VIDEO: De ce este important─â vitamina D

1 2 jpg jpeg

Spre deosebire de vitaminele din complexul B, organismul ob┼úine cantit─â┼úi mari de vitamina D, ├«n timp, prin expunerea la soare ┼či mai pu┼úin prin alimenta┼úie. Cele mai importante forme sunt ergocalciferolul (Vitamina D2) si colecarciferolul (Vitamina D3). Reduce riscul de osteoporoz─â

Instalarea menopauzei cre┼čte riscul de apari┼úie a osteoporozei, boal─â ├«n care oasele se sub┼úiaz─â ┼či care duce, implicit, la fracturi. De aceea, este bine s─â lua┼úi suplimente pe baz─â de calciu ┼či vitamina D din timp, la recomandarea medicului, ┼či s─â v─â expune┼úi la soare, cu modera┼úie ├«n sezonul cald, dac─â nu suferi┼úi de alte afec┼úiuni care contraindic─â acest lucru.

Ne ap─âr─â de diabet

Un studiu efectuat în anul 2012 la Institutul Naţional de Sănătate din SUA arată că persoanele prediabetice (care prezentau un nivel mare al glicemiei), cu un nivel crescut de vitamina D în sânge, aveau un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Suplimentele pe bază de vitamina D îmbunătăţesc modul de funcţionare a beta-celulelor din pancreas, care produc insulină, hormonul responsabil cu reglarea nivelului de zahăr din sânge.

U┼čureaz─â simptomele astmulului

Nivelul optim de vitamina D ajut─â organismul s─â fac─â fa┼ú─â mai u┼čor simptomelor astmului, mai ales ├«n cazul copiilor. Speciali┼čtii sus┼úin c─â persoanele care sufer─â de aceast─â afec┼úiune au mai pu┼úine crize de astm, iar severitatea lor este mai mic─â, fiindc─â vitamina D ajut─â la calmarea inflama┼úiilor de la nivelul c─âilor respiratorii, specific acestei boli.

Poate preveni apariţia cancerului

├Än urma unui studiu amplu, oamenii de ┼čtiin┼ú─â americani au ajuns la concluzia c─â sinteza vitaminei D ├«n organism prin expunerea la lumina soarelui inhib─â dezvoltarea tumorilor canceroase. Cercetarea arat─â c─â femeile cu niveluri sc─âzute de vitamina D au un risc crescut de adenomatoz─â colorectal─â, o leziune la nivelul colonului ce preced─â cu cel pu┼úin 10 ani apari┼úia cancerului.

Ţine la distanţă bolile inflamatorii intestinale

Studii efectuate ├«n Europa, India ┼či Statele Unite arat─â c─â exist─â o leg─âtur─â ├«ntre deficitul de vitamina D ┼či riscul mare de apari┼úie a afec┼úiunilor inflamatorii intestinale, precum boala Crohn. Acest lucru este posibil, fiindc─â organismul, ├«n lipsa acestei vitamine, nu mai are capacitatea de a preveni apari┼úia inflama┼úiei de la nivelul intestinelor.

- stare de somnolenţă;

- sete excesiv─â;

- oboseal─â;

- scădere în greutate;

- dureri oculare;

- dureri musculare ┼či osoase;

- nivel scăzut de calciu în sânge;

- hipertensiune;

- boli de inim─â;

- diabet.

- Prematuri: 600 UI

- Bebelu┼či sub 6 luni: 400 UI

- Copii cu vârste între 6-12 luni: 400-600 UI

- Copii de la 1 la 3 ani: 400-600 UI

- Copii de la 4 la 12 ani: 400 UI

- Adolescenţi: 400 UI

- Adulţi : 400 UI

- Gravide: 600 UI

- Femei care al─âpteaz─â: 800 UI

- Vârstnici: 480 UI

Un nivel optim de vitamina D scade riscul de a suferi de hipertensiune arterial─â. Acest efect benefic este dat de capacitatea vitaminei de a reduce produc┼úia de renin─â, un hormon implicat ├«n cre┼čterea tensiunii.

Dr. Andreea Tripac

Medic specialist medicin─â intern─â

Re┼úeaua privat─â de s─ân─âtate Regina Maria, Bucure┼čti

Sursele de vitamina D sunt: razele solare (este ├«ndeajuns o expunere de 15 minute/zi a tegumentelor descoperite) ┼či alimente precum pe┼čtele gras, uleiul de peste, ou─âle). Aportul de vitamina D recomandat pentru copiii de la 1-18 ani, femei ├«ns─ârcinate ┼či adul┼úi s─ân─âto┼či p├ón─â ├«n 70 ani este de 600 UI, iar pentru v├órstnicii peste 70 ani de 800 UI.

Administrarea se face, de regul─â, ├«n perioadele pu┼úin ├«nsorite, adic─â septembrie-aprilie, iar tratamentul de prim─â inten┼úie este cu produ┼či ce con┼úin vitamina D3 (nu D2), ├«n combina┼úie cu suplimente de calciu, dac─â aportul alimentar este deficitar ├«n aceast─â privin┼ú─â.