├Äntreb─âri ┼či r─âspunsuri despre implantul dentar

1 2 jpg jpeg

Ce investigaţii trebuie făcute înainte?

Primul pas este consultul pacientului. ÔÇ×Examinarea stomatologic─â este completat─â ├«ntotdeauna radiologic, pentru a se aprecia ├«n─âl┼úimea ┼či calitatea osului, precum ┼či dac─â ├«n spa┼úiul care trebuie ├«mbr─âcat mai exist─â r─âd─âcini ai din┼úilor naturaliÔÇť, explic─â Andrei T├«rpea, medic specialist ├«n stomatologie general─â la Clinica ATDent, Bucure┼čti. Uneori poate fi nevoie ┼či de tomografie.

Care sunt etapele realizarii procedurii?

├Äntreaga interven┼úie, care se face sub anestezie, poate dura de la c├óteva zeci de minute p├ón─â la c├óteva ore (├«n func┼úie de c├óte implanturi se insereaz─â). Dup─â inserare, se sutureaz─â gingia, iar pacientul a┼čteapt─â 7- 10 zile p├ón─â la scoaterea firelor.

ÔÇ×Medicul va recomanda, ├«n aceast─â perioad─â, un tratament cu antibiotic ┼či antiinflamator. Dup─â ├«ndep─ârtarea firelor, ia ┼či amprenta pentru o protez─â provizorie, deoarece vor trece 4- 6 luni p├ón─â la protezarea definitiv─â (prin coroane metalo-ceramice sau ceramic─â pe zirconiu)ÔÇť, explic─â medicul Andrei T├«rpea.

├Än cazul ├«n care volumul de os nu este propice inser─ârii implanturilor, se vor face interven┼úii de adi┼úie osoas─â (ad─âugare de os artificial), care, dup─â caz, vor fi f─âcute ├«nainte sau concomitent cu inserarea implanturilor. ├Än acest caz, perioada de a┼čteptare p├ón─â la protezarea final─â cre┼čte p├ón─â la 8 luni.

Când nu este recomandat?

Implantul este contraindicat persoanelor aflate ├«n a┼čteptare pentru un transplant de organe, celor cu boli vasculare de coagulare, c├ót ┼či celor care fac radioterapie la nivelul oaselor maxilare.

De asemenea, nu se fac astfel de proceduri la cei sufer─â de alergii la materialele din care sunt confec┼úionate implanturile ┼či nici pacien┼úilor care sufer─â de nevralgie de trigemenÔÇť, potrivit dr. Andrei T├«rpea.

Exist─â riscul de nereu┼čit─â?

Implantul dentar are o rat─â de reu┼čit─â de peste 95%. Rarele cazuri de e┼čec a procedurii este pus─â pe seama osteointegr─ârii (fuziunea dintre os ┼či implant nu a fost posibil─â).

Ce trebuie să fac după intervenţie?

Este important s─â respec┼úi toate indica┼úiile pe care ┼úi le d─â medicul ┼či s─â ai o igien─â oral─â riguroas─â. Persoanele cu bruxism (cei care scr├ó┼čnesc din din┼úi) trebuie s─â poarte dup─â protezarea final─â gutiere, pentru protejarea lucr─ârilor protetice ┼či implanturilor. Dr. Andrei T├«rpea, medic specialist stomatologie generala la Clinica ATDent, Bucure┼čti

Nu se recomand─â implantul dentar femeilor gravide sau care al─âpteaz─â, celor care au forme avansate de osteoporoz─â (dac─â pacientele ┼čtiu c─â sufer─â de aceast─â boal─â, medicul stomatolog le va cere analize suplimentare).

Au contraindicaţii în inserarea implanturilor pacienţii care au forme avansate de diabet (diabet insulinodependent), boli cardiovasculare sau afecţiuni grave ale ficatului (ciroza hepatică), afecţiuni autoimune (lupus, sclerodermie), neoplasm, insuficienţă renală, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic sau accident vascular cerebral recent.