Testele care diagnostichează alergiile
Dacă ai simptome precum strănuturile frecvente, nasul înfundat şi mâncărimile oculare, mergi la medic! Poţi avea alergii, iar pentru diagnosticarea lor, medicul îţi va recomanda anumite teste!
An de an sunt înregistrate tot mai multe persoane cu alergii la substanţe alimentare şi la cele din mediul înconjurător. Asta a dus la dezvoltarea tehnologiei de testare şi la îmbunătăţirea tratamentelor. Astfel, testele alergologice de tip prick, alături de analiza istoricului medical, oferă un diagnostic sigur pentru alergii. Testul cutanat prick nu este singurul care ajută la detectarea alergenilor. Medicul poate efectua testul cutanat intradermic (se utilizează un ac pentru a fi injectate alergenele în stratul mai profund al pielii), testul epicutanat (patch, care presupune aplicarea pe piele a unor plasturi care conţin substanţe alergenice – sunt necesare minimum 3 vizite la alergolog), testul de provocare la gheaţă – cubul de gheaţă este menţinut pe piele câteva minute (3 – 4 minute). Testarea prick este cea mai frecventă şi se efectuează prin înţepătură uşoară, prin intermediul căruia se introduc, de obicei, diferite versiuni diluate de alergene în stratul superficial al pielii.
Când sunt indicate
Metodă esenţială de diagnostic a reacţiilor alergice imediate, cele care se manifestă în primele minute de la expunerea la alergen, testarea prick este utilă în caz de afecţiuni ca rinoconjunctivită, astm cu componentă alergică, urticarie, anafilaxie, dermatită atopică, alergii la alimente sau la medicamente. După efectuarea testării şi confirmarea sensibilizării la substanţe alergenice (polenuri, mucegaiuri, păr de animale, acarieni din praful de casă şi alimente), se poate începe imunoterapia.
Bine de ştiut! Testele sangvine alergen specifice (IgE specifice) au acelaşi scop, dar pentru rezultate trebuie să aştepţi câteva zile, spre deosebire de testele prick, care dau rezultate pe loc. Testările sangvine sunt recomandate când există contraindicaţii privind contactul cu pielea.
Ce se întâmplă în timpul investigaţiei
Testarea nu este dureroasă. Medicul efectuează o înţepătură în piele, cu un tip special de ace sterile. Vârful acestora pătrund uşor prin suprafaţa pielii şi introduc o picătură de substanţă alergenică, fără a provoca sângerare.
La final, medicul poate oferi o listă cu alergeni şi cu produsele în care pot fi întâlniţi aceştia, precum şi un regim alimentar, însoţit de un tratament adecvat.
Citeste si: Soluţii naturale contra alergiilor
Info
Testarea durează aproximativ 20 de minute.