Ce trebuie s─â ┼čtii despre inima artificial─â

1 2 jpg jpeg

├Än luna ianuarie a anului 2015, televiziunile ┼či ziarele din ┼úar─â relatau cea mai important─â ┼čtire a zilei: primul implant de inim─â artificial─â din Rom├ónia s-a ├«ncheiat cu succes.

Aparatul care a fost montat pacientului a costat 90.000 de euro, iar costurile au fost suportate de Casa Na┼úional─â de Asigur─âri de S─ân─âtate. Mai mul┼úi medici ├«┼či exprimau speran┼úa c─â, ├«n viitor, va exista un program na┼úional, care s─â le asigure ┼či altor pacien┼úi cu insuficien┼ú─â cardiac─â ┼čansa la o astfel de opera┼úie.

Când este necesară

┼×tim deja c─â pompa muscular─â a inimii este motorul sistemului circulator, care transport─â oxigenul din s├ónge spre fiecare celul─â din corp, prin artere. Tot ea colecteaz─â dioxidul de carbon ┼či produ┼čii de metabolism, pe care ├«i preia din vene ┼či ├«i trimite spre pl─âm├óni, ficat ┼či rinichi, pentru a fi elimina┼úi din organism. S

├óngele este pompat de inim─â ├«n corp prin 2 circuite interconectate. Sistemul pulmonar transport─â s├óngele ├«n pl─âm├óni, unde acesta se oxigeneaz─â ┼či se ├«ntoarce la inim─â. Activitatea de pompare care trimite s├óngele ├«n corp este reglat─â de un nod specializat din inim─â, nodul sinoatrial, care emite impulsurile electrice. Aceste semnale se r─âsp├óndesc prin mu┼čchiul cardiac, sub forma unei unde mari, determin├ónd inima s─â se contracte ├«n mod automat. Dar, odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â sau din cauza unor boli, mu┼čchiul inimii devine treptat mai pu┼úin puternic.

Atunci c├ónd aceast─â activitate este perturbat─â, inima nu mai bate regulat, iar via┼úa noastr─â este pus─â ├«n pericol. Implantul unei inimi artificiale poate fi ultima solu┼úie salvatoare - ┼či este folosit─â ca o metod─â de tranzi┼úie, p├ón─â la momentul c├ónd pacientul va putea beneficia de un transplant de inim─â.

Cum funcţionează

Inima artificial─â este o pomp─â electric─â, care preia s├óngele din inim─â ┼či ├«l pompeaz─â apoi spre pl─âm├óni, cu un debit de p├ón─â la 10 litri pe minut. Dispozitivul se implanteaz─â ├«n v├órful inimii, unde se monteaz─â un inel.

Chirurgul taie mu┼čchiul, introduce inima artificial─â ├«n alveol─â ┼či o conecteaz─â la aort─â, cu ajutorul unei proteze vasculare. Astfel, s├óngele este preluat din ventricul ┼či trimis ├«n aort─â. Inima artificial─â este conectat─â printr-un fir la o baterie exterioar─â re├«nc─ârcabil─â, care dureaz─â minimum 6 ore.

Viaţa conectată de un fir

Pacien┼úii cu un astfel de implant pot duce o via┼ú─â normal─â, dar se impun anumite restric┼úii ┼či limit─âri. Zilnic trebuie luate medicamente care ├«mpiedic─â formarea de cheaguri ÔÇô anticoagulante ┼či medicamente pentru tensiunea arterial─â. Locul prin care iese cablul, conectat la bateria exterioar─â, trebuie s─â fie dezinfectat periodic. Dar cea mai mare limitare este dependen┼úa continu─â de tehnologie ┼či de sursa de curent electric. Pacientul nu poate p─âr─âsi casa f─âr─â baterie, iar pe timp de noapte via┼úa lui este conectat─â la priz─â.

Medicii menţionează că supravieţuirea prin utilizarea unui astfel de dispozitiv este, în medie, de 7- 10 ani, comparativ cu tehnicile vechi, unde supravieţuirea, după 5 ani, era de aproximativ 20%.

Inima viitorului

Cercet─âtorii lucreaz─â la perfec┼úionarea inimii artificiale, prin crearea de dispozitive noi, mai ÔÇ×confortabileÔÇŁ ┼či mai sigure. Dac─â, ├«n urm─â cu c├ó┼úiva ani, se foloseau ├«nc─â pompe de dimensiuni relativ mari, acum ÔÇ×inimile electriceÔÇŁ sunt ni┼čte minicomputere complexe. Obiectivul cel mai ambi┼úios este crearea unei inimi artificiale care s─â func┼úioneze f─âr─â un fir electric aflat ├«n afara corpului.

Foarte promi┼ú─âtor este considerat un dispozitiv din plastic, care a fost dezvoltat de c─âtre medici francezi, ├«n colaborare cu exper┼úi aerospa┼úiali. C─âptu┼čit cu ┼úesut de vit─â, acesta este bine tolerat de c─âtre organism, astfel ├«nc├ót riscul de respingere a protezei va fi redus. Aceast─â ÔÇ×inim─âÔÇŁ c├óntare┼čte doar 900 de grame ┼či poate fi implantat─â complet ├«n organism.

Până când acest nou dispozitiv va putea fi utilizat, va mai dura o vreme. Dar, în viitor, el ar putea să le dăruiască o viaţă nouă multor pacienţi cu afecţiuni cardiace.

┼×tia┼úi c─â...

... la o medie de 72 de b─ât─âi pe minut, inima bate de 4.320 de ori pe or─â ┼či de 103.680 de ori ├«ntr-o zi? P├ón─â la v├órsta de 70 de ani, inima bate de mai mult de 2,5 miliarde de ori.

... bărbaţii cu vârsta sub 50 de ani au un risc crescut de a suferi de infarct miocardic, dar după menopauză femeile egalează riscul?

... o echipă de cercetători americani lucrează la o inimă creată din celulele pacientului, care să îi poată fi transplantată? Aceasta ar putea fi realizată prin intermediul imprimantelor 3D.