Legumele şi fructele sunt mai hidratante decât apa

1 2 jpg jpeg

Legumele şi fructele zemoase hidratează organismul de două ori mai eficient decât un pahar cu apă, fiind şi o gustare revigorantă pe timpul lunilor fierbinţi de vară, relevă un studiu coordonat de cercetătorii de la University of Aberdeen Medical School. Conţinând săruri hidratante, minerale şi zahăr, ele au acelaşi efect ca băuturile izotonice folosite de sportivii profesionişti.

Un alt studiu, realizat de experţii de la Universitatea din Napoli a relevat că substanţele precum luteina şi zeaxanthin, care se găsesc în fructe precum pepenele verde şi papaia, sunt şi mai eficiente în hidratarea organismului decât toate băuturile izotonice administrate sportivilor profesionişti.

În fruntea legumelor şi fructelor zemoase cu acţiune hidratantă se află pepenele verde care conţine 92% apă, 8% zahăr şi concendraţii importante de săruri hidratante, calciu, magneziu, potasiu şi sodiu. Totodată, pepenele verde este bogat în vitamina C, beta caroten şi licopen, care protejează organismul şi , faţă de razele ultraviolete.

Datorită conţinutului său bogat în apă (96%) şi balanţei echilibrate de minerale, castravetele are un efect hidratant de două ori mai puternic decât aceeaşi cantitate de apă consumată. Castravetele conţine un nivel aproape ideal de calciu şi magneziu, dar şi potasiu, sodiu şi alte minerale.

Două sau trei tulpini de ţelină consumate zilnic asigură necesarul zilnic de sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier şi zinc. Aceste săruri sunt dizolvate în aproximativ 96% din apa necesară organismului în fiecare zi, contribuind la propagarea ei în întregul organism.