Ce poţi trata cu infiltraţii

1 2 jpg jpeg

Infiltra┼úia presupune injectarea unei substan┼úe medicamentoase la nivelul ┼úesutului afectat, cu scopul de a ├«mbun─ât─â┼úi func┼úionalitatea. Important de ┼čtiut este c─â infiltra┼úiile au rolul de a elimina nevoia altor tratamente mai agresive, cum sunt cele chirurgicale. ├Än func┼úie de zona afectat─â sau de substan┼úa folosit─â, infiltra┼úiile se pot realiza cu sau f─âr─â anestezic.

Recomandate pacienţilor cu artroză

├Än cele mai multe cazuri, infiltra┼úiile sunt indicate de specialist pacien┼úilor care sufer─â de afec┼úiuni degenerative ale articula┼úiilor, cum este artroza (poate ap─ârea la nivelul g├ótului, spatelui, genunchilor, ┼čoldurilor, degetelor de la m├óini ┼či de la picioare).

ÔÇ×Cel mai frecvent, recomand─âm infiltra┼úiile pentru bolile reumatismale de la nivelul genunchiului (gonartroza) ┼či mai rar pentru cele care apar la ┼čold (coxartroz─â) sau la glezn─â. De asemenea, utiliz─âm infiltra┼úiile ┼či dup─â interven┼úiile artroscopice, ele av├ónd rolul de a gr─âbi refacerea postoperatorie a articula┼úieiÔÇť, spune medicul Codrin Huszar, medic specialist ortopedie, traumatologie, Spitalul Sanador, Bucure┼čti.

Se pot face ┼či cu s├óngele propriu

Infiltra┼úiile cu diferite tipuri de substan┼úe sunt un bun tratament ┼či pentru persoanele care sufer─â de afec┼úiuni ale tendoanelor (tendinopatiile um─ârului, ÔÇ×cotul tenismenuluiÔÇť, tendinopatia tendonului achilean), dar ┼či de dureri la nivelul c─âlc├óiului (fasciita plantar─â).

Pentru astfel de probleme, speciali┼čtii recomand─â infiltra┼úiile care presupun ÔÇ×recoltarea de la pacient a unei cantit─â┼úi de c├óteva zeci de mililitri de s├ónge propriu, care se prelucreaz─â (concentreaz─â) pe loc cu instrumentar special, ob┼úin├óndu-se astfel un produs bogat ├«n factori de cre┼čtere.

Ulterior, el se injecteaz─â la nivelul diferitelor zone ale aparatului locomotor pentru stimularea proceselor de vindecare/regenerareÔÇť, explic─â medicul ortoped. Tipuri de substan┼úe folosite

- acid hialuronic (pentru articulaţii dureroase, lipsă de mobilitate, afecţiuni ale cartilajului articular);

- cortizon (artrit─â reumatoid─â, bursit─â, sindromul de tunel carpian, tendinite);

- sângele pacientului.

- persoanelor care suferă de infecţii la nivelul articulaţiilor;

- pacienţilor care au probleme de coagulare a sângelui sau urmează un astfel de tratament;

- celor care sunt diagnosticaţi cu tumori, hipotiroidism, osteoporoză într-un stadiu avansat, tuberculoză sau neuropatii.

BULINĂ: Indiferent de tipul infiltraţiilor, procedura se realizează în regim ambulator, astfel încât pacientul să poată merge fără ajutor imediat după efectuarea ei.

Dr. Codrin Huszar, medic specialist ortopedie, traumatologie, Spitalul Sanador, Bucure┼čti

O categorie importantă de substanţe pe care le utilizăm în tratamentul injectabil al afecţiunilor musculo-scheletale este reprezentată de soluţiile vasco-elastice, ce conţin, în principal, acid hialuronic.

Aceste solu┼úii ac┼úioneaz─â ca un lubrifiant, care scad frecarea dintre extremit─â┼úile osoase ce compun articula┼úiile, ├«n felul acesta protejeaz─â cartilajul, amelioreaz─â durerea, cresc mobilitatea articular─â ┼či reduc inflamarea.

Majoritatea produselor moderne de pe pia┼ú─â se administreaz─â ├«n doz─â unic─â - o singur─â injectare ├«ntr-o articula┼úie, care are efect, ├«n func┼úie de tipul de afec┼úiune, ├«ntre 6 ┼či 12 luni. Infiltra┼úiile sunt utilizate ca atare sau ├«n asociere cu diverse interven┼úii chirurgicale, tocmai pentru a poten┼úa efectul acestora.