Sensibilitatea dentară: ce este şi de ce apare. Sfatul medicului

1 anxietate dinti jpg jpeg

De câte ori când bei un suc rece sau un ceai fierbinte ai dureri de dinţi? Te dor oricând bei ceva rece sau cald? Simţi o durere ascuţită ca şi cum un cuţit ţi-ar străpunge gingiile când mănânci anumite alimente? Ei bine, diagnosticul e clar şi implacabil: hipersensibilitate dentinară. Sau altfel spus, o sensibilitate a dinţilor.

Ce presupunde sensibilitatea dentară?

Sensibilitatea dentară este o senzaţie neplăcută care se resimte la nivelul gingiei, mai exact în zona de întâlnire a coroanei dintelui cu rădăcina. Aceast fenomen survine în general la schimbări de temperatură sau în momentul consumării alimentelor şi băuturilo fierbinţi, dar, la fel de bine poate să apară şi la apă rece, aciditate sau la aerul rece inhalat pe gură. Dr. Lorelei Nassar, specialist în chirurgie şi implantologie, ne explică pe îndelete tot ce trebuie să ştim despre această afecţiune:

"Coroana dentară e acoperită de smalţ, cel care are rolul să o protejeze de schimbările de temperatură şi PH-ul din alimentaţie. Pe de altă parte, rădăcina dentară este implantată în oasele maxilare şi nu beneficiază deprotecţia smalţului, dar nici nu are nevoie...şi uite aşa,  zona lor de întâlnire, numită colet sau gâtul dintelui, e şi mai fragilă. De aceea, în cazul bolii parodontale sau a unei simple inflamaţii gingivalăe, când coletul dintelui e dezvelit de gingie, simţim mici şi dureroase frisoane."

Când apare sensibilitatea dentară?

Este logic: ne confruntăm cu sensibilitatea dentară în situaţii în care gingia e inflamată.  Când şi întâlnim această situaţie? Atunci când avem acumulări de tartru şi placă bacteriană sau când, noi, doamnele, ne aflăm în perioada ciclului menstrual sau a sarcinii (perioade în care schimbările hormonale au un impact negativ direct asupra sănătăţii gingivale). "Paradoxal, sensibilitatea dentară mai poate surveni şi în cazul practicării unui periaj dentar incorect şi intempestiv. Explicaţia? Periind mai zdravăn şi mai energim, reuşim să ne rănim dantura, nu musaisă o curăţăm mai bine. Deci atenţie la tehnica de periaj corectă!", adaugă dr. Nassar. 

În ce constă tratamentul sensibilităţii dentare?

Tratamentul sensibilităţii dentare e foarte simplu: un periaj dentar corect cu periuţe moi şi paste de dinţi speciale pentru sensibilitate dentară. Acestea au rolul să ce obtureaze canaliculii dentinari expuşi din zona de colet dentar şi creează un strat de protecţie. Alternativa? Aplicaţii localeprofesionale de geluri pentru desensibilizare şi/ sau terapii cu laser.

"Igienizarea  la un interval de 6 luni şi controlul periodic la stomatolog reprezintă cel mai sigur mijloc de a împiedica apariţia sensibilităţii dentare. Acesta este cel mai sigur şi mai ieftin mijloc de a preveni apariţia oricărei afecţiuni dentare, pentru că din nefericire, majoritatea problemelor dentare apar şi se dezvoltă fară durere. O carie de început, un pic de retracţie gingivală, chiar un grad de resorbţie osoasă în parodontoze progresează deseori fară nici un semn. Ce le recomand pacienţilor mei? Să îşi introducă în agenda lor şi controlul stomatologic periodic, la fiecare jumătate de an. În acest fel vor economisi timp, suferinţă şi bani!", încheie dr. Lorelei Nassar.