Interacţiunea medicamentelor cu grepfrutul

1 grepfrut jpg jpeg

Fie că este vorba despre medicamente cu prescripţie medicală sau cele eliberate fără reţetă, acestea trebuie luate potrivit recomandărilor făcute de către medic sau conform instrucţiunilor din prospect. Doar aşa ne putem asigura că sunt sigure şi eficiente. Este important să ştim, spre exemplu, că pot exista interacţiuni între anumite medicamente şi grepfrutul.

Puţini dintre noi ştim că medicamentele pot interacţiona chiar şi cu unele alimente atunci când sunt consumate concomitent, cum este cazul grepfrutului. Astfel, efectul nu va mai fi cel dorit sau chiar pot apărea unele probleme. De aceea, este important să înţelegem pericolul care poate apărea în cazul unei interacţiuni dintre medicamente şi alimente şi ce trebuie să facem pentru a reduce acest risc.  

Efectele interacţiunilor

Atunci când sunt consumate simultan, interacţiunile dintre medicamente şi unele alimente pot încetini efectul produselor administrate, îl pot anula sau pot provoca reacţii adverse. Dacă administraţi un medicament în timpul mesei, există riscul ca organismul să nu absoarbă substanţa respectivă sau efectul să fie unul întârziat. Acesta este motivul pentru care, în cazul unor medicamente, este precizat în prospect că trebuie luate pe stomacul gol, cu câteva ore înainte de masă sau după ce am mâncat. Unele produse nu pot fi combinate cu anumite tipuri de alimente. Deoarece acestea pot provoca o reacţie care modifică efectul medicamentului sau poate spori efectele secundare. Un exemplu în acest sens este consumul de suc de grapefruit pe durata tratamentului cu diferite medicamente. Este important să cunoaştem ce risc pot avea anumite interacţiuni dintre medicamente şi grapefruit, pentru a evita posibile efecte negative. Substanţele chimice din grapefruit interferează cu o enzimă din intestin numită CYP3A4, care afectează modul în care organismul descompune şi absoarbe anumite medicamente. Dacă această enzimă este inactivată, unele medicamente vor rămâne în corp timp îndelungat, ceea ce poate duce la efecte secundare severe.

2 627x0 jpg jpeg

Cum influenţează grapefruit-ul eficacitatea diferitelor medicamente

În cazul anumitor medicamente, consumul de grapefruit pe perioada tratamentului medicamentos poate influenţa eficacitatea acestuia sau efectele asupra organismului.

Medicamente împotriva colesterolului. Statinele sunt medicamente cu rol în a reduce valorile colesterolului. Consumul de suc de grapefruit sau de grapefruit proaspăt poate creşte cantitatea de statine din sânge. Acest lucru poate provoca efecte secundare mai intense ale acestor medicamente: dureri musculare şi afectarea rinichilor. Rezultatele unui studiu au arătat că un pahar de suc de grapefruit a dus la creşterea nivelului de statine din sânge cu 260%.

Medicamente calciu-blocante pentru hipertensiune arterială. Ele acţionează blocând influxul de calciu în vasele de sânge şi normalizează valorile tensiunii arteriale. Un element natural care se găseşte în grapefruit modifică repartizarea blocantelor canalelor de calciu. Aceasta poate duce la un nivel crescut al concentraţiei medicamentului în sânge, împreună cu un risc ridicat de reacţii adverse serioase. Printre acestea se numără cum retenţia de apă la nivelul ţesuturilor, durere de cap, ritm rapid al bătăilor inimii.

Antiaritmicele. Grapefruit-ul poate influenţa efectele a câteva medicamente care tratează tulburările de ritm cardiac. Studiile arată că pacienţii care au luat pastilele cu un pahar de suc de grapefruit au înregistrat o creştere de până la 84% a concentraţiei medicamentelor[1], fapt ce poate duce la modificări periculoase ale ritmului cardiac.

Anticoncepţionale. În acest caz, sucul de grapefruit opreşte absorbţia hormonilor estrogeni în organism. Deşi un nivel ridicat de estrogen nu ar trebui să facă mai puţin eficientă pilula, ar putea creşte riscul de reacţii adverse, precum apariţia cheagurilor de sânge.

Antibioticele. Efectele grave pot apărea în special atunci când antibioticele sunt luate cu suc de grapefruit, în loc de apă. Acesta inhibă enzima care ajută la descompunerea medicamentului, astfel că antibioticele rămân în organism şi până la 72 de ore.

Alte medicamente. Imunosupresivele, antidepresivele, medicamentele analgezice, medicamentele antialergice pot, de asemenea, interacţiona cu sucul de grapefruit sau fructul consumat proaspăt. Acestea sunt doar câteva exemple de interacţiuni pe care trebuie să le luăm în calcul. Fiecare persoană poate fi afectată diferit de aceste interacţiuni. Riscurile depind şi de vârstă, doza de medicament pe care o luaţi, dieta zilnică, funcţia hepatică şi alte afecţiuni de care suferiţi.

Ce trebuie să faceţi pentru a reduce riscul interacţiunilor?

  • Discutaţi întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau cereţi sfatul farmacistului, înainte de a lua un medicament. Specialistul vă poate spune despre posibile interacţiuni dintre medicamente şi alimente. Citiţi informaţiile din prospect sau de pe eticheta fiecărui produs. Dacă ceva nu vă este clar referitor la modul de administrare, întrebaţi medicul sau farmacistul.
  • Citiţi toate indicaţiile şi avertismentele de interacţiune, inclusiv în cazul medicamentelor care se eliberează fără reţetă sau a altor produse fără prescripţie medicală, cum este cazul dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală sau al suplimentelor alimentare.
  • Este indicat să luaţi medicamentele cu un pahar cu apă.
  • Nu amestecaţi medicamentele în alimente, acest lucru poate schimba modul în care acţionează substanţa activă din medicament.
  • Dacă vă confruntaţi cu simptome care ar putea fi cauza unor efecte adverse, luaţi legătura cu medicul dumneavoastră pentru mai multe recomandări.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2014943/