De ce trebuie să ţii cont dacă faci mastectomie sau reconstrucţie mamară

1 2 jpg jpeg

Potrivit Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din România, la noi se estimează că, anual, aproximativ 3.000 de femei trec printr-o operaţie de mastectomie, ca urmare a diagnosticării cu cancer de sân în stadiu avansat. Dintre aceastea, doar 2,5% apelează la reconstrucţie mamară.

ÔÇ×Atunci c├ónd vorbim despre cancerul de s├ón, vorbim ┼či despre o recuperare medical─â de lung─â durat─â, deoarece orice interven┼úie chirurgical─â presupune sec┼úionarea unor mu┼čchi ┼či, deci, o problem─â ├«n mobilitatea pacientului post-operator.

├Än func┼úie de situa┼úie, o femeie care a trecut prin experien┼úa cancerului de s├ón va avea nevoie de drenaj limfatic post-mastectomie pentru prevenirea sau tratarea limfedemului bra┼úului, precum ┼či de kinetoterapie, terapie manual─â ┼či alte tehnici de fizioterapie, ├«nainte de reconstruc┼úia mamar─â, pentru elasticizarea ┼úesutului ┼či mobilitatea articular─â.

Dup─â opera┼úia de reconstruc┼úie, pentru o recuperare medical─â mai rapid─â, interven┼úia kinetoterapeutic─â trebuie realizat─â imediat pentru rec├ó┼čtigarea independe┼úei ├«n mobilitateÔÇŁ, declar─â Bogdan Goga, fizioterapeut ├«n cadrul centrului Terapie pentru Mi┼čcare.

Importanţa recuperării medicale după o mastectomie

Îndepărtarea unor ganglioni limfatici care au fost invadaţi de celule maligne, în timpul operaţiei, poate conduce la apariţia unui limfedem al braţului.

ÔÇ×Este lesne de ├«n┼úeles c─â dac─â ganglionii vor fi sco┼či, atunci limfa va ├«nt├ómpina un blocaj ├«n momentul ├«n care va ajunge ├«n acel punct, iar dac─â pacienta nu va lua atitudine, acest lucru va determina umflarea bra┼úului, deci apari┼úia limfedemului. Ceea ce noi, ca fizioterapeu┼úi, facem ├«n acest caz, este s─â dren─âm limfa spre ceilal┼úi ganglioni limfatici, astfel ├«nc├ót aceasta s─â circule corespunz─âtor.

1 2 jpg jpeg

Recuperarea medical─â prin drenaj limfatic este recomandat─â la scurt timp dup─â opera┼úie, pentru a preveni sau trata timpuriu limfedemul, precum ┼či pentru a reda mobilitate bra┼úului. Este un tratament pe termen lung, care ini┼úial se face mai des, dup─â care ceva mai rar, doar de ├«ntre┼úinereÔÇŁ, explic─â fizioterapeutul Bogdan Goga.

Recuperarea medical─â ├«nainte de reconstruc┼úia mamar─â reduce riscurile ┼či complica┼úiile. ÔÇ×├Änainte de reconstruc┼úia mamar─â este ideal s─â facem recuperare medical─â ┼či asta deoarece avem nevoie de elasticizarea ┼úesutului, mai cu seam─â dac─â se va folosi un implant mamar. Tehnicile de recuperare medical─â constau ├«n terapie manual─â ┼či kinetoterapieÔÇŁ, indic─â Bogdan Goga. Dup─â ce are loc reconstruc┼úia mamar─â fizioterapeutul ac┼úioneaz─â astfel ├«nc├ót vindecarea cicatricei s─â se produc─â av├ónd o elasticitate func┼úional─â, s─â nu determine dureri ┼či senza┼úia de str├óngere.