Este bine să mănânci înainte de alergarea de dimineață?

Ține de preferințele fiecăruia, dar în ciuda miturilor că alergarea pe stomacul gol ar fi mai eficientă pentru arderea grăsimilor, studiile nu sunt concludente, dar există certitudinea că pentru anumite persoane poate fi o alegere periculoasă.

Cercetătorii nu au ajuns la o concluzie cu privire la această temă și nu există studii care să arate fără niciun dubiu că alergarea pe stomacul gol crește arderea grăsimilor, îmbunătățește rezistența aerobică sau ajută la slăbit. În schimb, poate crește riscul de accidentare, deoarece atunci când te simți fără energie s-ar putea să nu mai fii atent la forma de alergare, scrie Runners World.

Totuși, alergatul fără a mânca înainte poate fi într-adevăr de ajutor pentru cei cu probleme digestive, ca greață sau crampe la stomac.

image

Alergarea de dimineața pune sângele în mișcare și energizează. Foto: Shutterstock

Specialiștii recomandă să ții cont de durata și de intensitatea antrenamentului. Poți să alergi pe stomacul gol dacă ți-ai propus să faci mișcare doar pentru 30-60 de minute, la un ritm lejer sau mediu și te hidratezi bine. Pentru refacere, este bine să mănânci în primele 30 de minute după activitatea fizică, ca să permiți corpului să absoarbă mai repede nutrienți și să-și refacă rezervele de energie. Deci chiar dacă ieși la alergat pe stomacul gol, e bine să iei apoi micul dejun. Poți consuma un shake, un lapte cu cacao sau un smoothie, dacă simți că nu te poți atinge de mâncare solidă.

Dacă ai în plan o alergare mai lungă de o oră, dar la un ritm lejer, este indicate o gustare mică înainte.

Pentru antrenamentele la intensitate ridicată și long runs este de preferat să mănânci înainte.

De asemenea, contează ora la care ai luat cina în ziua anterioară, dacă de exemplu ultima dată ai mâncat la ora 18:00 sau la 21:00. O persoană care a luat cina devreme și nu a mai luat nicio gustare apoi, s-ar putea să se simtă fără energie a doua zi dimineața. În schimb, dacă cina a fost mai târziu, la ora 20:00 sau a luat o gustare bogată în carbohidrați pe seară, dimineața s-ar pute să te simți mai bine la alergare.

Antrenamentele pe stomacul gol pot fi chiar periculoase pentru anumite categorii de persoane, cum sunt cele cu diabet, care în astfel de situații pot face hipoglicemie. De aceea, este bine ca ele să-și verifice glicemia înainte de alergare și să ia măcar o gustare.