Tot ce Trebuie s─â ┼×tii despre Monitorizarea Holter

1 clicksanatate cover jpg jpeg

Monitorul Holter este un dispozitiv portabil alimentat cu o baterie care va fi purtat de pacient timp de 24 - 48 de ore pentru a ├«nregistra continuu activitatea electric─â a inimii sau EKG-ul. Este confortabil ┼či versatil ┼či poate fi purtat f─âr─â probleme majore ├«n timpul activit─â┼úilor cotidiene obi┼čnuite.

Un holter de tensiune TA este util pentru a evalua problemele de ritm cardiac ┼či poate fi considerat─â o form─â de monitorizare electrocardiografic─â ambulatorie. Este mic ┼či u┼čor de purtat fiind dotat cu doi sau trei receptori care vor fi ata┼ča┼úi cu autocolant de peretele toracic. Dup─â perioada de purtare, medicul analizeaz─â rezultatele ├«nregistrate ┼či poate stabili cu precizie mai mare diagnosticul ┼či tratamentul.

Când se recomandă monitorizarea Holter?

Unul dintre cele mai dese motive pentru care medicul cardiolog poate recomanda monitorizarea Holter este prezen┼úa palpita┼úiilor inimii, adic─â ale b─ât─âilor neregulate. Alte motive pot fi sincopa, pentru a vedea dac─â ritmul cardiac este prea rapid sau prea lent sau pentru a stabili eficien┼úa tratamentului pe care pacientul ├«l urmeaz─â ├«n acel moment.

├Än vreme ce unii pacien┼úi pot suferi de blocaje cardiace, au un ritm cardiac lent, sufer─â de oboseal─â sau de sincop─â, al┼úii pot avea ritm cardiac prea rapid ┼či neregulat, pot prezenta semne de fibrila┼úie atrial─â sau diverse forme de aritmie. Oricare ar fi situa┼úia, monitoarele Holter sunt utile pentru a monitoriza aceste tulbur─âri ┼či a diagnostica pacientul c├ót mai precis.

Cum se fixeaz─â ┼či cum se poart─â monitorul Holter

Atunci c├ónd ├«l fixeaz─â, tehnicianul va oferi pacientului toate detaliile necesare. ├Än primul r├ónd, pe peretele toracic, vor fi ata┼ča┼úi cu autocolan┼úi receptorii. ├Än unele cazuri, ├«n special la pacien┼úii de sex masculin, poate fi necesar─â epilarea zonei pentru a facilita contactul receptorilor.

Monitorul Holter este un dispozitiv de dimensiuni mici care se poate pune ├«ntr-o hus─â ┼či fixa pe um─âr.

Măsuri de precauţie pentru cei care poartă un monitor Holter

├Än general, cei care poart─â un monitor Holter ├«┼či pot desf─â┼čura f─âr─â probleme activit─â┼úile cotidiene obi┼čnuite, mai pu┼úin ├«notul sau du┼čul. De asemenea, li se va recomanda s─â stea departe de magne┼úii mari ┼či de detectoarele de metale care pot bruia activitatea monitorului.

Monitorul Holter nu este periculos, iar singurul efect advers poate fi iritarea u┼čoar─â a pielii ├«n locul ├«n care au fost ata┼ča┼úi electrozii pe piept. De asemenea, pacien┼úii care ├«i poart─â pot sim┼úi un u┼čor disconfort din cauza acestor receptori.

Jurnalul pacientului care poart─â un monitor Holter

Unul dintre detaliile cele mai importante ale monitoriz─ârii Holter este jurnalul pacientului. Mai exact, pacien┼úii sunt ruga┼úi s─â ┼úin─â un jurnal ├«n care s─â noteze momentul ┼či simptomul sau senza┼úia pe care o au. Ulterior, aceste informa┼úii vor fi corelate cu ├«nregistrarea monitorului ┼či vor facilita determinarea anomaliilor, a simptomelor ┼či a cauzelor.

Una dintre cele mai mari probleme ale monitoriz─ârii Holter este tocmai faptul c─â pacien┼úii nu ┼úin un jurnal c├ót mai precis, iar acest lucru limiteaz─â mult interpretarea datelor ob┼úinute. Cu c├ót va fi mai riguros ┼úinut jurnalul pacientului, cu at├ót rezultatele monitoriz─ârii Holter vor fi mai edificatoare!

Rezultatele monitoriz─ârii Holter

Monitorul Holter va indica ritmul cardiac mediu, pe cel mai lent ┼či pe cel mai rapid. Totodat─â, va m─âsura pauzele ┼či durata lor, va surprinde ritmurile cardiace accelerate ┼či va ajuta la ├«n┼úelegerea lor. Cardiologul va citi jurnalul pacientului ┼či va putea corela simptomele cu m─âsur─âtorile monitorului Holter.

Monitoarele Holter vor surprinde orice anomalie ap─ârut─â ├«n perioada purt─ârii ┼či sunt eficiente ├«n cazul pacien┼úilor care au simptomele zilnic ┼či nu sporadic. Astfel, dac─â simptomele sunt rare, se poate ca monitorul Holter s─â nu fie util. Totu┼či, pentru aceste situa┼úii, medicul poate recomanda monitorizarea Holter pentru o perioad─â de p├ón─â la 14 zile.

Mai nou, au ├«nceput s─â fie utilizate monitoarele plasate sub piele, acestea pot fi purtate p├ón─â la o perioad─â de doi ani, timp ├«n care ├«nregistreaz─â continuu informa┼úii. Totu┼či, dac─â monitorizarea nu este secondat─â cu ┼úinerea jurnalului, informa┼úiile nu vor fi foarte edificatoare.

Cum să te asiguri de acurateţea testării

Trebuie evitate toate activit─â┼úile care ar putea umezi monitorul, dar ┼či zonele de ├«nalt─â tensiune. ├Än cazul citirilor eronate, va fi necesar─â reaplicarea receptorilor.

Interpretarea rezultatelor

Dup─â trecerea perioadei de purtare, pacientul va reveni la cabinetul medicului pentru ├«ndep─ârtarea monitorului Holter. Medicul va citi jurnalul pacientului ┼či va analiza rezultatele ├«nregistrate de monitor.

├Än func┼úie de rezultatele ┼či concluziile pe care le va trage ├«n urma interpret─ârilor, medicul poate sugera ┼či alte teste suplimentare care s─â ├«i permit─â punerea diagnosticului.