Fractura de ┼čold: de ce apare ┼či cum se trateaz─â. De ce este important─â recuperarea

1 fractura sold jpg jpeg

Fractura de ┼čold poate avea consecin┼úe nefaste asupra organismului. ├Än cazul producerii unui astfel de traumatism, tratamentul este complex, iar recuperarea face parte din terapie.

C─âz─âturile obi┼čnuite sau accidentele casnice nu produc fracturi de ┼čold la persoanele la care masa osoas─â are densitate normal─â. V├órstnicii sunt ├«ns─â susceptibili a suferi din cauza acestor accident─âri, din cauza fragilit─â┼úii oaselor. Dup─â 40 de ani, masa osoas─â se reduce progresiv, la menopauz─â rata de pierdere cresc├ónd p├ón─â la 20%. Fracturile de ┼čold sunt mai frecvente la v├órstnici, pe fondul fragiliz─ârii oaselor. La persoanele cu v├órsta peste 65 de ani, o simpl─â c─âz─âtur─â poate duce la apari┼úia fracturii de ┼čold.

Adesea, fractura se produce la nivelul colului femural, mai exact por┼úiunea rotunjit─â de os care face leg─âtura ├«ntre osul coapsei (femur) ┼či bazin. Este cel mai grav tip de fractur─â, care afecteaz─â cu prec─âdere femeile aflate la menopauz─â. La b─ârba┼úi, cel mai frecvent tip de fractur─â a ┼čoldului este cea de la nivelul masivului trohanterian, por┼úiunea superioar─â a osului coapsei. ├Än cazul lor, traumatismele de acest fel apar mai t├órziu dec├ót la femei, adic─â ├«n jurul v├órstei de 70 de ani.

Riscul de astfel de rupturi osoase este mai mare ├«n sezonul rece, c├ónd asfaltul este alunecos. ├Än cazul fragiliz─ârii oaselor pe fondul osteoporozei, inclusiv p─â┼čitul gre┼čit poate conduce la o fractur─â de ┼čold.

Ce soluţii de tratament există

├Än cazul producerii fracturii de ┼čold, se recomand─â chirurgia ┼či protezarea, mai exact ├«nlocuirea articula┼úiei ┼čoldului ┼či a oaselor afectate cu o endoprotez─â. ├Än condi┼úiile ├«n care ├«n jur de 38% dintre v├órstnicii opera┼úie mor ├«n primul an, persoanele ├«n etate care nu fac aceast─â interven┼úie au ┼čanse aproape inexistente de supravie┼úuire, avertizeaz─â speciali┼čtii. Riscul de deces este mare nu at├ót din cauza fracturii ├«n sine, ci ca urmare a complica┼úiilor date de imobilizarea la pat. Din acest motiv, ├«n prima s─âpt─âm├ón─â de la producerea fracturii ar trebui s─â se treac─â la implantarea protezei. Cu c├ót se face mai devreme interven┼úia chirurgical─â, cu at├ót cresc ┼čansele de supravie┼úuire, iar ├«n prima s─âpt─âm├ón─â dup─â opera┼úie, persoana poate face deja primii pa┼či, ajutat─â de un cadru.

De ce este indicat─â fizioterapia

Din planul de tratament al fracturilor face parte ┼či fizioterapia. ├Änainte de interven┼úia chirurgical─â este bine s─â fie consultat un fizioterapeut pentru a primi recomand─ârile necesare. Pentru rezultate optime, recuperarea poate ├«ncepe ├«nainte de opera┼úie. Dup─â ce pacientul prime┼čte aprobarea medicului postoperator, pacientul poate ├«ncepe excerci┼úiile de mi┼čcare ┼či de ├«nt─ârire. ├Än primele faze ale recuper─ârii, mi┼čc─ârile indicate de specialist ajut─â, printre altele, la reducerea durerii. Programul vizeaz─â ┼či restabilirea gamei de mi┼čcare a articula┼úiei ┼čoldului, ├«nt─ârirea ┼či func┼úionarea piciorului, ├«mbun─ât─â┼úirea mersului ┼či ob┼úinerea independen┼úei ├«n activit─â┼úile zilnice. Recuperarea poate include masaj ┼či hidroterapie.

Cum le poţi preveni

Persoanele ├«n v├órst─â care au risc crescut de a suferi o fractur─â de ┼čold trebuie s─â consulte medicul pentru a primi cele mai bune recomand─âri adaptate. Este nevoie de respectarea cu stricte┼úe a tratamentului ┼či de evitarea factorilor predispozan┼úi. La cei cu osteoporoz─â, sunt indiacte suplimentele zilnice de 400-1.000 unit─â┼úi interna┼úionale de vitamina D, mai ales ├«n sezonul rece, c├ónd expunerea la soare este redus─â. Kinetoterapia, purtarea bastonului ┼či ├«nc─âl┼ú─âmintea adecvat─â sunt, de asemenea, necesare pentru evitarea fracturilor.

INFO

Exerci┼úiile adaptate dup─â opera┼úia de fractur─â de ┼čold previn cheagurile de s├ónge.

Cite┼čte ┼či: Ce anun┼ú─â durerea de rinichi