Vitamine ┼či minerale care, ├«n exces, ├«┼úi afecteaz─â inima

1 2 jpg jpeg

Fierul

Un element nutritiv cu rol important ├«n organism, fierul formeaz─â hemoglobina care transport─â oxigenul de la pl─âm├óni ├«n corp. O diet─â variat─â din care nu lipsesc carnea ro┼čie, semin┼úele de dovleac, stafidele, tonul, portocalele, prunele asigur─â fierul necesar organismului.

Dac─â iei ┼či suplimente alimentare cu fier, f─âr─â s─â ceri sfatul unui medic, ri┼čti s─â suferi de boli de ficat, inim─â sau pancreas. De asemenea, pot ap─ârea inflama┼úii.

Calciul

O cantitate prea mare de calciu, mai ales la femeile gravide, lăuze sau care alăptează, este posibil să facă mai multă rău. Calciul care nu ajunge la oase, se depune pe vasele de sânge.

De aici p├ón─â la apari┼úia unor afec┼úiuni cardiovasculare este doar un pas. Un alt pericol ar fi s─â se acumuleze ├«n zona rinichilor, ajung├ónd treptat la formarea de pietre, a┼ča-numi┼úii calculi renali.

Vitamina E

Este un tip de vitamin─â care asigur─â buna func┼úionare a organismului. Vitamina E Are efect antioxidant, p─âstreaz─â s─ân─âtatea p─ârului, a unghiilor ┼či a pielii. Din p─âcate, ├«ns─â, un surplus de vitamina E poate s─â creasc─â riscul de cancer ┼či de boli cardiovasculare at├ót la femei, c├ót ┼či la b─ârba┼úi.

Ce e de f─âcut? ├Än locul unor suplimente alimentare care o con┼úin, alege s─â m─ân├ónci diversificat, aleg├ónd adesea ┼či alimente care con┼úin vitamina E: semin┼úe de floarea-soarelui, alune, migdale, spanac, ro┼čii, kiwi, ulei de m─âsline.

Potasiul

Prea mult potasiu ├«n s├ónge poate afecta buna func┼úionare a inimii. Afec┼úiunea poat─â denumirea de hiperpotasemie. Cre┼čterea nivelului de potasiu poate fi cauzat─â ┼či de afec┼úiuni ale rinichilor, precum insuficien┼úa renal─â, sau de diabet.

Nu doar un plus de suplimente alimentare care con┼úin potasiu ├«┼úi fac r─âu, din cauz─â c─â rinichii ├«nt├ómpin─â dificult─â┼úi ├«n a-l elimina, ci ┼či unele medicamente, precum antibioticele, cele pentru reducerea tensiunii arteriale, anticoagulantele, unele antiinflamatoare.