Combinaţii de medicamente: ce este bine să eviţi

1 2 jpg jpeg

Statinele cu antibiotice

Dac─â faci tratament cu antibiotice, nu le combina cu statine. Potrivit unei cercet─âri de la Centrul de Medicin─â London din Ontario, Canada, pacien┼úii de peste 65 de ani care f─âceau tratament cu statine au fost de dou─â ori mai predispu┼či spitaliz─ârii din cauza rabdomiolizei (distrugerea ┼úesutului mu┼čchilor stria┼úi, ├«n urma c─âreia se secret─â ├«n s├ónge mioglobin─â, pigment muscular toxic). Acest efect secundar a ap─ârut la persoanele care luau statine ├«n combina┼úie cu claritromicin─â sau eritromicin─â.

Unele antibiotice, precum ampicilina, amoxicilina, doxicilina, tetracicilina, azitromicina, rifabutina, reduc ┼či eficien┼úa pilulelor contraceptive.

Tetraciclina nu se combin─â cu retinoizii, pentru c─â poate s─â apar─â hipertensiunea intracranian─â.

Anticoagulantele cu ibuprofen

Dac─â iei anticoagulante orale nu trebuie s─â le combini cu aspirin─â ┼či ┼či cu ibuprofen, deoarece cre┼čte riscul de hemoragie intern─â.

Aspirina nu se combin─â cu antiacide, diuretice, antidiabetice.

┼×i persoanele care iau antiinflamatoare trebuie s─â evite aspirina, pentru c─â favorizeaz─â arusrile gastrice ┼či ulcerul. anticoagulantele nu se iau ├«mpreun─â cu antidepresivele si anxioliticele. Antiacidele care con┼úin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorb┼úia tetraciclinei.

Antidepresivele cu decongestionante

Ibuprofenul poate reduce eficien┼úa tratamentului hipertensiv, ├«n timp ce streptomicina ┼či gentamicina nu se asociaz─â cu cefalosporinele, deoarece cresc riscul unor complica┼úii renale.

Antidepresivele nu se iau cu medicamentele pentru tuse sau decongestionantele ┼či nici cu antiinflamatoarele nesteroidiene. Un alt sfat de care s─â ┼úii cont: antibioticele nu se iau niciodat─â ├«n combina┼úie cu b─âuturi alcolice.

Anticoncepţionalele cu antibiotice

Dac─â lua┼úi antidepresive, ave┼úi grij─â la medicamentele pentru tuse sau decongestionantele, nu este recomandat deloc s─â fie combinate. Anticoncep┼úionalele ├«┼či por pierde din efect dac─â sunt combinate cu anumite antibiotice, tetraciclina ┼či penicilina. La fel se ├«nt├ómpl─â ┼či cu tratamentul antifungic atunci c├ónd este combinat cu anticoncep┼úionale.

Tensiunea arterial─â poate sc─âdea foarte brusc dac─â se combin─â antihipertensivele cu anumite antibiotice, precum claritromicina sau eritromicina.

O combina┼úie care poate fi mortal─â este a medicamentelor pentru durere, cele ├«mpotriva febrei sau cele antispasmice cu o clas─â de antibiotice, sulfonamidele antibacteriene. Combina┼úia poate duce la sc─âderea peste limit─â a num─ârului globulelor albe din s├ónge ┼či sc─âderea sau dispari┼úia din s├ónge a celulelor cu mai multe nuclee. Toate acestea prezint─â un risc crescut de deces.

Se pot dezvolta ├«n timp grave tulbur─âri musculare dac─â se combin─â statinele cu unele tipuri de antibiotice. Statinele se prescriu pentru reducerea nivelului de colesterol din s├ónge, iar ├«n combina┼úie cu claritromicina pot duce la distrugerea ┼úesutului mu┼čchilor stria┼úi.

Aspirina cu paracetamolul sau medicamentele pentru diabet

Simpla aspirin─â nu ar trebui combinat─â cu paracetamolul, ibuprofenul sau medicamentele din tratamentul diabeticilor. Combina┼úia aspirin─â-paracetamol anuleaz─â efectul medicamentelor asupra organismului. Nu se amestec─â cu ibuprofenul din cauza complica┼úiilor ce pot ap─ârea dup─â la nivelul stomacului. Iar medicamente antiinflamatorii, gen ibuprofen, meloxicam, scad efectele medicamentelor pentru hipertensiune. Aspirina m─âre┼čte efectul hipoglicemiant al medicamentelor pentru diabetici, de aceea nu este indicat s─â se combine.

Ave┼úi grij─â atunci c├ónd folosi┼úi plasturi sau gum─â cu nicotin─â. Nu este indicat ca acestea s─â se combine cu medicamentele pentru tratarea depresiei sau astmului bron┼čic. Antihistaminicele, de tipul Claritine, nu se administreaz─â cu somnifere sau alte sedative. Iar medicamentele contra gre┼úurilor nu se combin─â cu tranchilizante sau sedative.

Coldrex, medicament cunoscut ├«n cazul r─âcelilor, nu ar fi bine s─â fie combinat cu paracetamol, el deja con┼úine paracetamol. Evita┼úi combina┼úia coldrex cu alte medicamente contra r─âcelilor, antidepresive folosite ├«n tratarea afec┼úiunilor cardiace ┼či hipertensiunii arteriale. Nu este indicat s─â combina┼úi coldrex cu domperidon─â sau metroclopramid─â.