Materialele recomandate de medicii stomatologi pentru lucrări reuşite

1 2 jpg jpeg

Zirconiul, cel mai bun

Zirconiul, un metal alb, este acceptat de corpul nostru mai mult decât orice alt material. Are o rezistenţă foarte bună, în momentul de faţă au apărut şi alte tipuri din acest material care se pretează pentru zona frontală, au şi luciu şi transparenţă, putând fi uşor de modelat. De asemenea, ceramica este şi ea recomandată, deoarece iimită foarte bine dintele natural.

Amprenta progresului tehnologic

Înainte foloseam acrilatul, care era combinat cu metal şi era foarte inestetic şi agresiv cu gingiile, însă era singura opţiune la momentul respectiv. Acum, odată cu dezvoltarea tehnologiei, încercăm să eliminăm tot ce este gri sau metal în cavitatea bucală. Singurul metal pe care îl folosim este zirconiul, un metal alb, acceptat uşor de corpul nostru, care poate fi combinat cu succes cu ceramica.

Difenţele dintre materiale

Materialele folosite se diferenţiază prin rezistenţa lor, calitate, felul în care sunt acceptate de corpul nostru. În cazul multor materiale metalo-ceramice, din cauza ionilor din metal care se combină cu saliva, gingia ajunge să se retragă în timp si atunci se vede dunga aceea neagră, inestetică la baza dintelui. De aceea, zirconiul câştigă clar teren, din punct de vedere al aspectului, funcţionalităţii şi calităţii.

Mai scump înseamnă mai bun?

Preţul este dictat foarte mult şi de cât de noi sunt pe piaţă produsele folosite. De exemplu, în urmă cu ani buni, coroanele metalo-ceramice erau scumpe, cele din aur şi cele din zirconiu la fel. În zilele noastre, zirconiul este cel mai scump şi cele din metal mai ieftine, în timp ce acum 10 ani situaţia era inversată. Aşadar, diferenţele de preţ depind foarte mult de tehnologia din acel moment – cu cât este mai avansată şi mai nouă, cu atât preţul este mai ridicat.

Importanţa calităţii materialelor, în timp

Calitatea materialelor contează foarte, foarte mult. De exemplu, materialele care sunt din compozit, din ceramică pură, din metalo-acrilice menţin sănătatea paradontală. Desigur, şi alte criterii fac diferenţa, cum ar fi şlefuirea. Dacă materialul respectiv este acceptat de corpul nostru şi tehnica de preparare a acestuia a fost corectă, atunci rezistenţa este foarte mare.

Soluţii pentru bugete mai mici

La fiecare tip de coroană există o tehnică de şlefuire – la unele se şlefuieşte mai mult, la altele mai puţin. Cu cât tehnologia este mai avansată, cu atât tehnica de şlefuire este mai puţină (la metalo-ceramică trebuie şlefuit până în 2 mm, la total ceramică se şlefuieşte până în 0,5 mm), deci diferenţa este foarte mare. Aşadar, sfatul meu este, ca pe cât posibil, să nu se facă rabat de la calitate. O lucrare din materiale de cea mai bună calitate este o investiţie pe termen lung, de aceea este recomandată.

Sfatul pentru cititori

Pentru cele mai bune rezultate, medicul îi va recomanda pacientului şi va alege împreună cu acesta ce i se potriveşte cel mai bine. Un medic bun va studia cazul cap-coadă, depistând care sunt punctele forte şi punctele slabe ale danturii pacientului. Materialele se aleg în funcţie de fiecare caz în parte, niciodată alegerea nu se face în funcţie de preţuri, ci după necesităţi. De aceea, se face un plan de tratament separat, personalizat pentru fiecare pacient în parte.

2 jpg jpeg

Dr. în estetică dentară şi facială Jona Yousif, House of Beauty Clinic