Dr. Faith A─čalar: ┬źDiagnosticat timpuriu, cancerul colorectal se vindec─â ├«n 95% dintre cazuri┬╗

1 2 jpg jpeg

Click! S─ân─âtate: Din totalul cazurilor de cancer, c├ót reprezint─â cele colorectale? C├ót de frecvent este acest tip de cancer ┼či care este rata de supravie┼úuire? Dr. Faith A─čalar: Cancerul colorectal este a treia cauz─â de mortalitate la nivel mondial, cu 639.000 de decese estimate pe an. Este a treia cea mai frecvent─â cauz─â de deces at├ót la femei, c├ót ┼či la b─ârba┼úi. Prognosticul pentru pacien┼úii cu acest tip de cancer este direct legat de faza ├«n care a fost diagnosticat. C├ónd este depistat devreme, el se poate trata prin interven┼úie chirurgical─â. Pentru cancerele avansate sau aflate ├«n metastaz─â, pe l├óng─â interven┼úia chirurgical─â se adaug─â chimioterapia.

┼×tim c─â preven┼úia este regula de aur c├ónd vine vorba de afec┼úiuni. Care sunt cele mai importante reguli pe care ar trebui s─â le punem ├«n practic─â pentru a preveni cancerul colorectal?

Dincolo de a face o colonoscopie dup─â v├órsta de 50 de ani, sunt multe alte lucruri de pus ├«n practic─â. Obiceiurile prin care poate fi prevenit cancerul colorectal sunt identice cu cele care ├«┼úi ajut─â ┼či inima. Lu├ónd aspirin─â zilnic, l─âs├óndu-ne de fumat, evit├ónd carnea ro┼čie, alcoolul ├«n exces, sl─âbind, f─âc├ónd exerci┼úii ├«n mod regulat, cunosc├ónd istoricul medical al familei, merg├ónd la controale ┼či lu├ónd ├«n considerare consilierea genetic─â - toate sunt m─âsuri importante de preven┼úie.

Care sunt factorii de risc comuni pentru cancerul colorectal?

Unul dintre ace┼čtia este fumatul, doar c─â el poate fi controlat. Al┼úii, ca v├órsta persoanei, nu. Av├ónd un factor de risc sau chiar mai mul┼úi, nu ├«nseamn─â c─â persoana va dezvolta boala. Riscul cre┼čte atunci c├ónd persoana a avut colit─â ulceroas─â, boala Chron (inflama┼úia colonului), istoricul medical al familei indic─â acest lucru, fie sufer─â de diabet de tip II. ┼×i dieta bogat─â ├«n carne ro┼čie (vit─â, miel sau ficat, cea procesat─â) poate cre┼čte riscul de apari┼úie a bolii.

Care sunt cele mai întâlnite simptome ale acestui tip de cancer? Ele se manifestă diferit la femei faţă de bărbaţi?

Simptomele bolii nu difer─â. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului colorectal includ schimb─âri ale tranzitului intestinal ÔÇô cum ar fi scaune mai dese sau mai pu┼úin frecvente ca de obicei, constipa┼úie, diaree, alternarea constipa┼úiei cu diareea, urme de ro┼ču ├«nchis sau ro┼ču deschis de s├ónge, scaun negru, disconfort abdominal, senza┼úii de balonare sau crampe tot mai des.

C├ónd este recomandat─â colonoscopia ┼či la ce interval?

Screeningul periodic, ├«ncep├ónd cu v├órsta de 50 de ani, este cheia prevenirii cancerului colorectal. Recomand ca acesta s─â se fac─â folosind testul de s├óngerare ocult─â din scaun, sigmoidoscopia sau colonoscopia ├«ncep├ónd cu v├órsta de 50 de ani ┼či continu├ónd p├ón─â la de 75 de ani. Cei care au un risc crescut trebuie s─â ├«nceap─â testele de tineri ┼či, poate, s─â se testeze mai des (o dat─â pe an). Pe de alt─â parte, sunt sf─âtui┼úi de speciali┼čti s─â ├«┼či ├«ndep─ârteze intestinul gros p├ón─â la v├órsta de 25 de ani. Dac─â nu sunt cazuri ├«n familie, recomandarea este s─â se fac─â o colonoscopie o dat─â la 10 ani dup─â v├órsta de 35-45 de ani.

Care sunt tratamentele recomandate ├«n cazul ├«n care boala este diagnosticat─â ├«ntr-un stadiu avansat? Care sunt ┼čansele de supravie┼úuire?

Dr. Faith A─čalar: Interven┼úia chirurgical─â este principalul tratament pentru cancerul la colon ce nu s-a extins ├«n alte zone. Tratamentele adi┼úionale cu radio- ┼či chimioterapie pot fi, de asemenea, folosite ├«nainte sau dup─â opera┼úie.

Ce presupune recuperarea postoperatorie ┼či cum ar trebui s─â-┼či schimbe stilul de via┼ú─â persoana care a trecut printr-o astfel de interven┼úie?

├Än general, rapiditatea vindec─ârii variaz─â de la o persoan─â la alta. Perioada de recuperare ├«n cazul opera┼úiilor majore poate fi lung─â. Unii oameni pot s─â fac─â multe dintre activit─â┼úile normale mai devreme de 4-6 s─âpt─âm├óni. Tipul de interven┼úie ┼či al┼úi factori determin─â perioada de recuperare.

- Fatih A─čalar

- c─âs─âtorit

- Facultatea de Medicin─â, Universitatea din Ankara, Turcia

- Facultatea de Medicin─â, Universitatea Hacettepe, Turcia

- Facultatea de Medicin─â, Universitatea Suleyman Demirel, Turcia

- Training ┼či Cercetare la Spitalul Ankara SSK

- Decan ÔÇô Facultatea de Medicin─â, Universitatea K─▒r─▒kkale, Turcia

- lucrează ca specialist în medicină critică la Centrul Medical Anadolu, Istanbul, Turcia

- Consiliul European de Chirugie (2012-)

- Cosiliul din Turcia de Chirugie (2000-2010, 2012-2022)

- Chirugia robotic─â (2013-)

Autorul a peste 200 de prezent─âri na┼úionale ┼či interna┼úionale

Editor la mai multe reviste ┼či jurnale medicale.