Mituri despre vaccinul antigripal

1 2 jpg jpeg

La nivel mondial, gripa produce anual între 250.000 şi 500.000 de decese. Virusul gripal este cu atât mai periculos cu cât el poate trece de la nivelul nasului, la gât, după care la plămâni, cauzând infecţii severe, precum pneumonia. ,,Gripa este o afecţiune virală extrem de contagioasă, care se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta, mai ales în familie şi în rândul colectivităţilor, aşa cum sunt şcolile, grădiniţele sau centrele de afaceri. Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire la copii şi la adulţii sănătoşi şi cu până la 60% riscul de complicaţii în cazul bătrânilor şi a bolnavilor. Cu toate acestea, nu toată lumea este corect informată cu privire la vaccinarea antigripală”, spune Daniela Ştefănescu, medic primar Medicină de Familie şi vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti.

Mă îmbolnăvesc dacă mai vaccinez?

Deşi există presupunerea că vaccinul antigripal poate face mai mult rău decât bine, medicul Daniela Ştefănescu infirmă aceste lucru. ,,Prin vaccinare se administrează o formă modificată a virusului, în cantităţi foarte mici, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva virusului gripal. Această formă nu va îmbolnăvi persoana căreia îi este administrat vaccinul”, afirmă medicul de familie.

Efectul vaccinului este valabil şi pentru anul următor?

După studiile realizate în ultimii ani s-a ajuns la concluzia că virusurile antigripale se pot modifica de la un sezon la altul. De aceea, specialiştii spun că şi vaccinurile se modifică, tocmai pentru a-şi păstra eficienţa. ,,Nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare şi trebuie să fie crescut printr-un nou vaccin, adresat virusurilor gripale circulante în sezonul respectiv”, sfătuieşte medicul Daniela Ştefănescu.

Virusul se transmite prin contact direct?

Virusurile se pot transmite de la persoana bolnavă la cea sănătoasă prin diferite moduri: prin strănut, prin tuse, dar şi prin contact direct cu o suprafaţă infectată. De exemplu, dacă viruşii ajung să contamineze anumite obiecte iar persoana sănătoasă intră în contact cu acestea, virusurile pot trece de la nivelul mâinilor a căilor respiratorii.

Nu am imunitatea scăzută. Trebuie să mă vaccinez?

Vaccinul antigripal este recomandat şi persoanelor care au sistemul imunitar eficient. El este recomandat de medicul de familie indiferent de vârsta persoanei sau de starea de sănătate. ,,Vaccinarea trebuie să se facă cu prioritate mai ales categoriilor de populaţie la risc: copiii între 6 luni şi 18 ani, femeile însărcinate, persoanele trecute de 50 de ani, persoanele cu afecţiuni cronice, persoanele care lucrează în spitale sau au grijă de cei cu risc de contaminare ridicat. La fel de important este să se vaccineze şi persoanele care nu au probleme de sănătate, deoarece există riscul ca virusurile să le afecteze, mai ales acum pe perioada iernii”, a mai adăugat medicul de familie Daniela Ştefănescu. Femeile însărcinate trebuie să se vaccineze? Cu toate că gravidele şi femeile care alăptează sunt atente la medicametele pe care le iau, specialiştii le recomadă, în egală măsură, vaccinarea antigripală. ,,Începând din acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea femeilor însărcinate. Vaccinul se poate face în cazul celor au peste 14 săptămâni de sarcină”, spune medicul de familie. În schimb, în cazul femeilor care alăptează vaccinarea este cu atât mai necesară: anticorpii produşi de mamă ca răspuns la administrarea vaccinului creează o protecţie suplimentară pentru copil.