Gingivita: ce este, de ce apare ┼či cum o po┼úi preveni

1 shutterstock 616331219 jpg jpeg

Z├ómbe┼čti mereu ┼či cu to┼úi din┼úii? Probabil c─â e┼čti o persoan─â optimist─â, plin─â de via┼ú─â ┼či care ├«i molipse┼čte pe cei din jur cu aceast─â stare de bine ┼či, de ce nu, de s─ân─âtate! Pentru c─â da, frumuse┼úea ┼či s─ân─âtatea merg m├ón─â ├«n m├ón─â, fapt pentru care un z├ómbet s─ân─âtos implic─â din┼úi s─ân─âto┼či, dar ┼či gingii s─ân─âtoase.

├Än popor se spune c─â gura este oglinda s─ân─ât─â┼úii noastre. ├Än acest caz, gingiile joac─â un rol foarte important. ÔÇ×Dac─â gingiile au culoarea roz ┼či sunt ferme, atunci ├«nseamn─â c─â acestea sunt s─ân─âtoase ┼či ├«┼či ├«ndeplinesc func┼úia de sus┼úinere eficient─â a din┼úilor. Dac─â, ├«n schimb, culoarea roz se transform─â u┼čor ├«n ro┼čie, exist─â posibilitatea unei afec┼úiuni la nivelul gingiilor.ÔÇŁ, afl─âm de la dr. Lorelei Nassar.

Gingivita (inflamaţia gingiilor), una dintre cele mai răspândite boli

Studiile din domeniul stomatologiei arat─â ca 8 din 10 persoane cu v├órsta de peste 35 ani prezint─â o form─â de afec┼úiune a gingiilor. De altfel, gingivita ocup─â locul 6 printre cele mai r─âsp├óndite boli, ┼či poate duce la pierderea din┼úilor ┼či afectarea ├«ntregului organism. Nu putem vorbi despre dureri sau vreun disconfort intern, ├«ns─â cel mai ├«nt├ólnit simptom este s├óngerarea gingiilor. Acesta este primul semnal de alarm─â!

Care sunt principalele cauze ale gingivitei?

Una din principalele cauze este igiena oral─â precar─â. Aceasta favorizeaz─â acumularea de plac─â dentar─â ├«n exces ┼či duce la inflamarea gingiilor. Astfel c─â, una din cele mai importante cauze ale apari┼úiei gingivitei este considerat─â prezen┼úa bacteriilor ┼či este ┼či primul stadiu al afec┼úiunii parodontale.

Bacteriile din gur─â ┼či problemele cardiace - Mai multe studii au demonstrat c─â persoanele care au probleme gingivale, cauzate de cre┼čterea num─ârului de bacterii din gur─â, prezint─â un risc sporit de a avea probleme de inim─â, comparativ cu persoanele care au gingiile s─ân─âtoase. Motivul? Bacteriile care ajung at├ót ├«n stomac prin ingerare, c├ót ┼či prin absorb┼úie la nivel celular.

Tartrul - O alt─â cauz─â a gingivitei este prezen┼úa tartrului subgingival sau ÔÇ×piatra dentar─â", cum o mai numesc speciali┼čtii.

Placa dentar─â - compus─â din bacterii ce se depun pe suprafa┼úa din┼úilor, atunci c├ónd resturile alimentare ┼či zah─ârul intr─â ├«n contact cu bacteriile care se g─âsesc ├«n mod normal ├«n cavitatea oral─â. Dac─â placa dentar─â nu este ├«ndep─ârtat─â la timp, aceasta ├«ncepe s─â se ├«nt─âreasc─â.

ÔÇ×Cu c├ót tartrul r─âm├óne mai mult timp pe suprafa┼úa dentar─â, cu at├ót va irita mai mult gingiile, care se vor inflama. ├Än timp, gingiile se ├«nro┼česc ┼či pot s─â s├óngereze. Dac─â nu este tratat─â la timp, gingivita poate duce la apari┼úia cariilor, a bolii parodontale ┼či chiar la pierderea din┼úilor. De aceea, este foarte important─â vizita la medicul stomatolog, cel pu┼úin o dat─â la 6 luni pentru un control, ┼či pentru o igienizare profesional─â a din┼úilor.ÔÇŁ, adaug─â specialistul.

De asemenea, exist─â ┼či alte cauze ale gingivitei cum ar fi: obtura┼úiile nefizionomice, periajul agresiv, lucr─âri protetice neadaptate, un sistem imunitar sl─âbit, schimb─âri hormonale, trauma ocluzal─â sau gingivita ap─ârut─â din cauza unui tratament medicamentos.

Ce factori pot contribui la apariţia gingivitei?

ÔÇ×Gingivita poate s─â apar─â la orice persoan─â, aceasta nu ┼úine cont de v├órst─â. Este important ca fiecare pacient s─â respecte regulile de igien─â dentar─â. Cu toate acestea, exist─â anumi┼úi factori de risc implica┼úi ├«n apari┼úia acestei afec┼úiuni, precum: fumatul; v├órsta ├«naintat─â; lipsa vitaminei C din corp; sindromul de gur─â uscat─â; schimb─âri hormonale, precum cele din perioada sarcinii sau a menstrua┼úiei. Putem ad─âuga aici ┼či factori ereditari sau anumite tratamente medicamentoase, etc.ÔÇŁ, puncteaz─â dr. Nassar.

Studii de specialitate din domeniul stomatologiei arat─â c─â inflamarea cronic─â a gingiei a fost asociat─â ┼či cu boli respiratorii, diabet, artrit─â reumatoid─â sau boala arterial─â coronarian─â. De asemenea, ├«n timpul sarcinii poate ap─ârea a┼ča numita gingivita de sarcin─â, din cauza schimb─ârilor hormonale care modific─â modalitatea de reac┼úie a organismului la agresiunea pl─âcii bacteriene. Astfel, apare inflamarea ┼či s├óngerarea gingiilor.

Cum recuno┼čti gingivita? Ce simptome apar? Identificarea gingivitei se face ├«nc─â de la primele semne de debut. A┼ča cum am men┼úionat mai sus, s├óngerarea gingival─â, este primul semn de alarm─â. Aten┼úie, aceasta nu apare ├«ns─â ┼či la fum─âtori!

Alte semne care ar putea indica prezen┼úa gingivitei sunt: s├óngerare ├«n timpul periajului, respira┼úie ur├ót mirositoare, retrac┼úie gingival─â ┼či gingii sensibile.

Cum este diagnosticat─â gingivita?

Dac─â ai identificat simptomele, trebuie s─â te prezin┼úi de urgen┼ú─â la un  medic stomatolog. Cu c├ót tratezi mai repede gingivita, cu at├ót exist─â mai pu┼úine ┼čanse ca aceasta s─â evolueze ┼či s─â apar─â alte complica┼úii. Medicul va putea stabili un diagnostic corect pe baza urm─âtorilor pa┼či: istoric medical; examinarea din┼úilor, a gingiilor ┼či a limbii, pentru a vedea dac─â exist─â plac─â dentar─â, inflama┼úii sau retrac┼úie gingival─â; radiografie panoramic─â pentru a verifica starea r─âd─âcinilor dentare.

Tratamentul gingivitei trebuie efectuat încă din stadiile incipiente ale afecţiunii, pentru a preveni apariţia complicaţiilor. Tratamentul profesional al gingivitei se realizează de obicei urmărind anumite proceduri:

  • Profilaxia dentar─â sau cur─â┼úarea profesional─â a din┼úilor ÔÇô precum ├«ndep─ârtarea pl─âcii dentare, a tartrului ┼či a bacteriilor din cavitatea bucal─â;
  • Restaurarea dentar─â ÔÇô ├«n cazul ├«n care exist─â lucr─âri protetice neadaptate sau chiar plombe/carii ce ├«ngreuneaz─â cur─â┼úarea corect─â a din┼úilor sau care produc irita┼úii ale gingiei. ├Än acest caz, medicul stomatolog va reface din┼úii afecta┼úi.

Cum previi, ca s─â nu tratezi?

Apariţia gingivitei poate fi prevenită respectând câteva reguli esenţiale:

O igien─â oral─â corect─â ÔÇô spal─â-te pe din┼úi cel pu┼úin de dou─â ori pe zi, o dat─â diminea┼úa ┼či o dat─â seara, ┼či s─â folose┼čte a┼úa dentar─â cel pu┼úin o dat─â pe zi. De preferat, ├«nainte de periaj, pentru a ├«ndep─ârta mai bine resturile alimentare care pot favoriza acumularea de bacterii.

Vizita periodic─â la stomatolog ÔÇô este important s─â faci un control stomatologic la fiecare ┼čase luni sau un an. Dac─â exist─â factori de risc care cresc ┼čansele de apari┼úie a parodontozei, igienizarea profesional─â a din┼úilor este cu at├ót mai important─â. ├Än plus, radiografia dentar─â poate identifica din timp orice posibil─â afec┼úiune dentar─â.

Hran─â echilibrat─â ÔÇô alimenta┼úia influen┼úeaz─â s─ân─âtatea oral─â. Un exemplu este ├«n cazul persoanelor sufer─â de diabet ┼či trebuie s─â ┼úin─â sub control nivelul de zah─âr din s├ónge, deoarece acesta influen┼úeaz─â s─ân─âtatea gingiilor. Se recomand─â verde┼úuri, citrice, ceai verde, mere, ┼úelin─â ┼či produse lactate.

Bine de ┼čtiut: Gingiile s─ân─âtoase previn mobilitatea din┼úilor sau a pierderii lor, apari┼úia unor boli ale sistemului imunitar, apari┼úia unor probleme estetice dentare ┼či a unor probleme de vorbire, previn apari┼úia respira┼úiei ur├ót mirositoare sau a unor probleme de mastica┼úie.