Testele care diagnosticheaz─â alergiile

1 test alergii jpg jpeg

Dac─â ai simptome precum str─ânuturile frecvente, nasul ├«nfundat ┼či m├ónc─ârimile oculare, mergi la medic! Po┼úi avea alergii, iar pentru diagnosticarea lor, medicul ├«┼úi va recomanda anumite teste!

An de an sunt ├«nregistrate tot mai multe persoane cu alergii la substan┼úe alimentare ┼či la cele din mediul ├«nconjur─âtor. Asta a dus la dezvoltarea tehnologiei de testare ┼či la ├«mbun─ât─â┼úirea tratamentelor. Astfel, testele alergologice de tip prick, al─âturi de analiza istoricului medical, ofer─â un diagnostic sigur pentru alergii. Testul cutanat prick nu este singurul care ajut─â la detectarea alergenilor. Medicul poate efectua testul cutanat intradermic (se utilizeaz─â un ac pentru a fi injectate alergenele ├«n stratul mai profund al pielii), testul epicutanat (patch, care presupune aplicarea pe piele a unor plasturi care con┼úin substan┼úe alergenice ÔÇô sunt necesare minimum 3 vizite la alergolog), testul de provocare la ghea┼ú─â ÔÇô cubul de ghea┼ú─â este men┼úinut pe piele c├óteva minute (3 ÔÇô 4 minute). Testarea prick este cea mai frecvent─â ┼či se efectueaz─â prin ├«n┼úep─âtur─â u┼čoar─â, prin intermediul c─âruia se introduc, de obicei, diferite versiuni diluate de alergene ├«n stratul superficial al pielii. 

Când sunt indicate 

Metod─â esen┼úial─â de diagnostic a reac┼úiilor alergice imediate, cele care se manifest─â ├«n primele minute de la expunerea la alergentestarea prick este util─â ├«n caz de afec┼úiuni ca rinoconjunctivit─â, astm cu component─â alergic─â, urticarie, anafilaxie, dermatit─â atopic─â, alergii la alimente sau la medicamente. Dup─â efectuarea test─ârii ┼či confirmarea sensibiliz─ârii la substan┼úe alergenice (polenuri, mucegaiuri, p─âr de animale, acarieni din praful de cas─â ┼či alimente), se poate ├«ncepe imunoterapia.  

Bine de ┼čtiut! Testele sangvine alergen specifice (IgE specifice) au acela┼či scop, dar pentru rezultate trebuie s─â a┼čtep┼úi c├óteva zile, spre deosebire de testele prick, care dau rezultate pe loc. Test─ârile sangvine sunt recomandate c├ónd exist─â contraindica┼úii privind contactul cu pielea.  

Ce se întâmplă în timpul investigaţiei 

Testarea nu este dureroas─â. Medicul efectueaz─â o ├«n┼úep─âtur─â ├«n piele, cu un tip special de ace sterile. V├órful acestora p─âtrund u┼čor prin suprafa┼úa pielii ┼či introduc o pic─âtur─â de substan┼ú─â alergenic─â, f─âr─â a provoca s├óngerare.  

La final, medicul poate oferi o list─â cu alergeni ┼či cu produsele ├«n care pot fi ├«nt├ólni┼úi ace┼čtia, precum ┼či un regim alimentar, ├«nso┼úit de un tratament adecvat. 

Citeste si: Soluţii naturale contra alergiilor

Info 

Testarea dureaz─â aproximativ 20 de minute.