Nu bea asta când ești în avion, poate fi letal!

Pentru mulți călători, o băutură alcoolică la bordul avionului este o modalitate de a începe vacanța. Însă, oamenii de știință avertizează că acest obicei aparent inofensiv poate avea consecințe grave asupra sănătății inimii, chiar și pentru persoanele tinere și sănătoase.

Un risc subestimat

Un studiu a descoperit că combinația dintre consumul de alcool și presiunea scăzută din cabină la altitudinea de croazieră poate pune o presiune suplimentară asupra inimii pasagerilor care dorm. Acest fapt reduce nivelul de oxigen din sânge și crește ritmul cardiac, efecte care sunt amplificate în timpul somnului.

avion geam jpg

Evită să bei alcool în timpul călătoriei cu avionul, chiar dacă ești tânăr. Foto: Shutterstock

Conform cercetătorilor de la Institutul de Medicină Aerospațială din Germania, „consumul de alcool la bord este un risc pentru sănătate subestimat, care ar putea fi ușor evitat”. Ei sugerează că ar putea fi benefic să se ia în considerare modificarea reglementărilor pentru a restricționa accesul la băuturile alcoolice la bordul avioanelor.

În revista Thorax, cercetătorii explică faptul că un mediu hipobaric, cu presiune scăzută a aerului este cunoscut pentru a reduce nivelul de oxigen din sânge și pentru a crește ritmul cardiac. Aceștia au adăugat că pasagerii cu probleme cardiace au un risc crescut de agravare a simptomelor din cauza presiunii reduse din cabină la altitudinea de croazieră, efect amplificat în timpul somnului.

Alcoolul, deseori consumat la bord, are efecte similare, amplificând riscurile. Problemele de inimă și circulație reprezintă 7% dintre urgențele medicale în timpul zborurilor, iar stopurile cardiace cauzează 58% dintre toate devierile de avion.

Studiul și rezultatele sale

Cercetătorii au evaluat 48 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani. Participanții au petrecut două nopți într-un laborator de somn sau într-o cameră de altitudine, care recreează altitudinea de croazieră a unui avion. Înaintea uneia dintre nopți, participanții au consumat alcool.

Studiul a monitorizat îndeaproape ritmul cardiac și nivelurile de oxigen din sânge ale participanților. Rezultatele au arătat că combinarea consumului de alcool cu expunerea la o concentrație scăzută de oxigen la altitudini mari a redus calitatea somnului, a „provocat sistemul cardiovascular” și a prelungit durata nivelurilor scăzute de oxigen din sânge.

Autorii studiului au concluzionat că „aceste rezultate indică faptul că, chiar și la persoane tinere și sănătoase, combinația dintre consumul de alcool și somnul în condiții hipobarice pune o presiune considerabilă asupra sistemului cardiac și ar putea duce la agravarea simptomelor la pacienții cu boli cardiace sau pulmonare”.

Recomandările medicilor 

Ghidurile NHS recomandă consumul a nu mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână, aproximativ șase halbe sau pahare medii de vin. Consumul excesiv de alcool pe termen lung poate avea efecte grave asupra multor organe ale corpului, cauzând probleme precum:

·     Hipertensiune arterială

·     Accident vascular cerebral

·     Pancreatită

·     Boală hepatică

·     Cancer hepatic

·     Cancer oral

·     Cancer de cap și gât

·     Cancer de sân

·     Cancer de colon

·     Depresie

·     Demență

·     Probleme sexuale, cum ar fi impotența sau ejacularea prematură

·     Infertilitate

·     Deteriorarea creierului, care poate duce la probleme cu gândirea și memoria

Este esențial să fim conștienți de aceste riscuri și să limităm consumul de alcool la bord pentru a ne proteja sănătatea.