Ce implică operaţia de strabism

1 2 jpg jpeg

Principalul semn este lipsa alinierii axelor vizuale ale ochilor, adică un ochi fuge din poziţia normală de drept înainte. Alteori, sunt semne indirecte cum ar fi închiderea unuia dintre ochi în lumina puternică, întoarcerea sau înclinarea capului într-o parte.

De ce apare strabismului

Cauzele strabismului sunt diverse ┼či variaz─â de la caz la caz:

- Ereditatea: p─ârin┼úii, fra┼úii sau rudele apropiate au strabism, dar poate s─â apar─â ┼či la copii f─âr─â rude cu strabism; - Viciile de refrac┼úie (prezen┼úa dioptriilor), mai ales c├ónd sunt diferen┼úe de dioptrii ├«ntre ochi. De multe ori, viciile refrac┼úie se transmit ereditar; - Vederea sc─âzut─â a unui ochi din diverse motive (leziuni ale fundului de ochi, cataract─â, tumori intraoculare); - Prematurite, dismaturitate; - Afec┼úiuni neurologice: hidrocefalie, sindrom Down, paralizie cerebral─â; - Afec┼úiuni congenitale ale orbitei sau ochiului; - Traumatisme cerebrale, ale orbitei sau ale ochiului; - Cauze necunoscute: de cele mai multe ori nu se poate stabili cauza. Strabismul poate s─â apar─â la copii f─âr─â alte afec┼úiuni asociate.

Pe l├óng─â aspectul de ,,ochi ├«ncruci┼ča┼úi'', copiii cu strabism se pot pl├ónge de urm─âtoarele simptome: vedere ├«nce┼úo┼čat─â, oboseal─â ochilor, sensibilitate la lumina puternic─â, vedere dubl─â (aceast─â apare de obicei la debutul strabismului).

├Än cadrul examenului oftalmologic, medicul urm─âre┼čte: care dintre ochi este afectat (sau dac─â sunt afecta┼úi ambii ochi), direc┼úia ├«n care ochiul este deviat, c├ónd apare devia┼úia anormal─â (este prezen┼úa permanent sau apare doar atunci c├ónd copilul prive┼čte ├«ntr-o anumit─â direc┼úie).

Ce implică operaţia de strabism - tratamentul strabismului

Tratamentul în cazul strabismului trebuie început cât mai repede posibil, din momentul diagnosticării. Tratamentul se individualizează în funcţie de vârstă copilului.

Sub 1 an, se prescriu picături cu atropină, intermitent în cei doi ochi, pentru a menţine o vedere egală la cei doi ochi. La vârstă de 1 an, copilul poate purta ochelari. Părinţii trebuie atenţionaţi că în cazul prezenţei hipermetropiei, aceasta trebuie corectată din copilărie, prin prescrierea unui ochelar. Unii copii au nevoie de lentile speciale, cu prisme sau lentile bifocale.

Dac─â copilul are o diferen┼úa de dioptrii ├«ntre cei doi ochi (anizometropie), iar defectul de vedere nu este corectat la timp, el va duce la sc─âderea vederii la ochiul cu defect mai mare (creierul are tendin┼úa de a favoriza ochiul ÔÇ×bunÔÇŁ ┼či ├«n timp se va baza numai pe el). Aceast─â condi┼úie se nume┼čte ambliopie sau ÔÇ×ochi lene┼čÔÇŁ ┼či este tratabil─â numai ├«n primii ani ai copil─âriei, c├ónd are loc dezvoltarea progresiv─â a sistemului vizual.

După maturarea definitivă a sistemului vizual (în jurul vârstei de opt-nouă ani), ambliopia nu mai poate fi tratată. Tratamentul de prima intenţie pentru ambliopie este ocluzia ochiului bun cu scopul de a forţa copilul să utilizeze ochiul mai slab.

Trebuie men┼úionat faptul c─â m─âsurarea viciilor de refrac┼úie la copii se face numai cu pic─âturi speciale, care au rolul de a paraliza temporar mu┼čchii acomoda┼úiei. F─âr─â pic─âturi, m─âsur─âtorile nu au nicio valoare, deoarece indic─â valori false ale dioptriilor (├«ntruc├ót copiii au o capacitate foarte mare de acomoda┼úie).

Ce implică operaţia de strabism - tratamentul chirurgical la copii

Tratamentul chirurgical este de multe ori singurul capabil s─â alinieze globii oculari ┼či s─â ├«mbun─ât─â┼úesc─â vederea ochilor cu strabism, prin sl─âbirea sau ├«nt─ârirea mu┼čchilor responsabili de devierea ocular─â.

C├ónd strabismul apare sub v├órsta de 6 luni, opera┼úia este indicat─â sub v├órsta 1 an pentru ┼čanse optime de recuperare a vederii binoculare. Dac─â debutul este peste aceast─â v├órst─â, medicul oftalmolog pediatru stabile┼čte dac─â este necesar─â opera┼úia sau sunt suficiente metodele de tratament ne-chirurgical.

Oricum, dac─â strabimul nu se rezolv─â ├«n c├óteva luni prin purtarea ochelarilor, se recomand─â opera┼úia, c├ót mai devreme. Cu c├ót am├ón─âm momentul opera┼úiei cu at├ót scad ┼čansele de recuperare a vederii binoculare.

Opera┼úia poate fi facut─â at├ót la un ochi c├ót ┼či la ambii ochi, decizia asupra felului interven┼úiei se ia ├«n functie de tipul de strabism. Interven┼úiile de strabism se fac ├«n anestezie general─â (foarte rar, dac─â exist─â anumite contraindica┼úii sau dac─â pacientul nu doreste acest lucru opera┼úia se va face ├«n anestezie loco-regional─â, la v├órst─â adult─â). Interven┼úia nu necesit─â spitalizare peste noapte, practic pacientul se opereaz─â ┼či pleac─â acas─â ├«n aceea┼či zi.

Ce implică operaţia de strabism - tratamentul chirurgical la adulţi

Procesul este acela┼či ca ┼či ├«n cazul copiilor ┼či se desf─â┼čoar─â ├«n anestezie general─â. Opera┼úia se face la ochiul strabic, la ochiul fixator sau la ambii, ├«n func┼úie de caz. Dac─â unghiul de devia┼úie este mare, poate s─â apar─â necesitatea unei a doua opera┼úii.

Operaţia se poate realiza la orice vârstă.