Recomandări pentru pacienţii cu diabet, în contextul pandemiei

1 diabet covid jpg jpeg

În cazul infecţiei cu noul coronavirus, evoluţia diabetului zaharat este mai greu de controlat, fapt care agravează infecţia şi influenţează în sens negativ evoluţia, spune medicul diabetolog Daniela Gabriela Zaharie.

Izbucnirea pandemiei reprezintă o uriaşă provocare pentru corpul medical şi o lupta continuă cu un inamic invizibil şi încă necunoscut, susţine dr. Daniela Gabriela Zaharie, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi coordonator al Centrului Judeţean de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, citată de adevarul.ro.

Specialistul atrage atenţia asupra asupra riscurilor pe care le presupune infecţia cu noul coronavirus în cazul persoanelor cu comorbidităţi din categoria diabetului zaharat, obeditatea, supraponderalitatea, sindromul metabolic ori bolile cardiovasculare. Toate acestea, susţine medicul, reprezintă cazuri de risc major în cazurile de COVID-19, motiv pentru care distanţarea socială, masca de protecţie şi igienă mâinilor sunt esenţiale. Dr. Zaharie precizează că în cadrul apariţiei infectării cu virusul SARS-CoV2, evoluţia diabetului zaharat este mai greu de controlat, fapt care agravează infecţia şi influenţează în sens negativ evoluţia: "În acelaşi timp pacienţii care nu aveau anterior probleme metabolice au apărut modificări glicemice prin diverse mecanisme odată cu contactarea virusului. De aceea, pe lângă măsurile de prevenţie cunoscute ar fi bine să fim atenţi şi la alimentaţie. Ar trebui să fie respectate reguli de alimentaţie sănătoasă, echilibrată caloric, care să nu ducă la creştere în greutate în acesta perioadă. Să încercăm să păstrăm programul de activitate fizică zilnică în limita posibilităţilor, să fim atenţi la consumul de alcool, la programul de somn, pe cât posibil să evităm stresul. Toate acestea influenţează în sens negativ imunitatea de care trebuie să avem grijă". Potrivit diabetologului, pentru a reduce răspândirea acestei pandemii şi a depăşi situaţia gravă în care ne aflăm, trebuie să reflectăm foarte serios asupra efectuării vaccinului anti SARS-COV2. "Este metodă prin care se poate ajunge la o întrerupere a lanţului de transmitere virală. Astfel aş recomanda sfătuirea cu medicul de familie sau medicii specialişti pentru pacienţii cu boli cronice, aflaţi în programele de sănătate", spune dr. Daniela Zaharie.