INTERVIU. Prof. Zielinski: ÔÇ×Medicina personalizat─â ac┼úioneaz─â asupra moleculelor canceroaseÔÇŁ

1 2 jpg jpeg

Cum apare celula canceroas─â?

În general, apare o disfuncţie în celula normală, care începe să se înmulţească în mod necontrolat. Pentru a combate celulele maligne, trebuie să identificăm defectele moleculare din interiorul celulelor. Dacă la început celulele circulă în tot organismul, după un timp ele se depun pe organe. În cadrul celulelor există sute de molecule care pot suferi transformări, în urma cărora aceastea pot deveni maligne.

Ce este medicina personalizat─â?

Exist─â ├«n jur de 60 de medicamente care atac─â aceste nodific─âri ┼či ├«mpiedic─â dezvoltarea celulelor ┼či circula┼úia lor ├«n ├«nteriorul organismului. ├Äns─â, aceste medicamente nu pot fi administrate la ├«nt├ómplare, doar prin presupunerea c─â un anumit medicament va repara modific─ârile suferite ├«n structura molecular─â.

Mai ├«nt├ói, trebuie s─â demonstr─âm c─â este o anumit─â alterare molecular─â, iar acest lucru se realizeaz─â prin investiga┼úii medicale. Aceste investiga┼úii, precum ┼či tratamentul propus, poart─â numele de medicin─â personalizat─â, ├«ntruc├ót ac┼úioneaz─â precis asupra moleculelor vinovate de apari┼úia cancerului.

Cum funcţionează medicina personalizată?

Am descoperit c─â ├«n cazurile de cancer la s├ón, 50% din modific─ârile moleculare suferite de celule sunt asem─ân─âtoare. Acela┼či lucru a fost observant ┼či ├«n cazurile de cancer la stomac. V─â pot da un exemplu, exist─â 7 sau 8 forme de cancer pulmonar, toare reunite sub acela┼či nume. ├Äns─â, fiecare din aceast─â form─â are nevoie de un tratament diferit pentru a da rezultate ┼či boala s─â fie ├«nvins─â. Aceea┼či situa┼úie se ├«nt├ómpl─â ├«n cazurile de cancer la s├ón sau de cancer de colon.

Care sunt cel mai des întâlnite forme de cancer?

├Än primul r├ónd, cancerul de s├ón, urmat de cancerul pulmonar, num─ârul de cazuri fiind din ce ├«n ce mai mare din cauza fumatului. Ceea ce este interesant este faptul c─â, de┼či num─ârul de cazuri de cancer la b─ârba┼úi este ├«n descre┼čtere, se ├«nregistreaz─â din ce ├«n ce mai multe cazuri ├«n r├óndul femeilor, deoarece ele ├«ncep s─â adopte acela┼či comportament ca b─ârba┼úii ├«n ceea ce prive┼čte fumatul. ├Än ceea ce prive┼čte tipul de cancer ├«nt├ólnit des at├ót ├«n r├óndul femeilor ┼či al b─ârba┼úilor, trebuie amintit cancerul de colon.

Este p─âcat, deoarece cancerul de colon poate fi prevenit prin endoscopii. Pe de alt─â parte, ├«n r├óndul b─ârba┼úilor, cancerul de prostat─â este un pericol, deoarece poate fi foarte agresiv ┼či din acest motiv mul┼úi b─ârba┼úi ├«n v├órst─â mor f─âr─â s─â ┼čtie c─â au avut aceast─â boal─â. ├Än schimb, datorit─â noilor mediamente, speran┼úa de via┼ú─â la cancerul de s├ón metastazat a crescut de la c├óteva luni la 4-5 ani.

Care sunt tipurile de cancer cele mai agresive ┼či dificil de tratat?

├Än prezent, cancerul de pl─âm├ón. Pe de alt─â parte, multe dintre noile tratamente pentru cancer au fost dezvoltate special pentru cancerul la pl─âm├óni, ├«ntruc├ót este una din formele cel mai greu de tratat. Imunoterapia este unul dintre cele mai moderne ┼či mai eficiente tratamente prin care poate fi tratat cancerul la pl─âm├óni. La r├óndul lui, ┼či cancerul de pancreas este greu de tratat deoarece avem la dispozi┼úie pu┼úine medicamente.

Care este cea mai periculoas─â form─â de cancer?

├Än ultimii ani s-au ├«nmul┼úit cazurile de melanom malign din cauza radia┼úiilor ┼či a expunerii neprotejate la soare. Dac─â persoana ajunge la doctor av├ónd boala ├«n stare avansat─â, sunt pu┼úine lucruri care mai pot fi f─âcute, speran┼úa de via┼ú─â fiind ├«n jur de 2-3 ani. Persoanele cu un risc crescut de a face melanom sunt cele cu o piele deschis─â la culoare, oamenii palizi. De ├«ndat─â ce vezi schimb─âri ├«n structura pielii este bine s─â ceri sfatul unui medic dermatolog, iar o aluni┼ú─â care este suspect─â ar trebui ├«ndep─ârtat─â.