Mituri despre vaccinul antigripal

1 2 jpg jpeg

La nivel mondial, gripa produce anual ├«ntre 250.000 ┼či 500.000 de decese. Virusul gripal este cu at├ót mai periculos cu c├ót el poate trece de la nivelul nasului, la g├ót, dup─â care la pl─âm├óni, cauz├ónd infec┼úii severe, precum pneumonia. ,,Gripa este o afec┼úiune viral─â extrem de contagioas─â, care se transmite cu u┼čurin┼ú─â de la o persoan─â la alta, mai ales ├«n familie ┼či ├«n r├óndul colectivit─â┼úilor, a┼ča cum sunt ┼čcolile, gr─âdini┼úele sau centrele de afaceri. Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de ├«mboln─âvire la copii ┼či la adul┼úii s─ân─âto┼či ┼či cu p├ón─â la 60% riscul de complica┼úii ├«n cazul b─âtr├ónilor ┼či a bolnavilor. Cu toate acestea, nu toat─â lumea este corect informat─â cu privire la vaccinarea antigripal─âÔÇŁ, spune Daniela ┼×tef─ânescu, medic primar Medicin─â de Familie ┼či vicepre┼čedintele Asocia┼úiei Medicilor de Familie din Bucure┼čti.

Mă îmbolnăvesc dacă mai vaccinez?

De┼či exist─â presupunerea c─â vaccinul antigripal poate face mai mult r─âu dec├ót bine, medicul Daniela ┼×tef─ânescu infirm─â aceste lucru. ,,Prin vaccinare se administreaz─â o form─â modificat─â a virusului, ├«n cantit─â┼úi foarte mici, care stimuleaz─â sistemul imunitar s─â produc─â anticorpi ├«mpotriva virusului gripal. Aceast─â form─â nu va ├«mboln─âvi persoana c─âreia ├«i este administrat vaccinulÔÇŁ, afirm─â medicul de familie.

Efectul vaccinului este valabil ┼či pentru anul urm─âtor?

Dup─â studiile realizate ├«n ultimii ani s-a ajuns la concluzia c─â virusurile antigripale se pot modifica de la un sezon la altul. De aceea, speciali┼čtii spun c─â ┼či vaccinurile se modific─â, tocmai pentru a-┼či p─âstra eficien┼úa. ,,Nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare ┼či trebuie s─â fie crescut printr-un nou vaccin, adresat virusurilor gripale circulante ├«n sezonul respectivÔÇŁ, sf─âtuie┼čte medicul Daniela ┼×tef─ânescu.

Virusul se transmite prin contact direct?

Virusurile se pot transmite de la persoana bolnav─â la cea s─ân─âtoas─â prin diferite moduri: prin str─ânut, prin tuse, dar ┼či prin contact direct cu o suprafa┼ú─â infectat─â. De exemplu, dac─â viru┼čii ajung s─â contamineze anumite obiecte iar persoana s─ân─âtoas─â intr─â ├«n contact cu acestea, virusurile pot trece de la nivelul m├óinilor a c─âilor respiratorii.

Nu am imunitatea sc─âzut─â. Trebuie s─â m─â vaccinez?

Vaccinul antigripal este recomandat ┼či persoanelor care au sistemul imunitar eficient. El este recomandat de medicul de familie indiferent de v├órsta persoanei sau de starea de s─ân─âtate. ,,Vaccinarea trebuie s─â se fac─â cu prioritate mai ales categoriilor de popula┼úie la risc: copiii ├«ntre 6 luni ┼či 18 ani, femeile ├«ns─ârcinate, persoanele trecute de 50 de ani, persoanele cu afec┼úiuni cronice, persoanele care lucreaz─â ├«n spitale sau au grij─â de cei cu risc de contaminare ridicat. La fel de important este s─â se vaccineze ┼či persoanele care nu au probleme de s─ân─âtate, deoarece exist─â riscul ca virusurile s─â le afecteze, mai ales acum pe perioada ierniiÔÇŁ, a mai ad─âugat medicul de familie Daniela ┼×tef─ânescu. Femeile ├«ns─ârcinate trebuie s─â se vaccineze? Cu toate c─â gravidele ┼či femeile care al─âpteaz─â sunt atente la medicametele pe care le iau, speciali┼čtii le recomad─â, ├«n egal─â m─âsur─â, vaccinarea antigripal─â. ,,├Äncep├ónd din acest an, Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii recomand─â vaccinarea femeilor ├«ns─ârcinate. Vaccinul se poate face ├«n cazul celor au peste 14 s─âpt─âm├óni de sarcin─âÔÇŁ, spune medicul de familie. ├Än schimb, ├«n cazul femeilor care al─âpteaz─â vaccinarea este cu at├ót mai necesar─â: anticorpii produ┼či de mam─â ca r─âspuns la administrarea vaccinului creeaz─â o protec┼úie suplimentar─â pentru copil.