De ce e necesar─â monitorizarea dup─â vindecarea de COVID-19

1 nirvana nou jpg jpeg

O mare parte dintre pacien┼úii care au avut COVID-19 ┼či care s-au vindecat pot r─âm├óne cu urm─âri at├ót ale bolii, c├ót ┼či ale tratamentelor primite ├«n perioada spitaliz─ârii. Despre ce sechele pot s─â apar─â ┼či ce presupune aceast─â monitorizare ne vorbe┼čte dr. Nirvana Georgescu - Director de Calitate ┼či Siguran┼úa Pacientului, Re┼úeaua de S─ân─âtate Regina Maria.

Care sunt organele afectate cel mai mult de infecţia cu noul coronavirus?

Dr. Nirvana Georgescu: Infec┼úia cu virsul SARS-CoV-2 are ├«nc─â multe aspecte necunoscute, iar informa┼úiile pe care le oferim pot s─â varieze de la un moment la altul, ├«n func┼úie de noile descoperiri care pot s─â apar─â ├«n orice zi. Informa┼úiile din acest material sunt oferite pe baza referin┼úelor interna┼úionale (Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii, Centrul de Preven┼úie ┼či Control al Bolilor din America) actualizate ├«n luna mai 2020.

Cel mai frecvent este citat sindromul de detres─â respiratorie acut─â - insuficien┼ú─â respiratorie survenit─â datorit─â inund─ârii pl─âm├ónului cu lichide din cauza fenomenelor inflamatorii extinse ┼či progresive pe care le genereaz─â infec┼úia viral─â. Mai sunt citate ┼či alte tipuri de complica┼úii:

 • Insuficien┼ú─â renal─â acut─â
 • Lezare a miocardului (mu┼čchiul inimii), cu fenomene de insuficien┼ú─â cardiac─â
 • Apari┼úia de suprainfec┼úii cu bacterii sau fungi ÔÇô duc├ónd p├ón─â la dezvoltarea de septicemie
 • Fenomene trombotice ÔÇô ├«n orice parte a organismului
 • Insuficien┼ú─â multipl─â de organ ÔÇô o afectare difuz─â ┼či sever─â a organelor vitale (ficat, rinichi, pl─âm├óni, cord etc.)
 • Leziuni cutanate ÔÇô care sunt descrise tot mai frecvent ├«n literatura de specialitate. Este important s─â ├«n┼úelegem c─â acestea sunt complica┼úii ale bolii, dar c─â exist─â ┼či afec┼úiuni preexistente infec┼úiei care pot predispune pacien┼úii la dezvoltarea de forme severe ┼či de complica┼úii precum: bolile cronice respiratorii (astm, bronopneumopatie obstructiv─â cronic─â ÔÇô BPOC), diabetul, hipertensiune arterial─â sau alte boli cardiovasculare, obezitatea, boli care determin─â sc─âderea ap─âr─ârii imunitare a organismului at├ót prin ele ├«nsele, c├ót ┼či prin tratamentul pe care ├«l necesit─â.

De ce este necesar ca persoanele care au avut COVID-19 s─â fie monitorizate dup─â vindecare?

 O parte dintre pacien┼úii care au suferit afect─âri severe ├«n cursul bolii pot avea o recuperare de lung─â durat─â ┼či dificil─â, chiar ┼či dup─â ce au fost considera┼úi vindeca┼úi de infec┼úia propriu-zis─â. Afect─ârile pulmonare extinse, afect─ârile renale sau ale inimii pot necesita monitorizare de durat─â mai lung─â p├ón─â la recuperarea integral─â de dup─â boal─â.

Mai există pacienţi care au avut forme medii, mai puţin severe de boală, dar care au încă simptome după momentul în care au fost declaraţi vindecaţi. Pot să persiste: fenomene respiratorii (tuse, expectoraţie cu striuri sangvinolente, dificultăţi respiratorii subiective sau obiective), momente în care poate să apară subfebra, astenia fizică (cu atât mai marcată, cu cât forma de boală a fost mai severă).

Există reacţii adverse ale medicamentelor utilizate pe parcursul tratamentului, care pot, de asemenea, să necesite monitorizare pâna la normalizare.

Comorbidităţile pacientului (bolile cronice de care acesta suferea anterior infecţiei) se pot dezechilibra pe parcursul infecţiei.

Nu ├«n ultimul r├ónd, exist─â ┼či fenomene de anxietate care pot s─â apar─â la o persoan─â care a trecut printr-un episod sever de boal─â ┼či care necesit─â evaluare, dar ┼či monitorizare ┼či coordonare a pacientului.

În ce constă monitorizarea post-COVID-19?

 Recomand─ârile interna┼úionale sunt pentru urm─âtoarele tipuri de monitorizare:

 • O evaluare ini┼úial─â efectuat─â de un medic de medicin─â primar─â, care se poate desf─â┼čura ┼či online, cu un chestionar standardizat, care poate s─â identifice diferite aspecte: Semne clinice de alarm─â (care pot determina retrimiterea pacientului c─âtre re┼úeaua de boli infec┼úioase); Abilitatea pacientului de a se auto├«ngriji, de a-┼či asigura propria protec┼úie, dar ┼či protec┼úia celor din jur; Evaluarea biletului de externare din spital, cu un bilan┼ú clinic (al simptomelor ┼či manifest─ârilor), al valorilor testelor de s├ónge efectuate la externare ┼či al investiga┼úiilor imagistice.
 • Semne clinice de alarm─â (care pot determina retrimiterea pacientului c─âtre re┼úeaua de boli infec┼úioase);
 • Abilitatea pacientului de a se auto├«ngriji, de a-┼či asigura propria protec┼úie, dar ┼či protec┼úia celor din jur;
 • Evaluarea biletului de externare din spital, cu un bilan┼ú clinic (al simptomelor ┼či manifest─ârilor), al valorilor testelor de s├ónge efectuate la externare ┼či al investiga┼úiilor imagistice.
 • Pe baza acestor date, medicul care discut─â cu pacientul poate recomanda o baterie de teste care exploreaz─â func┼úiile organelor-cheie (ficat, rinichi), o reevaluare imagistic─â a pl─âm├ónului (dac─â este necesar─â), un EKG, precum ┼či teste de laborator care s─â determine existen┼úa sau nu a anticorpilor dup─â boal─â;

Toate recomand─ârile de investigare sunt discutate cu pacientul ┼či sunt adaptate la nevoile acestuia, testele men┼úionate mai sus pot s─â fie completate cu alte investiga┼úii ├«n func┼úie de particularit─â┼úile persoanei care se adreseaz─â clinicii.

Rezultatele sunt evaluate de medic, ├«mpreun─â cu pacientul. ├Än cazul apari┼úiei unor semne de complica┼úii, medicul poate apela la echipa multidisciplinar─â de speciali┼čti care asigur─â suport ├«n aceast─â clinic─â: pneumolog, cardiolog, infec┼úionist, gastroenterolog etc. Echipa multidisciplinar─â poate comunica facil, iar deciziile complexe privind pacientul se pot lua ├«n echip─â, atunci c├ónd este necesar.

Este posibil s─â existe pacien┼úi care au avut COVID-19 ┼či care nu au nevoie de monitorizare; recomand─ârile medicului curant de la momentul extern─ârii sunt extrem de importante ┼či trebuie s─â fie respectate.

De asemenea, se poate s─â nu fie nevoie ca pacientul s─â aib─â o discu┼úie cu un medic din echipa clinicii, dac─â acesta are propriul medic curant, fiind nevoie doar de testarea ┼či investigarea pacientului, urm├ónd ca deciziile finale s─â fie luate ├«n afara clinicii post-COVID-19.