De ce trebuie să ţii cont dacă faci mastectomie sau reconstrucţie mamară

1 2 jpg jpeg

Potrivit Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din România, la noi se estimează că, anual, aproximativ 3.000 de femei trec printr-o operaţie de mastectomie, ca urmare a diagnosticării cu cancer de sân în stadiu avansat. Dintre aceastea, doar 2,5% apelează la reconstrucţie mamară.

„Atunci când vorbim despre cancerul de sân, vorbim şi despre o recuperare medicală de lungă durată, deoarece orice intervenţie chirurgicală presupune secţionarea unor muşchi şi, deci, o problemă în mobilitatea pacientului post-operator.

În funcţie de situaţie, o femeie care a trecut prin experienţa cancerului de sân va avea nevoie de drenaj limfatic post-mastectomie pentru prevenirea sau tratarea limfedemului braţului, precum şi de kinetoterapie, terapie manuală şi alte tehnici de fizioterapie, înainte de reconstrucţia mamară, pentru elasticizarea ţesutului şi mobilitatea articulară.

După operaţia de reconstrucţie, pentru o recuperare medicală mai rapidă, intervenţia kinetoterapeutică trebuie realizată imediat pentru recâştigarea independeţei în mobilitate”, declară Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul centrului Terapie pentru Mişcare.

Importanţa recuperării medicale după o mastectomie

Îndepărtarea unor ganglioni limfatici care au fost invadaţi de celule maligne, în timpul operaţiei, poate conduce la apariţia unui limfedem al braţului.

„Este lesne de înţeles că dacă ganglionii vor fi scoşi, atunci limfa va întâmpina un blocaj în momentul în care va ajunge în acel punct, iar dacă pacienta nu va lua atitudine, acest lucru va determina umflarea braţului, deci apariţia limfedemului. Ceea ce noi, ca fizioterapeuţi, facem în acest caz, este să drenăm limfa spre ceilalţi ganglioni limfatici, astfel încât aceasta să circule corespunzător.

1 2 jpg jpeg

Recuperarea medicală prin drenaj limfatic este recomandată la scurt timp după operaţie, pentru a preveni sau trata timpuriu limfedemul, precum şi pentru a reda mobilitate braţului. Este un tratament pe termen lung, care iniţial se face mai des, după care ceva mai rar, doar de întreţinere”, explică fizioterapeutul Bogdan Goga.

Recuperarea medicală înainte de reconstrucţia mamară reduce riscurile şi complicaţiile. „Înainte de reconstrucţia mamară este ideal să facem recuperare medicală şi asta deoarece avem nevoie de elasticizarea ţesutului, mai cu seamă dacă se va folosi un implant mamar. Tehnicile de recuperare medicală constau în terapie manuală şi kinetoterapie”, indică Bogdan Goga. După ce are loc reconstrucţia mamară fizioterapeutul acţionează astfel încât vindecarea cicatricei să se producă având o elasticitate funcţională, să nu determine dureri şi senzaţia de strângere.