Vitamina care dublează ratele de supraviețuire ale pacienților cu cancer pancreatic
Un studiu recent oferă speranță pacienților diagnosticați cu cancer pancreatic. Cercetările arată că vitamina C a fost asociată cu rezultate remarcabile pentru pacienții care urmează tratament pentru această afecțiune, indiferent de stadiul cancerului.
Cercetătorii au administrat 75 de grame de vitamina C intravenos, de trei ori pe săptămână, împreună cu terapiile standard pentru cancer. Această doză a dus la creșterea ratelor de supraviețuire pentru pacienții cu cancer pancreatic metastatic în stadiu avansat, de la o medie de 8 luni la 16 luni.
Studiul – pentru care sunt necesare mai multe teste – a arătat, de asemenea, că suplimentarea cu vitamina C a crescut ratele de supraviețuire fără progresie a bolii de la 4 luni la 6 luni. Nivelurile de vitamina C utilizate sunt mult peste recomandarea zilnică a NHS, care este de 40 mg.
Cum funcționează vitamina C în doze mari
Deși corpul nu poate stoca vitamina C, iar excesul este de obicei eliminat, dozele extreme de 75 g acționează ca un pro-oxidant. „Scopul nostru este să demonstrăm că adăugarea de vitamina C intravenoasă în doze mari, care este foarte ieftină și bine tolerată, poate îmbunătăți tratamentul pentru aceste tipuri de cancer, care sunt printre cele mai mortale din SUA”, a declarat Joseph Cullen, MD, profesor de chirurgie și oncologie prin radiații la Universitatea din Iowa.
Vitamina C în doze mari ar putea ajuta bolnavii cu mai multe tipuri de cancer să facă față bolii. Foto: Shutterstock.
Într-un interviu pentru Fox News Digital, Dr. Cullen a explicat de ce vitamina C poate avea un impact revoluționar asupra tratamentelor pentru cancer: „Am descoperit că, la aceste doze mari, ascorbatul, adica vitamina C generează de fapt peroxid de hidrogen, iar peroxidul de hidrogen este cel care distruge celulele canceroase.”
Studiul axat pe cancerul pancreatic a oferit rezultate promițătoare, iar alți cercetători investighează efectele vitaminei C asupra cancerului pulmonar și cerebral. Studiul de fază 2 condus de Universitatea din Iowa Health Care Carver College of Medicine a fost publicat în jurnalul Redox Biology.
Cercetătorii speră să avanseze la studiile de fază 3, dar se confruntă cu dificultăți financiare, iar dr. Cullen le recomandă pacienților interesați de acest tratament să discute cu oncologii lor despre utilizarea vitaminei C intravenoase.
Beneficiile vitaminei C pentru sănătate
Potrivit NHS, vitamina C ajută la protejarea celulelor și la menținerea sănătății pielii, a vaselor de sânge, a oaselor și a cartilajului. De asemenea, sprijină vindecarea rănilor.
Pentru adulții cu vârste între 19 și 64 de ani, NHS recomandă 40 mg de vitamina C pe zi, care ar trebui să poată fi obținuți dintr-o dietă zilnică echilibrată.
Surse alimentare bogate în vitamina C
Dacă vrei să crești aportul de vitamina C din dietă, iată câteva alimente recomandate:
- Coacăze negre
- Cartofi
- Citrice, precum portocalele și sucul de portocale
- Căpșuni
- Varză de Bruxelles
- Broccoli
- Ardei
Acest studiu deschide noi perspective pentru tratamentele împotriva cancerului, oferind pacienților o șansă mai mare la viață.
Sursa: The Mirror