Cum te tratezi gratuit în străinătate?
Dacă ai asigurare naţională de sănătate, ai dreptul să te tratezi gratuit în străinătate. Cel puţin legal. Normal, trebuie să îndeplineşti mai multe condiţii, în funcţie de tipul tratamentului.
De exemplu, dacă eşti într-o vacanţă sau studiezi într-o ţară UE (perioada şederii trebuie să fie de până în şase luni) şi se întâmplă să te îmbolnăveşti, poţi primi tratament dacă ai la tine cardul european de sănătate.
Se eliberează de casele judeţene de asigurări într-o săptămână de la înregistrarea cererii şi nu costă nimic. Doar trebuie să dovedeşti că ai plătit în ultimii cinci ani asigurarea de sănătate.
Cum foloseşti formularul E112
Poate ai auzit de formularul E 112. Cu acesta, plus „rudele” lui (E 106, E 109 etc.), poţi primi tratament într-o ţară membră UE. Asta dacă în România, din motive obiective, nu poţi primi tratamentul necesar în timp util.
Pentru eliberarea formularului, ai nevoie întâi de acordul medicului curant, care ar trebui să te şi ajute cu informaţii şi cu întocmirea dosarului pe care îl vei depune la casele judeţene de asigurări de sănătate.
Cine găseşte clinica
În baza formularului E 112, cei de la casele de asigurări se vor ocupa să găsească o clinică în străinătate. Te poţi angaja şi tu să găseşti un centru medical, însă trebuie să ai grijă ca preţul tratamentul să se înscrie între anumite bareme.
Copiii care primesc tratament în străinătate şi au până într-un an pot fi însoţiţi de un părinte pe cheltuiala statului. Mai multe informaţii despre tratamente în ţările UE poţi găsi pe site-ul www.cnas.ro.
Info: Pentru obţinerea E 112, îţi trebuie un raport de la medic.