INTERVIU. Prof. Zielinski: „Medicina personalizată acţionează asupra moleculelor canceroase”

1 2 jpg jpeg

Cum apare celula canceroasă?

În general, apare o disfuncţie în celula normală, care începe să se înmulţească în mod necontrolat. Pentru a combate celulele maligne, trebuie să identificăm defectele moleculare din interiorul celulelor. Dacă la început celulele circulă în tot organismul, după un timp ele se depun pe organe. În cadrul celulelor există sute de molecule care pot suferi transformări, în urma cărora aceastea pot deveni maligne.

Ce este medicina personalizată?

Există în jur de 60 de medicamente care atacă aceste nodificări şi împiedică dezvoltarea celulelor şi circulaţia lor în înteriorul organismului. Însă, aceste medicamente nu pot fi administrate la întâmplare, doar prin presupunerea că un anumit medicament va repara modificările suferite în structura moleculară.

Mai întâi, trebuie să demonstrăm că este o anumită alterare moleculară, iar acest lucru se realizează prin investigaţii medicale. Aceste investigaţii, precum şi tratamentul propus, poartă numele de medicină personalizată, întrucât acţionează precis asupra moleculelor vinovate de apariţia cancerului.

Cum funcţionează medicina personalizată?

Am descoperit că în cazurile de cancer la sân, 50% din modificările moleculare suferite de celule sunt asemănătoare. Acelaşi lucru a fost observant şi în cazurile de cancer la stomac. Vă pot da un exemplu, există 7 sau 8 forme de cancer pulmonar, toare reunite sub acelaşi nume. Însă, fiecare din această formă are nevoie de un tratament diferit pentru a da rezultate şi boala să fie învinsă. Aceeaşi situaţie se întâmplă în cazurile de cancer la sân sau de cancer de colon.

Care sunt cel mai des întâlnite forme de cancer?

În primul rând, cancerul de sân, urmat de cancerul pulmonar, numărul de cazuri fiind din ce în ce mai mare din cauza fumatului. Ceea ce este interesant este faptul că, deşi numărul de cazuri de cancer la bărbaţi este în descreştere, se înregistrează din ce în ce mai multe cazuri în rândul femeilor, deoarece ele încep să adopte acelaşi comportament ca bărbaţii în ceea ce priveşte fumatul. În ceea ce priveşte tipul de cancer întâlnit des atât în rândul femeilor şi al bărbaţilor, trebuie amintit cancerul de colon.

Este păcat, deoarece cancerul de colon poate fi prevenit prin endoscopii. Pe de altă parte, în rândul bărbaţilor, cancerul de prostată este un pericol, deoarece poate fi foarte agresiv şi din acest motiv mulţi bărbaţi în vârstă mor fără să ştie că au avut această boală. În schimb, datorită noilor mediamente, speranţa de viaţă la cancerul de sân metastazat a crescut de la câteva luni la 4-5 ani.

Care sunt tipurile de cancer cele mai agresive şi dificil de tratat?

În prezent, cancerul de plămân. Pe de altă parte, multe dintre noile tratamente pentru cancer au fost dezvoltate special pentru cancerul la plămâni, întrucât este una din formele cel mai greu de tratat. Imunoterapia este unul dintre cele mai moderne şi mai eficiente tratamente prin care poate fi tratat cancerul la plămâni. La rândul lui, şi cancerul de pancreas este greu de tratat deoarece avem la dispoziţie puţine medicamente.

Care este cea mai periculoasă formă de cancer?

În ultimii ani s-au înmulţit cazurile de melanom malign din cauza radiaţiilor şi a expunerii neprotejate la soare. Dacă persoana ajunge la doctor având boala în stare avansată, sunt puţine lucruri care mai pot fi făcute, speranţa de viaţă fiind în jur de 2-3 ani. Persoanele cu un risc crescut de a face melanom sunt cele cu o piele deschisă la culoare, oamenii palizi. De îndată ce vezi schimbări în structura pielii este bine să ceri sfatul unui medic dermatolog, iar o aluniţă care este suspectă ar trebui îndepărtată.