Ce trebuie să ştii despre antibiotice

1 2 jpg jpeg

Interacţionează cu alte medicamente Antibioticele, în special tetraciclina şi penicilina, reduc sau chiar anulează efectul pilulelor contraceptive, fiindcă nu mai permit absorbţia lor în sânge. Aşadar, înainte de a ţi se prescrie antibiotice, spune-i medicului specialist ce alte medicamente mai iei, pentru a preveni posibilele efecte neplăcute.

De asemenea, evită să iei antibiotice (de exemplu, doxiciclină) împreună cu medicamente contra arsurilor la stomac pe bază de carbonat de calciu, pentru că le scade efectul benefic.

Multe dintre antibiotice pot avea efecte secundare, printre care se numără diareea sau candidoza (infecţie cu ciuperci Candida, care apare fie la nivel genital, fie la nivel bucal). De aceea, este de preferat să iei odată cu antibioticele şi probiotice, sub formă de comprimate sau pulbere ce se dizolvă într-un pahar cu apă.

Bacteriile „prietenoase“ din compoziţia probioticelor combat distrugerea florei intestinale, reglează tranzitul şi întăresc sistemul imunitar. Pe de altă parte, dacă eşti predispusă la infecţii cu Candida sau ai mai avut astfel de probleme, cere-i medicului tău un medicament antimicotic, care previne dezvoltarea acestei ciuperci.

Când iei antibiotice, limitează consumul de lactate, pentru că aceste alimente scad efectul pastilelor. Iaurtul, laptele dulce sau bătut nu trebuie luate concomitent cu tetraciclinele, însă se pot consuma cu două ore înainte sau după ce ai luat medicamentele.

Află mai multe pe clickpentrufemei.ro