Top 5 greşeli de evitat dacă îţi doreşti o operaţie estetică

1 dr nitescu operatie estetica jpg jpeg

Operaţiile estetice au spart demult bariera socială şi, cu precădere în ultimii ani, şi pe cea financiară. În prezent, chirurgia estetică a devenit din ce în ce mai accesibilă iar plaja de clienţi a crescut exponenţial. Totuşi, creşterea popularităţii operaţiilor estetice a generat o serie de efecte negative care pun o presiune din ce în ce mai mare pe această industrie.

Clientul nostru, stăpânul nostru. Până în ce punct?

„Clientul are întotdeauna dreptate” este o sintagmă care nu ar trebui să fie valabilă şi în industria chirurgiei estetice. Încurajaţi de extremele showbiz-ului, amatorii operaţiilor estetice au cerinţe din ce în ce mai extravagante care le pot pune în pericol nu doar aspectul fizic ci şi viaţa. 

„Chirurgul plastician trebuie să gândească medical, nu financiar, iar pacientul trebuie sfătuit corect. Dacă o persoană îşi doreşte un implant mamar prea mare, care nu se integrează din punct de vedere estetic cu restul corpului său, încerc să o ajut să-şi dea seama că un bust exagerat nu este nici estetic, nici sănătos din punct de vedere medical. Dacă şi după toate aceste discuţii îşi doreşte intervenţia, refuz pur şi simplu operaţia. Chiar dacă operaţiile sunt opţionale, la cererea pacientului, etica medicală nu poate fi tot opţională,” afirmă dr. Cristian Niţescu, chirurg estetician cu peste 20 de ani de experienţă.

În continuare, vă prezentăm un Top 5 al greşelilor care ar trebui evitate dacă vă doriţi să apelaţi la o operaţie estetică.

Un chip mai tânăr cu 20 de ani sausâni cu 4 numere mai mari sunt aşteptări nerealiste care le fac pe pacientele clinicilor de chirurgie estetică să fie nemulţumite de rezultatul final, indiferent de cât de bun este acesta.

„Niciun chirurg estetician nu te poate întineri cu 20 de ani. Aceste rezultate pot fi obţinute doar de industriile de film şi advertising, prin efecte speciale realizate în postproducţie. De asemenea, niciun chirurg cu simţ etic nu va accepta să pună un implant mamar cu patru numere mai mari. Acei sâni îşi vor pierde orice formă estetică anatomică. Or, eu consider că o operaţie estetică reuşită este aceea care nu sare în evidenţă, care se integrează armonios cu restul corpului. Mai mult decât atât, sânii prea mari vor pune prea multă greutate pe coloana pacientei, iar pe termen mediu inclusiv aspectul lor va avea puternic de suferit,” spune dr. Cristian Niţescu.

2.

Încrederea în promisiuni exagerate

Dacă un chirurg estetician îţi promite un implant mamar cu garanţie „pe viaţă” sau o lipoaspiraţie ca metodă de slăbit, cel mai probabil că acel chirurg e mai interesat de banii tăi, decât de sănătatea ta.

„Am întâlnit paciente care se aşteaptă să slăbească în urma intervenţiei de lipoaspiraţie, însă sub nicio formă intervenţia nu generează un efect de slăbire. Aceasta se adresează conturului corporal, deci persoanelor cu depozite adipoase localizate. De asemenea, sunt paciente care se aşteaptă să primească garanţie pe viaţă la implanturile mamare. Or, recomandările în domeniu spun că implanturile mamare trebuie să fie schimbate o dată la 10 ani. Şi în aceste cazuri vorbim tot de un soi de aşteptări nerealiste, însă de această dată ele sunt construite chiar de către anumiţi chirurgi esteticieni, care au o foarte mare admiraţie pentru bani, dar prea puţin respect pentru meseria lor,” adaugă dr. Cristian Niţescu.

3.

Alegerea chirurgului estetician

Fără doar şi poate, internetul este una dintre cele mai incredibile invenţii ale omului. Acum şi aici, rapid şi fără efort, putem afla răspunsuri la cele mai complicate întrebări, soluţii la cele mai descurajante probleme sau leacuri la cele mai periculoase boli. Însă, în prezent, fenomenul fake news riscă să compromită aceste mari avantaje ale internetului.

„Astăzi, cantitativ, pe internet sunt cel puţin la fel de multe lucruri false precum cele reale. O operaţie estetică este o alegere mult prea importantă pentru a o face în urma unor articole citite pe internet, articole care pot fi plătite sau subiective. Din acest motiv, sfatul meu pentru cei care vor să apeleze la o operaţie estetică este să se informeze în mod amănunţit şi din surse credibile despre chirurgul estetician pe care şi-l doresc. Puncte foarte bune de plecare sunt CV-ul şi chiar recomandările celor dragi. Sigur că şi aceste recomandări sunt subiective, dar prefer subiectivismul unui prieten decât subiectivismul unui necunoscut,” adaugă dr. Cristian Niţescu. 

4.

Căutarea celui mai scăzut sau a celui mai ridicat preţ

Preţul unui obiect sau a unui serviciu spune, cu siguranţă, multe lucruri despre acesta. Însă, în industria chirurgiei estetice, ca şi în alte domenii, nu doar preţurile cele mai scăzute ascund, de multe ori, anumite părţi ale adevărului, ci şi preţurile foarte piperate.

„De regulă, un preţ prea mic pentru o operaţie estetică poate fi asociat cu un medic aflat la început de drum. La această soluţie mai apelează şi anumiţi medici cu experienţă, dar care nu au reuşit să-şi creeze de-a lungul anilor o anumită bază organică de clienţi, pentru că pacientele nu îi recomandă. Ei bine, tocmai faptul că nu sunt recomandaţi de către fostele lor paciente trebuie să ne spună ceva despre aceştia. Pe de altă parte, preţurile extrem de mari existente în piaţă nu înseamnă, neapărat, o experienţă ieşită din comun, ci reprezintă, de cele mai multe ori, o simplă strategie de marketing,” avertizează dr. Cristian Niţescu.  

5.

Analizarea corpului din perspectivă subiectivă

Multe aşa zise defecte fizice sunt rezultatul a zeci de ani de nesiguranţe de ordin emoţional. O pacientă care îşi doreşte o operaţie estetică trebuie să se asigure, înainte de toate, că defectul pe care şi-l doreşte corectat este real. 

„Există, să spunem, o pacientă care are un nas nu foarte mare, dar care are o bărbie retrognată. Atunci, acestei paciente i se va părea că are nasul mare când bărbia este, de fapt, în spate şi crează această iluzie. Atunci, lucrurile se pot rezolva printr-o augmentare de bărbie şi nu printr-o operaţie de rinoplastie. Ţine de datoria chirurgului estetician să prezinte realitatea aşa cum este ea şi, de multe ori, să ofere inclusiv suport psihologic,” adaugă dr. Cristian Niţescu.