Ce nu ştiai despre statine
Alimentaţia precară şi lipsa activităţii fizice duc la apariţia diverselor probleme de sănătate. Creşterea nivelului colesterolului ,,rău”, apariţia problemelor cardiace şi obezitatea sunt doar câteva dintre afecţiunile care ocupă printre primele locuri în topul problemelor de sănătate. Pentru prevenirea şi chiar tratarea afecţiunilor inimii este indicat tratamentul cu statine. În special în cazul celor care nu reuşesc să ,,ţină în frâu” nivelul colesterolului prin intermediul dietei.
Statinele, beneficii şi efecte secundare
Cele mai cunoscute tipuri de statine sunt simvastatina, atorvastatina şi rosuvastatina. Anumite studii în domeniu au demonstrat că nivelul colestrolului ,,rău” scade, iar a celui bun creşte după doar 6 săptămâni de tratament cu statine. În schimb, poate apărea senzaţia de greaţă, durerile de stomac, cele musculare şi chiar starea de depresie. ,,Statinele sunt medicamente bine tolerate, însă există cazuri în care pot apărea afecţiuni musculare. De aceea, este indicat un consult medical la perioade regulate de timp”, a spus Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila”. Însă tratamentul cu statine este utilizat şi în scop preventiv. Medicii prescriu o astfel de terapie şi pacienţilor care au suferit deja un infract miocardic.
Alimentaţia în timpul terapiei cu statine
Pacienţii trebuie să ştie încă de la începutul tratamentul că doza diferă în funcţie de nivelul colesterolului ,,rău”. Dacă acesta este unul mai mare, atunci şi doza va creşte. Un alt aspect de care trebuie să ţină cont persoanele care iau statine este cel alimentar. Pe parcursul tratamentului trebuie evitate pe cât posibil alimentele bogate în grăsimi saturate, prăjelile, carnea de porc, dar şi produsele de patiserie. Se recomandă prudenţă şi când vine vorba alcool sau de sucurile naturale de fructe. Dacă tratamentul cu statine se ia în paralel cu sucurile de fructe, creşte şi riscul apariţiei miopatiei, afecţiune a fibrelor musculare. În timpul terapiei cu statine trebuie avut grijă atât de alimentaţia zilnică, dar şi de combinarea acestei terapii cu alte tipuri de medicamente.
Ce trebuie să mai ştii despre statine:
- medicamentul se eliberează numai cu prescripţie medicală - rosuvastatina este considerată ca fiind cea mai puternică statină - administratrea incorectă a statinelor poate duce la apariţia insuficienţei renale, disfuncţii sexuale, afectarea pulmonară şi hepatică şi slăbirea sistemului imunitar - tratamentul cu statine duce şi la scăderea cu 20% a nivelul trigliceridelor.