Ce trebuie s─â ┼čtii despre vaccinarea antigripal─â

1 2 jpg jpeg

Pe l├óng─â simptome nepl─âcute cum ar fi durerile de cap, cele musculare ┼či de g├ót, febra, tusea ┼či oboseala accentuat─â, virusurile gripale pot da ┼či complica┼úii, cea mai frecvent─â fiind penumonia. Sinuzita, bron┼čita ┼či otita medie sunt alte complica┼úii care pot s─â apar─â ├«n urma unui episod de grip─â.

Se administreaz─â anual

Vaccinarea antigripal─â ofer─â o protec┼úie de minimum 6 luni, ├«ns─â tulpina virusului se reproduce ├«n fiecare an. Din acest motiv, vaccinul trebuie repetat anual, ├«ntruc├ót tulpina care declan┼čeaz─â gripa ├«ntr-un sezon va fi diferit─â de cea din anul precedent.

Vaccinul are ├«n compozi┼úie tulpini virale inactive, care, odat─â ajuns ├«n organism, determin─â sistemul imunitar s─â produc─â anticorpi, cu rol de protec┼úie ├«mpotriva unei eventuale infec┼úii. ├Äntruc├ót tulpina virusului sufer─â modific─âri, c├ónd o persoan─â intr─â ├«n contact cu o tulpin─â nou─â, se poate ├«mboln─âvi de grip─â, chiar dac─â a fost vaccinat─â. Este recomandat ca imunizarea s─â se efectueze imediat dup─â ce vaccinul este disponibil ├«n farmacii sau la medicii de familie, deoarece ├«┼či face efectul ├«n 2 s─âpt─âm├óni de la administrare. Vaccinul antigripal nu ofer─â protec┼úie ├«mpotriva r─âcelilor sezoniere.

Efectele adverse sunt izolate

Deoarece tulpina virusului este inactiv─â, ea nu poate declan┼ča gripa dup─â vaccinare, ├«ns─â unele persoane pot avea anumite reac┼úii adverse de scurt─â durat─â ├«n locul inject─ârii, cum ar fi durere, eritem sau prurit. Mai rar se declan┼čeaz─â febra, cefaleea, frisoanele sau v─ârs─âturile, ├«ns─â simptomele dureaz─â 1-2 zile. Vaccinul antigripal nu se administreaz─â persoanelor care sufer─â de r─âceal─â sau de alte infec┼úii respiratorii ┼či celor care sunt alergice la substan┼úele componente ale vaccinului, ├«n special la ou─â. Recomandat─â ┼či gravidelor

De┼či imunizarea este recomandat─â tuturor, sugarii, v├órstnicii (peste 65 de ani), gravidele ┼či persoanele care sufer─â de afec┼úiuni cronice, cum ar fi astm sau boli de inim─â, sunt cele mai predispuse la complica┼úiile gripei. Vaccinul antigripal este recomandat ┼či femeilor ├«ns─ârcinate, deoarece ele sunt mai sensibile ┼či pot s─â se molipseasc─â mai u┼čor. ├Än acela┼či timp, dac─â sunt vaccinate, vor fi imuniza┼úi ┼či copiii nen─âscu┼úi pentru o perioad─â de cel pu┼úin 6 luni.

Bine de ┼čtiut

Vaccinurile se p─âstreaz─â la frigider, ferite de lumin─â ┼či nu se mai administreaz─â dup─â data de expirare de pe ambalaj.

Sfatul specialistului

Dr. Monica Doruc, medic specialist medicin─â de familie, Spitalul Sanador, B─âneasa

Pentru c─â exper┼úii nu pot estima niciodat─â cu precizie c├ónd va fi exact sezonul gripei, indicat ar fi ca vaccinul antigripal s─â se administreze ├«ncep├ónd cu lunile august-septembrie, pentru a oferi protec┼úie ├«mpotriva ├«ntregului sezon, chiar dac─â acesta poate persista p├ón─â ├«n luna martie. Vaccinul antigripal se administreaz─â de c─âtre medic, intramuscular sau subcutanat ┼či poate fi f─âcut concomitent cu alte vaccinuri, dar ├«n locuri diferite. La pacien┼úii cu imunodeficien┼úe ┼či la copiii sub 6 ani la prima vaccinare, se recomand─â vaccinarea de 2 ori la interval de 4 s─âpt─âm├óni.