Pinul combate bolile respiratorii
Pentru uz medicinal se recoltează mugurii de pin, din care se prepară infuzie, decoct, sirop, inhalaţii, ulei sau extracte obţinute prin metode farmaceutice. Datorită substanţelor active pe care le conţine, pinul este eficient mai ales în afecţiuni respiratorii, renale şi în reumatism, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Mugurii acestui arbore vindecător conţin răşini, ulei eteric, principii amare, flavonoizi, vitamina C, iar frunzele sale sub formă de ace sunt bogate în pinosolvină, un compus cu proprietăţi bactericide.
Infuzie pentru bronşite
Infuzia din muguri de pin este indicată în tratarea bronşitelor cronice, a laringitelor şi a reumatismului. De asemenea, infuzia calmează inflamaţiile pulmonare şi ale căilor respiratorii. Acest remediu din muguri de pin este un bun dezinfectant pentru aparatul respirator, este diuretic şi influenţează favorabil funcţionarea rinichilor. Mai mult, un studiu recent a demonstrat că infuzia din muguri de pin are efecte antispastice, antimicrobiene şi fluidifică secreţiile bronşice. Deoarece mugurii de pin conţin o cantitate importantă de vitamina C, infuzia din muguri este indicată şi în tratamentul scorbutului. Mugurii de pin intră în compoziţia ceaiului antibronşitic şi în bomboanele medicinale.
Infuzia din muguri de pin se prepară dintr-o linguriţă de muguri zdrobiţi care se infuzează într-o cană de 250 ml cu apă clocotită, timp de 10 minute.
De asemenea şi din frunzele pinului se prepară, în acelaşi mod, o infuzie obţinută însă din două linguriţe de plantă. Acest remediu este recomandat în tuberculoză, deoarece are calităţi antiinflamatoare şi descongestionante.
Foarte eficient în bolile respiratorii este şi siropul din muguri de pin. Acesta se prepară din 100 g muguri zdrobiţi care se macerează în 100 ml de alcool de 70 de grade, într-un vas închis ermetic. După 12 ore, în această compoziţie se toarnă un litru de apă clocotită. După alte 6 ore de macerare, se strecoară, se adaugă 500 g de zahăr şi se fierbe la foc mic până se îngroaşă, căpătând consistenţa smântânii. Siropul se toarnă în sticle închise la culoare. Adulţilor li se administrează câte două-trei linguri pe zi, iar copiilor, două-trei linguriţe.
Specialiştii atrag atenţia să nu depăşim dozele recomandate de terapeut, pentru că este posibil să apară complicaţii renale.
Aplicat extern, uleiul volatil de pin combate durerile musculare şi suferinţele de natură reumatică. Pentru frecţie amestecaţi 10 picături de ulei volatil cu 120 g de ulei de măsline sau de migdale. Masaţi-vă blând pieptul când aveţi bronşită, laringită, gripă sau viroză.
În bolile reumatice se recomandă tratamentul cu băi generale cu muguri de pin. O astfel de baie antireumatică, spun specialiştii, se prepară din 200 g muguri de brad şi 50 g de cimbrişor. Plantele se macerează în doi litri de apă, într-un vas acoperit. Apoi se filtrează şi se adaugă în apa de baie
Se fac două-trei băi pe săptămână.