Operaţie inedită pe vezică, realizată de un medic român

1 2 jpg jpeg

Profesorul Petrişor Geavlete (foto), medic primar de urologie în cadrul Spitalului ”Sf. Ioan” din Capitală, va opera pentru colegii din întreaga lume o tumoare de vezică urinară printr-o metodă inedită.

Specialistul a inventat această tehnică în urmă cu doi ani. Intervenţia, transmisă live în cadrul Congresului Anual al Asociaţiei Europene de Urologie de la Paris, va dura o oră.

În ce constă această intervenţie şi care sunt avantajele pentru pacienţii cu tumori vezicale am aflat de la profesorul Geavlete. Filmul intervenţiei va fi postat săptămâna viitoare pe site-ul Asociaţiei Europene de Urologie.

R: Zilele acestea are loc la Paris un eveniment de anvergură pentru lumea medicală. Despre ce este vorba?

Prof. Petrişor Geavlete: Timp de cinci zile, la Paris are loc cel mai mare congres de urologie din lume, Congresul Asociaţiei Europene de Urologie. Sunt invitaţi 15.000 de urologi de pe toate continentele.

Este prin anvergură şi prin programul ştiinţific cea mai mare manifestare urologică din lume la ora actuală.Vor fi în jur de 200 de sesiuni ştiinţifice. Este important de reţinut că este o zi dedicată operaţiilor live realizate de mari specialişti din Europa. Alegerea profesorilor a avut două criteria: să fie făcute personalităţi ale urologiei mondiale recunoscuţi de toată lumea şi să opereze prin tehnici noi în urologia mondială. Aceşti profesori sunt din mai multe ţări din Euruopa: Franţa, Germania, Belgia, Anglia, Olanda, Grecia, Suedia.

Între ei, prima dată a fost acceptat un profesor român. Pentru mine, dar şi pentru ţara, este o mare cinste. Voi face o operaţie demonstrativă mâine (sâmbătă n.r) pentru o tumoare vezicală. Aceasta operaţie o voi face cu o metodă inovativă de tratament, pe care am introdus-o în România şi în lume în urmă cu patru ani. Se numeşte vaporizarea cu plasmă sub control fluorescent. C

R: Ce presupune această intervenţie?

P.P.G: În vezică se introduce o substanţă, care vine şi vede celulele neoplazice pe care ochiul liber nu le vede. Pe urmă, după ce i-ai băgat substanţa, poţi distruge tumoarea cu plasmă, aşa cum am introdus-o noi în urmă cu doi ani al Spitalul ”Sf. Ioan”.

Marele avantaj faţă de ce a fost până acum: bolnavul nu pleacă cu tumori lăsate pe loc,deorece metoda poate pune în evidenţă tumori pe care nu le vezi cu ochiul liber. Plasma vaporizează tumoarea şi atunci nu mai sângerează, iar bolnavul merge acasă.

În plus, tumoarea are sanse să fie vaporizată complet şi nu mai e problemă de recidivă.

R: Cât durează recuperarea după o astfel de operaţie?

P.P.G:Înainte se făcea operaţia clasică, rezecţie endoscopică: se scotea tumoarea bucată cu bucată pe uretră şi nici nu ştiai dacă ai scos-o pe toată. Pacientul sătea 5-6 zile în spital, nu 1-2 zile, ca după această metodă.

R: Ce indicaţii are intervenţia?

Noua tehnică este indicată pacienţilor cu tumori vezicale non invazive, superficiale. Tumorile sunt de două tipuri: la suprafaţa vezicii şi infiltrative, adică au intrat în peretele vezicii. În acest caz este folosită o intervenţie clasică.

:

Din păcate, electrodul folsoit trebuie plătit de pacient. Înseamnă 1.100 lei.