Migrena: terapii moderne disponibile ┼či ├«n Rom├ónia

1 2 jpg jpeg

Pe lângă tratamentele clasice, în ultimii ani au fost aprobate o serie de terapii inovatoare pentru tratarea migrenei.

Tehnic─â prin care se ac┼úioneaz─â electric sau chimic, neuromodularea ┼úinte┼čte sistemul nervos central sau periferic, pentru a-i influen┼úa activitatea. ├Än prezent, exist─â mai multe forme de neuromodulare, at├ót invazive, c├ót ┼či neinvazive, recomandate ├«n tulbur─âri de mi┼čcare, epilepsie, reabilitare medical─â ┼či psihiatrie. ├Än cazul migrenei, exist─â mai multe feluri de neuromodulare: prin stimularea nervului vag, a ganglionului sfenopalatin, a nervului trigemen sau prin stimulare magnetic─â transcranian─â.

Migrena poate fi prevenit─â ┼či tratat─â cu un dispozitiv ata┼čat pe frunte

Primul dispozitiv aprobat ┼či ├«n Rom├ónia at├ót pentru prevenirea migrenei, c├ót ┼či pentru tratamentul fazei acute este Cefaly Dual. Aparatul se recomand─â pacien┼úilor care sufer─â de migrene, nevralgie Arnold sau cefalee de tensiune. Acesta stimuleaz─â ramura supraorbital─â a nervului trigemen, cu rol ├«n modularea durerilor de cap, prin aplicarea pe frunte a unui plasture autoadeziv, de care dispozitivul se ata┼čeaz─â magnetic. ├Än timpul folosirii, persoana ├«┼či poate desf─â┼čura activit─â┼úile obi┼čnuite. Preventiv, instrumentul trebuie utilizat c├óte 20 de minute pe zi, iar ├«n faza acut─â se face un tratament de 1 or─â. S-a observat c─â, dup─â 3 luni ├«n care s-au f─âcut ┼čedin┼úe preventive de 20 de minute, num─ârul zilelor cu migren─â s-a redus. Pacientul care ├«ncepe tratamentul cu acest dispozitiv trebuie s─â ├«l respecte pe termen lung pentru a observa beneficiile. Efectele adverse sunt u┼čoare ┼či reversibile (la aproximativ 4% dintre pacien┼úi apar furnic─âturi, amor┼úeli sau irita┼úie local─â). Dispozitivul poate fi folosit ┼či de copiii cu v├órsta de peste 8 ani ┼či de femeile ├«ns─ârcinate ┼či poate fi accesat doar cu prescrip┼úie medical─â.

Nu poate fi folosit ├«n caz de traumatism cranio-cerebral sau facial care a avut loc ├«n ultimele 3 luni, ├«n caz de abraziune a pielii pe frunte, ├«n zona de aplicare a electrodului, dac─â persoana are alergie la acrilat, dac─â exist─â o hipersensiblitate cutanat─â, ├«n caz de nevralgie trigeminal─â sau herpes zoster oftalmic sau dac─â pacientul are un implant electronic ├«n zona extremit─â┼úii cefalice. ÔÇ×Este foarte important s─â select─âm corect pacien┼úii cu migren─â pentru neurostimulare. Unii dintre ei ar putea s─â beneficieze din plin de terapie, de exemplu femeile gravide sau care al─âpteaz─â ┼či care nu-┼či pot administra medicamente. Le facem tuturor testare ├«n cabinet, deoarece pacien┼úii cu migren─â pot s─â aib─â alodinie (durere resim┼úit─â sub ac┼úiunea unor stimuli nepericulo┼či) ┼či, ├«n cazul lor, orice stimul poate s─â provoace o durere excep┼úional─â. Deci dispozitivul este doar pentru pacien┼úii pe care ├«i investig─âm ├«nainte ┼či sunt de acord s─â-┼či asume tratamentul, adic─â s─â accepte s─â fie aderen┼úiÔÇť, spune dr. Bogdan Pan─â, medic specialist neurologie la Centrul medical Emerald din Bucure┼čti.

Cite┼čte mai multe despre migren─â:

Diferen┼úa dintre durerea de cap obi┼čnuit─â ┼či o migren─â

Cum s─â previi migrenele prin metode simple ┼či naturale