Efectele negative ale alcoolului asupra sănătăţii dentare

1 2 jpg jpeg

Efectele negative ale dulciurilor ┼či b─âuturilor carbogazoase asupra din┼úilor nu mai reprezint─â, probabil, un secret pentru nimeni, ├«ns─â mai pu┼úin cunoscut este faptul c─â ┼či consumul de alcool poate avea efecte negative. Din fericire, ├«n cantit─â┼úi mici, consumat ocazional, alcoolul nu are consecin┼úe extrem de d─âun─âtoare asupra organismului, ├«ns─â consumul regulat poate cauza probleme serioase de s─ân─âtate oral─â. Iat─â cum:

Reducerea fluxului de saliv─â

Alcoolul are un efect deshidratant asupra ├«ntregului organism. ÔÇťSaliva are un rol protector pentru din┼úi ┼či gingii prin faptul c─â spal─â ┼či astfel ├«ndep─ârteaz─â bacteriile ┼či resturile de m├óncare, lubrifiaza gingiile reduc├ónd riscul de traumatizare (zg├óriere), dilueaz─â acizii din alcool sau rezulta┼úi din descompunerea alimentelor. Sc─âderea secre┼úiei salivare priveaz─â din┼úii ┼či gingiile de aceste efecte beneficeÔÇŁ, explic─â doamna doctor Mihaela Dan.

Favorizează apariţia cariilor

Alcoolul con┼úine acizi ┼či zaharuri. Bacteriile din gur─â descompun aceste zaharuri cresc├ónd atacul acizilor asupra smal┼úului ┼či f─âc├óndu-l, astfel, mai vulnerabil la carie. ├Än plus, dup─â o petrecere care dureaz─â p├ón─â diminea┼ú─â, de multe ori ajungem at├ót de obosi┼úi acas─â, ├«nc├ót uit─âm s─â ne sp─âl─âm pe din┼úi.

Colorează dinţii

Vinul, mai ales cel ro┼ču, p─âteaz─â din┼úii prin substan┼úele colorante pe care le con┼úine ┼či prin microcavit─â┼úile produse de acizii din alcool, care favorizeaz─â depunerea acestor coloran┼úi naturali.ÔÇťRiscul de colorare a din┼úilor cre┼čte chiar ┼či mai mult atunci c├ónd b─âuturile alcoolice, care con┼úin acizi, sunt amestecate cu b─âuturi carbogazoase, bogate ├«n zaharuriÔÇŁ, aten┼úioneaz─â specialistul ortodont.

Irit─â gingia ┼či mucoasa oral─â

Alcoolul concentrat are un efect iritant asupra ţesuturilor moi, delicate din gură. Adăugat peste leziuni deja existente, în ciuda convingerii că poate acţiona ca dezinfectant, acesta nu este de niciun ajutor, ci dimpotrivă, va avea un efect coroziv, crescând riscul apariţiei bolilor gingivale.

Favorizează apariţia cancerului

Expunerea ├«ndelungat─â a mucoasei orale la alcool, ├«n combina┼úie cu fumatul excesiv, poate predispune la apari┼úia cancerului oral, de g├ót ┼či de esofag. Controalele medicale regulate sunt recomandate pentru a descoperi din timp afec┼úiunile cu poten┼úial de risc.ÔÇťDin fericire, putem combate efectele alcoolului asupra s─ân─ât─â┼úii orale prin consumul moderat. Cea mai eficient─â metod─â pentru men┼úinerea unei bune igiene orale este sp─âlarea pe din┼úi cel pu┼úin de dou─â ori pe zi ┼či controlul stomatologic la fiecare ┼čase luni. Trebuie s─â ne asigur─âm c─â periem din┼úii dup─â ce am b─âut alcool ┼či b─âuturi acide, ├«n general, a┼čtept├ónd cel pu┼úin 30 de minute pentru a le peria, deoarece acidul din aceste b─âuturi ├«nmoaie smal┼úul la contactÔÇŁ, aten┼úioneaz─â doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

A┼čadar, b─âutorii ocazionali de alcool prezint─â riscuri minime ├«n compara┼úie cu cei care consum─â frecvent aceste b─âuturi ┼či, prin urmare, sunt predispu┼či la a dezvolta, printre altele, gingivit─â, carii dentare sau cancer oral. ├Än cazul ├«n care un pahar de alcool este consumat ocazional doar pentru a s─ârb─âtori un eveniment important, o igien─â dentar─â solid─â va ajuta la prevenirea apari┼úiei unor astfel de probleme.

2 jpg jpeg

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert