care să vă binedispună.

Partenerul sforăie? Dormiţi o vreme separat

Aveţi un somn uşor şi puneţi cauza insomniei pe seama partenerului care sforăie? În acest caz, e recomandat să dormiţi separat câteva nopţi, până vă recâştigaţi calitatea somnului, asta însemnând să vă treziţi odihnite.

Pentru viitor, partenerul poate merge la un ORL-ist sau la un cardiolog, care să-l “vindece” de sforăit.