Cosmeticele te pot îngrăşa
Când vine vorba de îngrăşat, toată lumea ştie că de vină pot fi aportul de calorii şi lipsa mişcării. Oamenii de ştiinţă au descoperit recent un alt motiv: caloriile chimice provenite din produsele de îngrijire personală.
Şamponul, loţiunile corporale, săpunul – toate acestea se numără printre produsele care îţi pot ameninţa silueta, potrivit unui studiu al medicilor de la Spitalul Mount Sinai din New York, Statele Unite ale Americii, citat de publicaţia „Dailymail”.
Doctorii americani afirmă că produsele de înfrumuseţare conţin ftalaţi, substanţe care se găsesc în proporţie de 70% în compoziţia cosmeticelor şi care dereglează mecanismul natural de control al greutăţii, menţinut de un echilibru hormonal delicat.
Experţii sunt de părere că expunerea zilnică la aceste substanţe, prin folosirea cosmeticelor, are o mare influenţă asupra apariţiei obezităţii şi a problemelor legate de greutate atât la copii, cât şi la adulţi. Ei au analizat nivelul de ftalaţi existenţi în urină la un grup de fete dintr-un cartier din New York. În acest fel, au observat că fetele plinuţe aveau o concentraţie crescută de ftalaţi în urină.
Ftalaţii nu sunt singurele „calorii chimice”, ci şi substanţele numite bisfenoli-A, prezente şi ele în compoziţia cosmeticelor. Îngrijorarea medicilor este legată de faptul că ambele sunt absorbite de organism, afectându-l profund, la nivelul hormonilor, scăzând exagerat de mult cantitatea de testosteron, un factor care duce la îngrăşare.
Nutriţionistul Zoe Harcombe susţine studiul medicilor americani şi subliniază că orice factor care afectează echilibrul hormonal creează probleme oricui îşi doreşte să slăbească.
Sigur că nu este posibil să nu mai foloseşti deloc produse de îngrijire, dar ceea ce poţi face este să:
- citeşti cu atenţie etichetele cosmeticelor şi să le alegi, dacă este posibil, pe acelea care conţin o cantitate mai mică din substanţele menţionate de experţi ca fiind periculoase.
- consumi cât mai multe alimente organice, fructe şi legume, cae reduc absorbţia „caloriilor chimice”