Radia┼úiile medicale: ┼čtii la ce te expui?

1 ct jpg jpeg

Investiga┼úiile imagistice sunt proceduri noninvazive care permit diagnosticarea precis─â a unor afec┼úiuni. De┼či exist─â pacien┼úi care au idei preconcepute legat de riscul la care se supun ├«n urma unei astfel de examin─âri, speciali┼čtii ├«n radiologie asigur─â c─â posibilitatea de iradiere este minim─â.

Mamografiile, tomografiile computerizate, radiografiile dentare ┼či pulmonare sunt investiga┼úii care utilizeaz─â razele X. Radia┼úiile pot altera ADN-ul ┼či, cu toate c─â daunele sunt reparate de celule, uneori r─âm├ón mici zone nereparate. Acest lucru poate conduce la muta┼úii genetice care contribuie la apari┼úia cancerului. Dac─â, ├«n trecut, exista un risc mai mare ca pacientul s─â dezvolte cancere ├«n urma expunerii la radia┼úiile medicale, ├«n prezent, aparatele folosite pentru aceste proceduri sunt dotate cu tehnologii avansate, care minimizeaz─â doza de iradiere.

Radia┼úii naturale ┼či radia┼úii medicale

Corpul uman este expus zilnic radia┼úiilor ionizante provenite din surse naturale precum razele solare ┼či radonul, un gaz radioactiv rezultat din descompunerea natural─â a uraniului ├«n sol, ap─â ┼či materiale de construc┼úie. ├Än Rom├ónia, media de radia┼úii naturale este de aproximativ 2,27 mSv (milliSieverts) pe an.

Cantitatea de radia┼úii medicale difer─â ├«n func┼úie de tipul de investiga┼úie. O radiografie dentar─â emite 0,005 mSv, una pulmonar─â 0,1 mSv, o mamografie 0,7 mSv. Investiga┼úiie imagistice care emit cele mai mari cantit─â┼úi de radia┼úii sunt tomografia computerizat─â pentru cap (2 mSv), cea pentru torace (7 mSv) ┼či cea pentru abdomen (10 mSv).  Exper┼úii radiologi sus┼úin c─â, dac─â nu se ajunge la 100 mSv pe an, riscul de cancer este neglijabil.

Beneficiile dep─â┼česc riscurile

Pentru pacient, beneficiile sunt uria┼če, investiga┼úiile imagistice cresc├ónd foarte mult ┼čansa de ob┼úinere a unui diagnostic precis ┼či elimin├ónd aproape ├«n ├«ntregime necesitatea interven┼úiilor chirurgicale exploratorii ┼či a altor proceduri cu risc crescut. Prin intermediul imagisticii, medicii au o viziune mult mai clar─â a organelor, vaselor de s├ónge, oaselor ┼či ┼úesuturilor, localizeaz─â precis tumorile ┼či cheagurile de s├ónge ┼či se ghideaz─â pentru introducerea stenturilor, a catererelor sau pentru implanturi. ├Änainte de a indica o astfel de investiga┼úie, medicul va avea ├«n vedere ├«ntotdeauna binomul risc-beneficiu, pentru ca pacientul s─â primeasc─â cea mai bun─â recomandare.

Copiii ┼či gravidele, mai sensibili la radia┼úii

Dac─â, pentru un adult, investiga┼úiile imagistice sunt relativ sigure, organismul unui copil este mai susceptibil de a fi afectat de radia┼úii. Din acest motiv, pentru copii ┼či tineri, medicii recomand─â ├«n general alte tipuri de investiga┼úii. ├Äns─â, atunci c├ónd folosirea dispozitivelor cu raze X este imperios necesar─â, dozele folosite ├«n cazul lor sunt de aproximativ 5 ori mai mici dec├ót ├«n cazul adul┼úilor. Dac─â o persoan─â a fost expus─â ├«n copil─ârie tratamentelor cu raze X pentru a i se trata un tip de cancer, riscul ei de a dezvolta alt tip de cancer cre┼čte. Nu se recomand─â ca femeile ├«ns─ârcinate s─â fac─â radiografii abdominale, ├«ns─â cele mai multe tipuri de radiografii nu pun ├«n pericol uterul.

De reţinut:

  • Dac─â ┼úi se recomand─â efectuarea unei proceduri imagistice cu raze X, cere-i medicului t─âu s─â-┼úi r─âspund─â la toate ├«ntreb─ârile despre beneficiile ┼či riscurile acesteia.
  • Dispozitivele cu raze X emit cantit─â┼úi diferite de radia┼úii, iar uneori, pacien┼úii sunt supu┼či mai multor proceduri de-a lungul unui an. Din acest motiv, e bine ca radiografiile sau tomografiile s─â fie f─âcute mai rar, ┼či ├«n rest s─â se apeleze la alte metodede testare.
  • Sunt persoane care, de┼či nu prezint─â simptome relevante pentru o anumit─â afec┼úiune, vor neap─ârat s─â apeleze la investiga┼úii imagistice iradiante. E bine de ┼čtiut c─â o astfel de examinare nu se poate face la cerere, ci doar cu trimitere de la medic.