Reîntoarcerea la fumat după un atac de cord creşte riscul de deces

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă italieni au descoperit că după un atac de cord pacienţii care s-au reapucat de fumat au fost expuşi unui risc de până la trei ori mai mare de deces. Este cunoscut faptul că după ce pacientul a suferit un atac de cord, cel mai eficient tratament, dacă fumează, este să renunţe la acest obicei nociv. S-a observat că bolnavii care au fost internaţi în spital din cauza sindromului coronian acut (SCA) – se manifestă prin dureri acute în piept, care indică cel mai adesea un atac de cord-, la ieşirea din spital au reînceput să fumeze, iar acest lucru le-a ridicat de trei ori riscul de a muri în decursul a cel mult un an, au observat experţii conduşi de Dr. Furio Colivicchi, de la „San Filippo Neri Hospital“ (Roma).

Cercetătorii italieni au făcut un experiment pe 1.294 de pacienţi, pentru a evalua efectele fumatului după spitalizare. Cât au stat în spital, pacienţii, care se declaraseră fumători, au renunţat la ţigări şi s-au arătat motivaţi să continue să spună „Nu“ nicotinei. De ajutor au fost şi şedinţele de consiliere anti-fumat. După ce au ieşit din spital, oamenii de ştiinţă i-au întrebat la o lună, la şase şi la un an dacă au mai fumat dupa aceea. În urma chestionărilor, aproximativ jumătate dintre pacienţi au răspuns că s-au reapucat de fumat în cel mult 20 de zile de la ieşirea din spital. Iar în termen de un an, 97 dintre aceştia au decedat.

„Dacă reuşiţi să nu mai fumaţi timp de şase luni, este posibil să învingeţi această dependenţă“, crede doctorul Nancy Rigotti, director al „Tobacco Research and Treatment Unit at Massachusetts General Hospital“ din Boston (SUA).