Specialistul recomandă ce e de făcut în caz de TENSIUNE MICĂ

1 tensiune mica jpg jpeg

Este adev─ârat c─â hipertensiunea cauzeaz─â cele mai multe probleme de s─ân─âtate, dar exist─â ┼či persoane care au de suferit din cauza hipotensiunii. ├Än func┼úie de simptome, medicul poate recomanda pentru normalizarea tensiunii o schimbare de diet─â ┼či de activit─â┼úi. Doctorul Venera Marinescu ofer─â detalii.

Ce este ┼či cum se manifest─â

Hipotensiunea este un termen medical care denume┼čte tensiunea arterial─â cu valori sub 90/60 mm Hg. Anumite st─âri ┼či activit─â┼úi temporare sau permanente pot genera sc─âderea tensiunii. ├Än sarcin─â, e posibil ca valorile tensionale s─â coboare, din cauza extinderii rapide a sistemului circulator. Dac─â organismul este deshidratat, al─âturi de sl─âbiciune, ame┼úeal─â ┼či grea┼ú─â are loc ┼či o sc─âdere a tensiunii arteriale. Hipotensiunea mai poate fi influen┼úat─â ┼či de v├órsta ├«naintat─â (peste 65 de ani), hemoragii, infec┼úii severe, reac┼úii alergice, anemie ┼či probleme endocrine sau cardiovasculare: ritm cardiac lent (bradicardie) sau defecte ale valvelor cardiace. De asemenea, ┼či pacien┼úilor afla┼úi ├«n tratament cu antihipertensive (betablocante, diuretice), cu anumite antidepresive sau medicamente pentru maladia Parkinson le poate sc─âdea tensiunea sub valorile normale.

Hipotensiunea cronic─â poate fi tratat─â eficient prin efectuarea unor modific─âri ├«n stilul de via┼ú─â. ├Än func┼úie de simptome, medicul ├«┼úi poate recomanda c├óteva schimb─âri simple pentru a cre┼čte u┼čor valorile, precum m─ârirea aportului de sare din alimenta┼úie, un consum sporit de ap─â ┼či diminuarea consumului de alcool. De asemenea, mi┼čcarea zilnic─â poate avea o influen┼ú─â pozitiv─â prin stimularea circula┼úiei.

Dac─â ame┼úe┼čti diminea┼úa, ridic─â-┼úi capul patului pentru a fi la o ├«n─âl┼úime pu┼úin mai mare dec├ót picioarele. C├ónd te treze┼čti ┼či vrei s─â cobori din pat, r─âm├ói ├«n ┼čezut 1 minut ┼či mi┼čc─â-┼úi ├«nt├ói gleznele ┼či gambele ├«nainte de a te ridica ├«n picioare. De-a lungul zilei, evit─â s─â stai mult timp nemi┼čcat ┼či nu ridica greut─â┼úi. Pentru a evita ame┼úeala de dup─â mas─â, nu exagera cu por┼úiile ┼či alege s─â m─ân├ónci mai pu┼úin ┼či mai des, reduc├ónd ├«n acela┼či timp cantitatea de carbohidra┼úi. Nu face du┼čuri sau b─âi foarte fierbin┼úi. Dac─â te tratezi de hipertensiune ┼či medica┼úia ├«┼úi scade prea mult valorile, medicul ├«┼úi va modifica schema de tratament. E indicat ca tratamentul s─â nu fie luat ├«nainte de mas─â.

Bine de ┼čtiut: O sc─âdere sever─â a tensiunii arteriale poate lipsi corpul de oxigenul necesar pentru ├«ndeplinirea func┼úiilor ┼či poate cauza daune inimii ┼či creierului.

Sfatul specialistului

Dr. Venera Marinescu, medic specialist medicin─â de familie, competen┼ú─â ├«n ecografie general─â, Royal Hospital, Bucure┼čti

2 dr venera marinescu jpg jpeg

Hipotensiunea arterial─â se manifest─â prin tensiune arterial─â sc─âzut─â, respectiv sub 90/60 (diastolic─â/sistolic─â) mm Hg ┼či duce la st─âri de ame┼úeal─â ┼či le┼čin. De regul─â, hipotensiunea apare la persoanele cu v├órsta peste 65 ani, care iau tratament pentru reducerea tensiunii arteriale, dar ┼či ├«n cazul persoanelor care au alte boli (diabet, Parkinson sau boli de inim─â). Afec┼úiunea este des ├«nt├ólnit─â ┼či ├«n cazul tinerilor longilini astenici, ├«n condi┼úii de stat jos (ortostatism) prelungit, temperaturi ridicate ┼či spa┼úii ├«nchise (├«n autobuz, ├«n sala de curs). Dac─â pacientul prezint─â  simptomele de mai sus, tratamentul va depinde de cauza de baz─â. C├ónd cauza este administrarea de medicamente, tratamentul va implica f─âr─â doar ┼či poate modificarea schemei de tratament, cu sau f─âr─â ├«ntreruperea acestuia, sau pur ┼či simplu sc─âderea dozei, conform indica┼úiei medicului curant (medic de familie, cardiolog). ├Än cazurile ├«n care hipotensiunea nu are o cauz─â clar─â sau aceast─â afec┼úiune nu a fost investigat─â medical, persoana ├«n cauz─â trebuie ├«ntins─â la orizontal─â, trebuie s─â i se administreze lichide, o salat─â, sucuri de fructe, dup─â care trebuie ├«ndrumat─â c─âtre medicul specialist.