Ochelarii de calculator au devenit populari în rândul oamenilor care lucrează la birou

1 ochelari de calculator 1 jpg jpeg

Datele statistice arată că pandemia a avut un efect foarte mare asupra vânzărilor de ochelari de calculator. Tot mai mulţi oameni, care fac muncă de birousau care lucrează pe calculator,consideră că au nevoie deochelari de protecţie împotriva luminii albastre, emisă de ecranul acestuia.

Oamenii petrec mult timp pe laptop şi au observat că asta poate avea efecte negative asupra sănătăţii lor. Lumina albastră este emisă de diferite gadget-uri (ex. laptop, televizor, tabletă, smartphone) pe care ei le folosesc tot mai mult timp, zilnic. Anumite studii, din anul 2020, arată că oamenii stau mai mult timp pe smartphone, pe laptop şi la televizor, de când a apărut pandemia de coronavirus. Unii sunt înnebuniţi după jocuri video şi astfel petrec mult timp uitându-se cu ochii concentraţi în ecranul calculatorului, ceea ce duce în timp la scăderea vederii. Această problemă are o cauză principală – sindromul de vedere computerizată (CVS) – care este diagnosticat de medicul oftalmolog.

Vestea bună este că sindromul nu este permanent, se poate trata prin respectarea unor recomandări medicale, dar cel mai important este că oamenii pot preveni declanşarea lui. Dacă nu se ţine cont de indicaţiile medicului, simptomele create de acest sindrom se pot agrava.

Cercetările demonstrează că utilizarea digitală excesivăproduceprobleme oculare la oameni. Dacă cerinţele vizuale de lucru ale oamenilor depăşesc abilităţile lor vizuale de a lucra confortabil, pot săapară simptome precum: roşeaţă, durere de cap, uscăciune oculară, senzaţie de înţepături la ochi, vedere înceţoşată, oboseală generală.

Cercetările arată că unii tineri nu au un control adecvat asupra propriilor dispozitive mobile sau digitale. Ei sunt dependenţi de smartphone, de laptop sau de alte gadget-uri. Unii adepţi ai reţelei ajung dependenţi de Internet, iar alţii pot deveni dependenţi de jocuri. Disponibilitatea tot mai mare a dispozitivelor şi a Internetului face ca utilizatorii tineri să devină vulnerabili la perturbări privind utilizarea acestora. De exemplu, utilizarea compulsivă a gadget-urilor poate avea un impact negativ asupra stării de sănătate.

2 ochelari de calculator 2 jpg jpeg

Calculatorul în sine nu reprezintă o ameninţare, atât timp cât se fac pauze dese şi se menţine sănătatea vederii. Pentru protejarea ochilor sunt necesariochelari cu lentile speciale cu protecţie ultravioletă (UV) ridicată şi care pot bloca parţial lumina albastră transmisă de ecranele digitale.

Conform specialiştilor în domeniul medical, ochelarii de blocare a luminii albastre au anumite beneficii, care sunt apreciate de consumatori. Despre ei s-a spus că reduc oboseala ochilor şi protejează vederea de efectele nocive ale luminii albastre.Unii oameni care folosesc deja astfel de ochelari au observat că nu mai au acea senzaţie de oboseală oculară creată de munca pe calculator, iar frecvenţa durerilor de cap a scăzut. Cu ajutorul ochelarilor de PC, ei reuşesc să se concentreze mai bine şi să utilizeze gadget-urile cât timp vor.

Pe piaţă există numeroase tipuri de ochelari de calculator, din care se poate selecta cea mai bună variantă (cu lentile ce pot bloca chiar 70-90% din lumina albastră). Dacă există şi probleme de vedere, trebuie discutat cu un medic oftalmolog. Există ochelari de vedere care au lentile ce protejează şi de lumina albastră.

Nocivitatea luminii albastre a fost discutată de oamenii de ştiinţă şi multe dintre aspectele importante au fost subliniate de o companie de optică din ţara noastră, care şi-a propus să-i ajute pe oameni să înţeleagă care sunt beneficiile purtării ochelarilor de protecţie împotriva luminii albastre.

Oamenii de ştiinţă au constatat faptul că lumina albastră de pe dispozitivele de tip laptop sau smartphonepoate afecta producţia de melatonină (hormonul care producesenzaţia de somn). Un studiu de acum 3 ani realizat de cercetători a arătat faptul că la oamenii care au purtat ochelari de calculator pe timp de noapte, pentru a se proteja de lumina albastră, a apărut o creştere a producţiei de melatonină cu 58%, iar asta a contribuit la creşterea duratei somnului. Cu ajutorul ochelarilor, oamenii pot utiliza gadget-urile şi noaptea, iar apoi se pot bucura de un somn odihnitor.