Ce trebuie s─â ┼čtii dac─â iei medicamente contra durerilor de cap

1 2 jpg jpeg

Cu sau f─âr─â cofein─â?

Dac─â ai o durere de cap insuportabil─â, este posibil s─â iei un medicament care con┼úine cafein─â. Produc─âtorii includ acest ingredient deoarece ajut─â la tratarea durerii ├«ntr-un timp mai scurt. Totu┼či, cafeina, ca stimulator al sistemului nervos central, are o serie de efecte secundare, ca iritabilitatea sau anxietatea. De aceea, este indicat s─â optezi pentru acele analgezice care nu au cafein─â.

Evit─â excesul de paracetamol

Verifică prospectul înainte de cumpărarea unui medicament cu acetaminofen (paracetamol), pentru că unele pot conţine cafeină. Acest tip de analgezic nu creează dependenţă, dar dă reacţii adverse în cazul în care iei o supradoză. Printre simptomele excesului de acetaminofen se numără greaţa, diarea, balonarea, disconfortul stomacal, transpiraţia abundentă.

Ibuprofenul nu se ia pe termen lung

Pentru reducerea durerilor ┼či inflama┼úiilor, apelezi adesea la medicamentele cu ibuprofen. Acestea combat ┼či durerea de cap, dar trebuie s─â re┼úii c─â, dac─â le iei pe o perioad─â mai mare de timp, peste 3 zile consecutiv, ├«┼úi cresc riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Acelea┼či efecte le poate avea ┼či supradozarea, dup─â cum avertizeaz─â Agen┼úia European─â a Medicamentului: ÔÇ×Dozele mari de ibuprofen (care dep─â┼česc 2.400 mg pe zi) trebuie evitate de pacien┼úii care sufer─â de tulbur─âri cardiace sau circulatorii grave, precum insuficien┼úa cardiac─â, bolile cardiovasculare sau de cei care au avut crize cardiace sau un accident vascular cerebralÔÇŁ. Reac┼úiile adverse pe care le are ibuprofenul ├«n caz de tratament prelungit sau supradozaj sunt: ame┼úeli, somnolen┼ú─â, tulbur─âri de vedere, depresie, anemie.

Nu oricui îi face bine aspirina

Din categoria medicamentelor antiinflamatoare face parte ┼či aspirina. Po┼úi lua un comprimat dac─â ai o durere de cap, pentru c─â are propriet─â┼úi analgezice, dar nu pe stomacul gol ┼či nu dac─â suferi de gastrit─â sau ulcer, situa┼úii ├«n care poate provoca dureri de stomac ┼či chiar hemoragie digestiv─â. O alt─â categorie cu contraindica┼úie la administrarea de aspirin─â este cea a copiilor ┼či adolescen┼úilor cu v├órsta sub 18 ani, la care poate declan┼ča sindromul Reye care afecteaz─â creierul ┼či ficatul, manifestat prin v─ârs─âturi ┼či ame┼úeli. Aspirina cre┼čte ┼či riscul apari┼úiei crizelor de astm sau alergice, de aceea nu este recomandat─â celor care sufer─â de astm bron┼čic sau alergii. De asemenea, cel mai bine ar fi s─â alegi aspirina tamponat─â, care con┼úine nu doar acid acetilsalicilic, ci ┼či s─âruri de calciu ┼či previne efecte secundare ca durerile abdominale, grea┼úa, v─ârs─âturile, arsurile de stomac.

Ce să nu mănânci

├Än perioada ├«n care iei analgezice, evit─â s─â consumi suc de grepfrut sau fructul ca atare. Este un aliment care influen┼úeaz─â efectele multor medicamente, nu doar pe cele care combat durerea, ci ┼či a antibioticelor, a antidepresivelor, a statinelor sau a celor prescrise cardiacilor, astmaticilor, alergicilor, hipertensivilor. Fructul con┼úine o substan┼ú─â numit─â naringenin─â, care ├«ncetine┼čte procesele metabolice de detoxificare de la nivelul ficatului ┼či intestinelor, ceea ce afecteaz─â descompunerea ┼či eliminarea medicamentelor. ├Än unele situa┼úii asocierea pastilei cu grepfrutul este posibil s─â aib─â ┼či reac┼úii precum durerile musculare, aritmiile (b─ât─âi neregulate ale inimii), tulbur─ârile digestive ┼či renale.

Renunţă să iei ibuprofen contra durerilor sau consultă medicul înainte de administrare dacă:

- ţi s-a prescris un tratament cu anticoagulante;

- suferi de o boal─â cronic─â hepatic─â, cardiovascular─â sau renal─â;

- e┼čti ├«ns─ârcinat─â sau al─âptezi.