Îngrijirea corectă a danturii celor mici de la A la Z

1 2 jpg jpeg

Când trebuie să aibă loc prima vizită la dentist?

Prima vizit─â a copilului la medicul stomatolog trebuie s─â aib─â loc ├«nc─â de la apari┼úia primilor din┼úi┼čori ╠ ├«n jurul v├órstei de 6 luni. Dac─â ai feti┼ú─â, atunci ├«nseamn─â c─â ace┼čtia vor ap─ârea pu┼úin mai t├órziu dec├ót dac─â ai fi avut b─âie┼úel.

Cum ├«┼úi dai seama c─â urmeaz─â erup┼úia din┼úi┼čorilor copilului t─âu? Gingiile vor fi mai ro┼čii ┼či mai dureroase, iar copilul va avea un comportament irascibil, un apetit mai sc─âzut ┼či va ├«ncerca s─â bage ├«n gur─â tot felul de obiecte tari pentru a le masa.

Ce sunt cariile de biberon?

Cariile specifice din┼úilor temporari sunt: caria de biberon ┼či caria rampant─â. ├Äns─â, cea mai des ├«nt├ólnit─â, este caria de biberon ┼či, ca orice carie, ├«ncepe cu o demineralizare. Aceasta este predominant─â pe din┼úii anteriori, ├«ns─â se poate extinde ┼či pe cei laterali. Pentru a o putea preveni trebuie s─â fim aten┼úi la smal┼úul din┼úilor, care va prezenta zone albicioase ┼či opacifiate.

Principala cauz─â a apari┼úiei este adormitul bebelu┼čului cu biberonul ├«n gur─â, pentru o perioad─â lung─â de timp. Laptele sau ceaiul ├«ndulcit stagneaz─â c├óteva ore ├«n contact cu din┼úii, produc├ónd un mediu favorizant demineraliz─ârii. Dac─â a observat la timp, p─ârintele poate rezolva problema prin oprirea ritualului de adormit cu biberonul, o igien─â bun─â ┼či o vizit─â la medicul dentist.

C├ót de importante sunt sigilarea ┼či fluorizarea?

De┼či peria de din┼úi, pasta de din┼úi, apa de gur─â ┼či a┼úa dentar─â fac parte din ritualul de ├«ngrijire, este indicat s─â nu uit─âm de metodele de preven┼úie profesionale din cabinetul stomatologic. Dup─â apari┼úia primilor din┼úi permanen┼úi, adic─â la v├órsta de 6 ani, este indicat─â sigilarea ┼čan┼úurilor ┼či a fosetelor de pe relieful ocluzal, datorit─â capacit─â┼úii crescute de reten┼úie alimentar─â ┼či crearea unui mediu propice dezvolt─ârii cariilor.

Procedura const─â ├«ntr-o ┼čedin┼ú─â de tratament, ├«n care se va verifica ca smal┼úul s─â nu fie afectat, dup─â care se va aplica un compozit cu eliberare de fluor pentru a netezi suprafe┼úele - nimic dificil sau care s─â dureze mult timp! Pe de alt─â parte, putem vorbi ┼či despre fluorizare care este indicat─â pentru un plus de protec┼úie asupra din┼úilor neafecta┼úi sau, ├«n cazul unor leziuni incipiente, va ajuta la remineralizarea acestora. Se va aplica un gel sau lac cu fluor pe suprafe┼úele dentare,singura contraindica┼úie fiind aceea ca jum─âtate de or─â copilul s─â nu bea ┼či s─â nu m─ân├ónce nimic.

La ce v├órst─â trebuie s─â ├«nceap─â cur─â┼úarea din┼úilor ┼či cum se realizeaz─â aceasta?

P─ârintele trebuie s─â fie con┼čtient c─â, odat─â cu apari┼úia primilor din┼úi┼čori, exist─â ┼čansa apari┼úiei cariilor dentare.├Än aceast─â privin┼ú─â, copilul trebuie tratat ca un adult, adic─â va fi sp─âlat pe din┼úi de dou─â ori pe zi .

La v├órste fragede, p─ârintele poate achizi┼úiona un degetar cu o periu┼ú─â sau chiar cu o compres─â umed─â pentreu a ┼čterge din┼úi┼čorii. Dup─â v├órsta de un an ┼či jum─âtate, dup─â ce va ├«nv─â┼úa s─â scuipe pasta, copilul se va putea sp─âla singur pe din┼úi.

Obiceiurile dob├óndite din copil─ârie pot afecta dantur─â pe viitor? ┼×i dac─â da, ├«n ce fel?

Bebelu┼čul se alimenteaz─â prin actul suptului, care ├«i d─â o stare de lini┼čte. De aceea, acesta este ├«nlocuit ulterior cu suzeta sau cu degetul. Acest act este considerat normal la bebelu┼či, ├«ns─â odat─â cu erup┼úia din┼úilor de lapte, indicat ar fi s─â se renun┼úe la acest obicei. Suptul degetului, efectuat pe o perioad─â lung─â de timp, poate cauza diverse anomalii.

De exemplu, ├«mpingerea frontalilor superiori ├«n fa┼ú─â ┼či spa┼úierea acestora,care ├«n timp va duce la alte disfunc┼úii care vor afecta at├ót fizionomia, c├ót ┼či stilul de via┼ú─â al copilului. Dac─â observa┼úi acest obicei vicios la copilul dumneavoastr─â v─â sf─âtuiesc s─â consulta┼úi c├ót mai devreme un medic ortodont pentru a solu┼úiona problema .

Sfatul pentru cititori

Le recomand p─ârin┼úilor s─â ├«┼či dep─â┼čeasc─â frica de dentist ┼či s─â p─â┼čeasc─â ├«n cabinetul stomatologic ├«mpreun─â cu copilul, ├«nc─â de mic, pentru a avea o dantur─â s─ân─âtoas─â ┼či pentru a preveni anumite lucruri nedorite, c├ót ┼či pentru a crea o rela┼úie de prietenie ├«ntre copil ┼či medicul stomatolog.

2 jpg jpeg

Victor-Vlad Sraer, medic stomatolog House of Beauty Clinic