Ce trebuie s─â faci dup─â fertilizarea in vitro pentru a avea succes

1 2 jpg jpeg

Am stat de vorb─â cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate, pentru a afla ce anume se ├«nt├ómpl─â dup─â transferul embrionar, care este perioada de repaus, dar ┼či care sunt testele ce indic─â existen┼úa sarcinii, dar ┼či la c├ót timp trebuie s─â le fac─â.

Fertilizarea in vitro este o procedur─â ce se ├«ntinde pe o perioad─â mai lung─â de timp, cuprinde mai multe etape ┼či, ├«n esen┼ú─â, ├«nseamn─â crearea unui embrion uman ├«n afara corpului.

Stimularea ovarian─â este procedura prin care se dore┼čte ob┼úinerea mai multor ovule ce urmeaz─â a fi supuse fertiliz─ârii. ├Äns─â, pentru ob┼úinerea acestor ovule este necesar─â stimularea ovarelor cu ajutorul tratamentelor medicamentoase, adaptate nevoilor fiec─ârei femei. Din nefericire, acestea nu garanteaz─â recoltarea ovulelor ├«ntotdeauna, exist├ónd ┼či cazuri ├«n care femeile nu pot produce mai mul┼úi foliculi.

Punc┼úia este procedeul prin care se recolteaz─â ovocitele ┼či nu este deloc dureroas─â.

Fertilizarea ovocitelor este o etap─â important─â a procedurii de fertilizare in vitro ┼či const─â ├«n ÔÇ×├«mpreunareaÔÇŁ ovocitelor colectate cu material seminal donat de partener. La finalul acestei etape, medicul specialist va ┼čti care este num─ârul de embrioni ce pot fi transfera┼úi ├«n uter.

Transferul embrionar se poate face fie ├«n faza de embrion - la 72 de ore dup─â fertilizare, c├ónd sunt transfera┼úi cei mai viguro┼či embrioni -, fie ├«n faza de blastocist - dup─â 5-6 zile de la recoltare, embrionii ajung la stadiul de blastocist.

Imediat după ultima procedură, cea a transferului embrionar, urmează o perioadă de repaus. Unele femei pot să nu simtă ceva special, iar altele să resimtă câteva crampe abdominale. Recomandările medicale sunt pentru a evita efortul fizic pe o perioadă de cel puţin 3-4 zile de la efectuarea transferului embrionar.

Revenirea la locul de munc─â ┼či la alte activit─â┼úi cotidiene se poate face la 48 de ore de la interven┼úie, dar cu dozarea efortului. Urmeaz─â o perioad─â de 12-15 zile p├ón─â la efectuarea testului hCG, cel care arat─â dac─â procedura de fertilizare in vitro a avut sau nu succes.

Gonadotropina corionic─â sau hCG este un hormon secretat de ├«nveli┼čul exterior al embrionului ce se dezvolt─â ├«n uter. Cre┼čterea concentra┼úiei acestui hormon, numit ┼či hormon de sarcin─â, este primul semn ce confirm─â existen┼úa sarcinii.

Exist─â dou─â tipuri de teste hCG: unul calitativ, ce detecteaz─â prezen┼úa hormonului ├«n s├óngele femeii, ┼či unul cantitativ, denumit ┼či beta hCG, ce m─âsoar─â cantitatea de hormoni din s├ónge. Valoarea crescut─â a acestui hormon indic─â reu┼čita procedurii de fertilizare in vitro, existen┼úa sarcinii. Iar pe m─âsur─â ce zilele trec, cre┼čte ┼či valoarea acestui hormon.

├Än mod firesc, vor ap─ârea ┼či primele semne de sarcin─â: s├óni sensibili la atingere, halourile din jurul sf├órcurilor se ├«nchid la culoare, apar u┼čoare st─âri de somnolen┼ú─â, sl─âbiciune, grea┼ú─â. Confirmarea sarcinii se va face prin examen ecografic.

O sarcin─â ob┼úinut─â prin fertilizare in vitro nu se diferen┼úiaz─â cu nimic fa┼ú─â de una ob┼úinut─â normal. ┼×i, la fel ca ├«n cazul unei sarcini normale, ┼či sarcina prin FIV este supus─â unor riscuri, complica┼úiile pot ap─ârea ├«n principal dac─â v├órsta gravidei este mai mare ori dac─â este vorba despre o sarcin─â multipl─â.

2 jpg jpeg

Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â- ginecologie, specializare ├«n Infertilitate, Bucure┼čti Contact: 021.9607, Strada Justinian nr.3, sector 2, www.vythoulkas.ro