Hemoroizii se agraveaza in vacanta. Explicatiile si recomandarile medicilor

1 2 jpg jpeg

Drumurile lungi spre destina┼úii ├«ndep─ârtate, cu ore ├«ntregi pe scaune incomode de ma┼čin─â, tren, avion, ÔÇ×constipa┼úia c─âl─âtoruluiÔÇŁ, de care sufer─â circa 80% din popula┼úie atunci c├ónd schimb─â mediul, consumul de alcool seara, la terase, ┼či de m├óncare f─âr─â limite ├«n stil all-inclusive - ace┼čtia sunt doar c├ó┼úiva din factorii care agraveaz─â boala hemoroidal─â ├«n perioada vacan┼úelor.

Dr. Dan Andronesi, medic primar chirurg, explic─â, pe larg, care sunt cele mai mari gre┼čeli pe care le fac pacien┼úii ├«n concediile de var─â, de ce se complic─â hemoroizii ┼či care sunt recomand─ârile de care trebuie s─â ┼úinem cont.

ÔÇ×Persoanele care sufer─â de hemoroizi trebuie, ├«n primul r├ónd, s─â aib─â grij─â la drum. Orele lungi petrecute pe scaunul mijlocului de transport cu care c─âl─âtoresc reprezint─â un factor agravant. C├ónd st─âm mult ├«n fund, s├óngele b─âlte┼čte ├«n zonele joase, ceea ce afecteaz─â boala hemoroidal─â. Asociat cu obezitatea, se face o compresie la nivelul unor vasele importante, ceea ce duce la o staz─â ├«n zona pelvin─â. Recomand pauzele din or─â ├«n or─â, ├«n care s─â ne ridic─âm, s─â facem c├ó┼úiva pa┼či, s─â ne punem s├óngele ├«n mi┼čcare. E foarte important pentru c─â ne modific─â statica ┼či circula┼úia venoas─âÔÇŁ, explic─â expertul.

Odat─â ajun┼či la destina┼úie, mare aten┼úie la alimenta┼úie! ÔÇ×Constipa┼úia c─âl─âtoruluiÔÇŁ este o problem─â de care sufer─â mai bine de 80% din popula┼úia adult─â. Apare din cauza schimb─ârii mediului, a rutinei de acas─â, a b─âii, din cauza meselor copioase, bogate ├«n proteine ┼či gr─âsimi. ├Än vacan┼ú─â, pu┼úini mai sunt cei care m─ân├ónc─â cereale integrale cu iaurt la micul dejun sau o salat─â u┼čoar─â seara, la cin─â. Iar am├ónarea nevoii de a merge la toalet─â, din cauza programului imprevizibil, cu excursii sau ie┼čiri cu grupul de prieteni, favorizeaz─â de asemenea constipa┼úia.

ÔÇ×Scaunele tari zg├órie mucoasa ┼či venele hemoroidale, apar complica┼úii, cum ar fi dureri, fisuri anale, tromboze, s├ónger─âri, chiar prolaps rectal. Apoi, efortul de eliminare pune presiune suplimentar─â pe venele hemoroidale, care se dilat─â ┼či se inflameaz─â. Constipa┼úia duce la complica┼úii ┼či la avansarea hemoroizilor. Pentru a o preveni, recomand consumul de fibre. Ele stimuleaz─â peristatica ┼či ne ajut─â s─â avem un tranzit intestinal normal, un scaun normal. Fibrele se g─âsesc ├«n fructe ┼či legume proaspete, ├«n cereale integrale, ├«n semin┼úe de in, t─âr├ó┼úe de psyllium etc.ÔÇŁ, spune Dr. Andronesi.

Tot pentru a preveni constipa┼úia e vital─â hidratarea cu ap─â plat─â, ceaiuri din plante, supe ┼či sucuri proaspete de fructe. ├Än vacan┼úele de var─â, ├«n c─âl─âtoriile noastre sub soarele arz─âtor, transpir─âm, iar riscul de deshidratare e infinit mai mare dec├ót ├«n zilele obi┼čnuite de la birou. ÔÇ×Hidratarea e foarte important─â. Dac─â nu bem suficient, o s─â avem o urin─â concentrat─â ┼či un scaun tare, pentru c─â organismul ├«ncearc─â s─â recupereze apa de pe unde este, inclusiv din colonÔÇŁ, atrage aten┼úia medicul. Hidratare nu ├«nseamn─â ┼či cafeaua de diminea┼ú─â sau paharele de bere ciocnite seara la teras─â. Sunt tot lichide, ├«ns─â acestea deshidrateaz─â. Mai mult dec├ót at├ót, alcoolul, consumat cu mai mult─â relaxare ├«n concediu, vine cu alte efecte negative asupra hemoroizilor. ÔÇ×Alcoolul agraveaz─â ┼či el hemoroizii, ┼čtiut fiind faptul c─â produce vasodilata┼úie at├ót pe vasele de s├ónge, c├ót ┼či pe venele hemoroidale. Pacien┼úii observ─â ┼či relateaz─â c─â dup─â perioade ├«n care consum─â mai mult alcool, apar modific─âri ┼či complica┼úii la nivelul anusuluiÔÇŁ.

Nu ├«n ultimul r├ónd, cu to┼úii trebuie s─â fim foarte aten┼úi de unde ne cump─âr─âm m├óncare, de unde bem ap─â ┼či cum purt─âm cu noi, ├«n c─âldur─â, sandvi┼čurile de drum. Vara, riscul alter─ârii alimentelor e mult mai mare, iar de aici p├ón─â la o toxiinfec┼úie alimentar─â e doar un pas. ├Än afar─â de faptul c─â ne stric─â toat─â frumuse┼úea vacan┼úei, o astfel de problem─â digestiv─â se las─â cu scaune diareice, care ┼či ele agraveaz─â hemoroizii. ÔÇ×├Än diaree, scaunul este mai acid ┼či irit─â mucoasa colonului ┼či a anusului, modific─â vasculariza┼úia ┼či apar complica┼úii, decompens─âri ale hemoroizilorÔÇŁ, mai spune chirurgul Dan Andronesi.