Tot ce Trebuie să Ştii despre Monitorizarea Holter

Monitorul Holter este un dispozitiv portabil alimentat cu o baterie care va fi purtat de pacient timp de 24 - 48 de ore pentru a înregistra continuu activitatea electrică a inimii sau EKG-ul. Este confortabil şi versatil şi poate fi purtat fără probleme majore în timpul activităţilor cotidiene obişnuite.
Un holter de tensiune TA este util pentru a evalua problemele de ritm cardiac şi poate fi considerată o formă de monitorizare electrocardiografică ambulatorie. Este mic şi uşor de purtat fiind dotat cu doi sau trei receptori care vor fi ataşaţi cu autocolant de peretele toracic. După perioada de purtare, medicul analizează rezultatele înregistrate şi poate stabili cu precizie mai mare diagnosticul şi tratamentul.
Când se recomandă monitorizarea Holter?
Unul dintre cele mai dese motive pentru care medicul cardiolog poate recomanda monitorizarea Holter este prezenţa palpitaţiilor inimii, adică ale bătăilor neregulate. Alte motive pot fi sincopa, pentru a vedea dacă ritmul cardiac este prea rapid sau prea lent sau pentru a stabili eficienţa tratamentului pe care pacientul îl urmează în acel moment.
În vreme ce unii pacienţi pot suferi de blocaje cardiace, au un ritm cardiac lent, suferă de oboseală sau de sincopă, alţii pot avea ritm cardiac prea rapid şi neregulat, pot prezenta semne de fibrilaţie atrială sau diverse forme de aritmie. Oricare ar fi situaţia, monitoarele Holter sunt utile pentru a monitoriza aceste tulburări şi a diagnostica pacientul cât mai precis.
Cum se fixează şi cum se poartă monitorul Holter
Atunci când îl fixează, tehnicianul va oferi pacientului toate detaliile necesare. În primul rând, pe peretele toracic, vor fi ataşaţi cu autocolanţi receptorii. În unele cazuri, în special la pacienţii de sex masculin, poate fi necesară epilarea zonei pentru a facilita contactul receptorilor.
Monitorul Holter este un dispozitiv de dimensiuni mici care se poate pune într-o husă şi fixa pe umăr.
Măsuri de precauţie pentru cei care poartă un monitor Holter
În general, cei care poartă un monitor Holter îşi pot desfăşura fără probleme activităţile cotidiene obişnuite, mai puţin înotul sau duşul. De asemenea, li se va recomanda să stea departe de magneţii mari şi de detectoarele de metale care pot bruia activitatea monitorului.
Monitorul Holter nu este periculos, iar singurul efect advers poate fi iritarea uşoară a pielii în locul în care au fost ataşaţi electrozii pe piept. De asemenea, pacienţii care îi poartă pot simţi un uşor disconfort din cauza acestor receptori.
Jurnalul pacientului care poartă un monitor Holter
Unul dintre detaliile cele mai importante ale monitorizării Holter este jurnalul pacientului. Mai exact, pacienţii sunt rugaţi să ţină un jurnal în care să noteze momentul şi simptomul sau senzaţia pe care o au. Ulterior, aceste informaţii vor fi corelate cu înregistrarea monitorului şi vor facilita determinarea anomaliilor, a simptomelor şi a cauzelor.
Una dintre cele mai mari probleme ale monitorizării Holter este tocmai faptul că pacienţii nu ţin un jurnal cât mai precis, iar acest lucru limitează mult interpretarea datelor obţinute. Cu cât va fi mai riguros ţinut jurnalul pacientului, cu atât rezultatele monitorizării Holter vor fi mai edificatoare!
Rezultatele monitorizării Holter
Monitorul Holter va indica ritmul cardiac mediu, pe cel mai lent şi pe cel mai rapid. Totodată, va măsura pauzele şi durata lor, va surprinde ritmurile cardiace accelerate şi va ajuta la înţelegerea lor. Cardiologul va citi jurnalul pacientului şi va putea corela simptomele cu măsurătorile monitorului Holter.
Monitoarele Holter vor surprinde orice anomalie apărută în perioada purtării şi sunt eficiente în cazul pacienţilor care au simptomele zilnic şi nu sporadic. Astfel, dacă simptomele sunt rare, se poate ca monitorul Holter să nu fie util. Totuşi, pentru aceste situaţii, medicul poate recomanda monitorizarea Holter pentru o perioadă de până la 14 zile.
Mai nou, au început să fie utilizate monitoarele plasate sub piele, acestea pot fi purtate până la o perioadă de doi ani, timp în care înregistrează continuu informaţii. Totuşi, dacă monitorizarea nu este secondată cu ţinerea jurnalului, informaţiile nu vor fi foarte edificatoare.
Cum să te asiguri de acurateţea testării
Trebuie evitate toate activităţile care ar putea umezi monitorul, dar şi zonele de înaltă tensiune. În cazul citirilor eronate, va fi necesară reaplicarea receptorilor.
Interpretarea rezultatelor
După trecerea perioadei de purtare, pacientul va reveni la cabinetul medicului pentru îndepărtarea monitorului Holter. Medicul va citi jurnalul pacientului şi va analiza rezultatele înregistrate de monitor.
În funcţie de rezultatele şi concluziile pe care le va trage în urma interpretărilor, medicul poate sugera şi alte teste suplimentare care să îi permită punerea diagnosticului.