Primul transplant cardiac din 2022

1 team lateral jpg jpeg

Primul transplant cardiac din acest an a fost f─âcut vineri, 14 ianuarie, de echipa coordonat─â de Prof. Dr. Hora┼úiu Moldovan ÔÇô Universitatea de Medicin─â ┼či Farmacie ÔÇ×Carol DavilaÔÇŁ Bucure┼čti, Clinica de Chirurgie Cardiovascular─â a Spitalului Clinic de Urgen┼ú─â Bucure┼čti - Floreasca, ├«mpreun─â cu Prof. Dr. Hora┼úiu Suciu de la Universitatea de Medicin─â, Farmacie, ┼×tiin┼úe ┼či Tehnologie ÔÇ×George Emil PaladeÔÇŁ din T├órgu Mure┼č, Institutul de Urgen┼ú─â pentru Boli Cardiovasculare ┼či Transplant T├órgu Mure┼č. Acesta este, de altfel, ┼či primul transplant cardiac realizat de t├ón─âra echip─â a Clinicii de Chirurgie Cardiovascular─â de la Spitalului Clinic de Urgen┼ú─â Bucure┼čti ÔÇô Floreasca.

ÔÇ×Ne bucur─âm s─â contribuim la reluarea activit─â┼úii de transplant ├«n Clinica de Chirurgie Cardiovascular─â a SCUB, felicit─âri pentru t├ón─âra echip─â care duce mai departe tradi┼úia transplantului cardiac ├«n aceast─â clinic─â; sper ca un num─âr tot mai mare de pacien┼úi care sunt pe listele de poten┼úiali receptori s─â beneficieze de transplant ├«n cel mai scurt timp.ÔÇŁ, a declarat Prof. Univ.Dr. Hora┼úiu Suciu, dup─â ├«ncheierea interven┼úiei.

Pacientul care a primit transplantul are 32 de ani ┼či se afla de mai mult timp pe lista receptorilor. Cordul a fost prelevat ├«n cursul dimine┼úii la Spitalul de Urgen┼ú─â Militar Central, donatorul fiind o t├ón─âr─â de 20 de ani aflat─â ├«n moarte cerebral─â ├«n urma unei hemoragii cerebrale.

stanga
dreapta
2 tx team jpg jpeg

Domnul Prof. Univ. Dr. Hora┼úiu Moldovan a declarat, la r├óndul s─âu: ÔÇ×Interven┼úia a durat aproape 5 ore ┼či a reunit eforturile echipelor specializate din Bucure┼čti ┼či T├órgu Mure┼č; mul┼úumesc pentru suport profesorului Hora┼úiu Suciu ┼či echipei sale, ale c─âror rezultate ├«n domeniul transplantului cardiac ├«n Rom├ónia ne-au inspirat ┼či motivat ├«n munca noastr─â la SCUB. Dorim ca programul de transplant cardiac ├«n Rom├ónia s─â continue ├«ntr-un ritm ┼či mai dinamic, iar resursele alocate s─â fie ├«ndreptate spre cre┼čterea num─ârului de interven┼úii, precum ┼či pentru formarea tinerilor medici ├«n acest domeniu de ├«nalt─â specialitate.ÔÇŁ

2 tx team jpg jpeg

Prof. Univ. Dr. Habil. Hora┼úiu Moldovan a preluat conducerea Clinicii de Chirurgie Cardiovascular─â de la Spitalul Floreasca ├«n luna martie  a anului trecut. ├Än cele 9 luni de activitate, t├ón─âra echip─â de speciali┼čti a efectuat 182 opera┼úii de chirurgie cardiac─â, dintre care 135 pe cord deschis, cu circula┼úie extracorporal─â, la care se adaug─â interven┼úiile de urgen┼ú─â din gard─â - preponderent ├«n aria chirurgiei vasculare.