Ghid de îngrijire, dacă ai vitiligo

1 2 jpg jpeg

Zonele afectate cel mai des de decolorarea pielii sunt fa┼úa, g├ótul, buzele, m├óinile ┼či picioarele. ├Än afar─â de petele albe, mai poate ap─ârea ├«nc─ârun┼úirea spr├óncenelor, a genelor ┼či a b─ârbii, ├«n cazul b─ârba┼úilor.

Poate ap─ârea ├«n urma unor sup─âr─âri Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au ajuns la concluzia c─â boala este de natur─â autoimun─â, adic─â sistemul imunitar atac─â ┼či distruge melanocitele, celulele responsabile de pigmentarea pielii. De asemenea, afec┼úiunea poate ap─ârea ├«n urma unui eveniment extrem de stresant, ├«n urma unei arsuri solare puternice sau dup─â ce pielea a fost expus─â la anumite substan┼úe chimice.

Boala poate fi de mai multe feluri, ceea ce ├«nseamn─â c─â poate s─â existe vitiligo local, c├ónd petele apar pe una sau c├óteva zone de piele, pe por┼úiuni mici, generalizat (petele albe apar simetric, pe ambele p─âr┼úi ale corpului, num─ârul acestora fiind destul de mare), c├ót ┼či

segmentar (petele albe apar doar pe o anumită zonă, de exemplu, pe braţ sau pe un picior).

Pentru a pune un diagnostic, medicul cere analize de s├ónge, dar poate fi nevoie ┼či de biopsie. Bolnavii pot lua medicamente ┼či creme cu corticosteroizi sau pot face ┼čedin┼úe de terapie cu lumin─â (fototerapie). ├Än cazul ├«n care aceste metode de tratament sunt ineficiente, poate fi utilizat─â grefa de piele.

Vitiligo nu se vindecă în proporţie de 100% niciodată.

Cei care au boala trebuie să utilizeze creme cu protecţie SPF de cel puţin 30, de fiecare dată când se expun la soare. De asemenea, trebuie să evite fumatul, cafeaua, ciocolata. Odihna este foarte importantă, cel puţin opt ore. Este recomandat consumul de alimente bogate în betacaroten, precum morcovul, mazărea, cartofii dulci, dovleacul, varza.