Dispecerat pentru centralizarea paturilor din spitale

1 2 jpg jpeg

A fost înfiinţat Dispeceratul pentru centralizarea paturilor libere din spitale. Prin acest sistem, ambulanţele vor fi dirijate direct către spitalele ce dispun de locuri libere pentru internarea pacienţilor pe care-i transportă, iar Unităţile de Primiri Urgenţe vor identifica rapid unităţile sanitare unde pot interna bolnavii care nu mai au loc în spitalul din care fac parte.

În cele 16 spitale participante, fiecare UPU/CPU va înfiinţa un Registru de dispecerizare unde vor fi înregistrate în cursul fiecărei dimineţi numărul de locuri libere care ar putea fi folosite pentru internarea eventualelor urgenţe. Se vor pune la dispoziţie de la 5 la 10% din totalul locurilor din spitale. Datele vor fi introduse în sistemul informatic, iar dispeceratele celor două servicii de urgenţă SAMB şi SMURD Bucureşti vor dirija ambulanţele cu medic, în funcţie de locurile libere pe fiecare specialitate şi de gravitatea cazurilor, către cel mai apropiat spital competent. În cazul pacienţilor critici, aceştia pot fi transportaţi la cel mai apropiat spital competent, chiar dacă nu are locuri libere, cu acordul dispeceratului, în vederea stabilizării lor.

Dispeceratul va funcţiona în coordonarea Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii.