Dr. Martin Schillinger: "Pacienţii cu risc cardiovascular crescut să scadă consumul de carbohidraţi"

1 2 png png

Din ce ├«n ce mai mul┼úi tineri se confrunt─â cu probleme cardiovasculare. La cine poate ap─ârea un risc cardiovascular? Stresul, fumatul, m├óncarea nes─ân─âtoas─â ┼či sedentarismul se num─âr─â printre factorii care determin─â cre┼čterea riscului de afec┼úiuni vasculare la persoanele tinere.

Exist─â metode pentru depistarea unui risc cardiovascular la tineri?

Prezicerea factorilor de risc cardiovascular la care este expus─â popula┼úia este o sarcin─â destul de dificil─â. Doctorii pot folosi diverse instrumente pentru a evalua riscurile de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. ├Än primul r├ónd, se pot folosi sisteme de scoruri cum ar fi Scorul Framingham ┼či Scorul PROCAM. Aceste sisteme pot calcula riscul de afec┼úiuni cardiovasculare pe o perioad─â de 10 ani ┼či m─âsoar─â factorii de risc tradi┼úionali, cum ar fi presiunea s├óngelui, faptul c─â o persoan─â fumeaz─â sau nu, cantitatea de zah─âr din s├ónge, nivelul de colesterol, istoricul familial ┼či greutatea corpului. Acestea ofer─â ca rezultat un procentaj privind riscul de complica┼úii cardiovasculare pe o perioad─â de 10 ani ┼či separ─â datele ├«n trei grupuri de risc: mai pu┼úin de 10% ├«n 10 ani (risc sc─âzut), ├«ntre 10% ┼či 20% ├«n 10 ani (risc mediu) ┼či peste 20% ├«n 10 ani (risc m─ârit). ├Än al doilea r├ónd, ├«n locul acestor sisteme de scoruri bazate pe factori de risc, doctorii pot face diverse tipuri de investiga┼úii pentru a evalua nivelul de extindere a unei afec┼úiuni deja prezente cum ar fi: folosirea ultrasunetelor, folosirea testelor de medicin─â nuclear─â, scanarea MR (rezonan┼ú─â magnetic─â) ┼či CT (tomografie computerizat─â). Aceste teste dezv─âluie stadiul aterosclerozei la un pacient ├«n general, iar la pacien┼úii tineri identific─â factorii de risc m─ârit. ├Än al treilea r├ónd, exist─â anumite teste genetice pentru a evalua nivelurile de risc ale pacien┼úilor, dar aceste teste au o acurate┼úe sc─âzut─â.

Ce alimente ar trebui s─â m─ân├ónce ┼či ce alimente ar trebui s─â evite oamenii care sufer─â de hipertensiune sau au nivelul de colesterol ridicat?

Ideal este ca din alimente s─â consum─âm ├«n propor┼úie de 50% proteine, din legume, 30% carbohidra┼úi ┼či 20% gr─âsimi cu un nivel ├«nalt de acizi gra┼či nesatura┼úi. Din p─âcate, ├«n cazul multor persoane, consumul de carbohidra┼úi ajunge p├ón─â la 80% din cauza alimenta┼úiei bazat─â pe dulciuri, cartofi (pr─âji┼úi), p├óine, orez alb ┼či t─âi┼úei. Este recomandat ca aceste alimente s─â fie ├«nlocuite cu legume ┼či salate. Proteinele animale ar trebui s─â fie consumate strict din carne alb─â (de pui sau de pe┼čte). Carnea ro┼čie, de porc sau miel, ar trebui evitat─â sau consumat─â ├«ntr-un procent mic.

C├ót de recomandate sunt capsulele Omega-3 pe care le g─âsim ├«n comer┼ú? Este mai bine s─â le evit─âm ┼či s─â ne lu─âm doza de Omega-3 direct din alimente?

Nu s-au dovedit ├«n niciun fel efectele benefice asupra s─ân─ât─â┼úii pe care le-ar putea avea capsulele de Omega-3, a┼čadar, ele pot fi evitate. Omega-3 se g─âse┼čte ├«n alimente precum pe┼čtele sau nucile.

C├ót de nocive sunt p├óinea alb─â ┼či dulciurile pentru oameni ce se confrunt─â cu risc cardiovascular?

P├óinea alb─â (carbohidra┼úii) ┼či dulciurile (zaharurile ┼či acizii gra┼či satura┼úi) sunt factori determinan┼úi pentru nivelul crescut de lipide ┼či de zaharuri din s├ónge ┼či pentru excesul de greutate. A┼čadar, mai ales ├«n cazul pacien┼úilor cu un risc cardiovascular crescut, se recomand─â reducerea consumului acestor alimente la minim.

Care este nivelul normal al hipertensiunii ┼či care sunt valorile care ar trebui s─â ne ├«ngrijoreze? Variaz─â aceste valori ├«n func┼úie de v├órst─â?

Valoarea optim─â a tensiunii arteriale este sub 120/80, valoarea normal─â se situeaz─â p├ón─â la 130/85, tensiunea crescut─â are valori p├ón─â la 140/90, iar o valoare de peste 140/90 semnific─â hipertensiune. Hipertensiunea de gradul 1 ajunge p├ón─â la 160/100, cea de gradul 2, p├ón─â la 180/110, iar cea de gradul 3, peste 180/110. Pacien┼úii cu tensiunea peste 140/90 au nevoie de teste cardiace, deoarece tensiunea sistolic─â de peste 180 poate fi foarte periculoas─â ┼či ar trebui tratat─â imediat la cei mai mul┼úi pacien┼úi. ├Än cazul pacien┼úilor foarte b─âtr├óni, valorile de p├ón─â la 160 tensiunea sistolic─â sunt ├«nc─â ├«n regul─â.